Tel: 0318-519167

Tips bij vuurwerkangst

Stress en door vuurwerk en vuurwerkangst komt bij 50% van de honden en katten voor. De maand december is dan ook een stressvolle maand voor veel huisdieren. Stress kan zich op vele manieren uiten – veel honden gaan rondjes rennen en hard blaffen, soms gaan ze zelfs dingen in de omgeving vernielen of zichzelf verwonden. Echter, soms zijn de signalen van stress veel moeilijker te zien. Dit geldt met name bij katten – deze trekken zich vaak terug en proberen zich te verbergen. Hierdoor wordt stress vaak niet herkend. Als stress, samenhangt met vuurwerk, niet wordt behandeld kan de angst overslaan naar angst voor andere geluiden zoals onweer en harde knallen. Uiteindelijk kunnen zelfs dagelijkse geluiden zoals het dichtslaan van een autoportier stress opleveren. Vuurwerk-stress behandelen betekent een aanpak op de korte en de langere termijn. De korte termijn aanpak helpt onze huisdieren door de vuurwerk periode heen. Op de lange termijn moeten we de gevoelens die onze huisdieren koppelen aan vuurwerk veranderen.

Korte termijn aanpak

De korte termijn aanpak helpt onze huisdieren door de vuurwerk periode heen. Onderstaand enkele nuttige tips om uw huisdier te helpen

 • Zorg voor een rustige schuilplaats
 • Demp het geluid van vuurwerk. Zet radio of televisie aan en sluit de gordijnen.
 • Houd uw huisdier binnen – sluit het kattenluik en zorg dat uw hond niet in de tuin kan komen.
 • Ga niet troosten of bestraffen als uw huisdier angstig is. Negeer het angstgedrag.
 • Beloon rustig en kalm gedrag.

De meest belangrijke verandering moet in uw gedrag plaatsvinden. Het is volkomen normaal om uw huisdier gerust te willen stellen als deze angstig is. Echter dit zal het ongewenste gedrag alleen maar versterken en maakt de situatie alleen maar erger.

Lange termijn aanpak

Het is gebleken dat het ongevoelig laten worden voor geluiden (geluidsdesensibilisatie) de beste methode is om de reactie van uw huisdier op stressvolle geluiden te veranderen. Het werkt door uw huisdier in huiselijke omstandigheden bloot te stellen aan enge geluiden terwijl het afgeleid wordt met iets leuks doen, zoals spelen met een favoriet stuk speelgoed of kluiven op een bot. Op deze manier wordt de negatieve associatie die uw huisdier heeft met de geluiden omgezet in een positieve associatie. De meest gebruikelijke methode is een CD met harde geluiden die eerst een een korte tijd en zacht wordt afgespeeld. De lengte en het volume worden geleidelijk aan opgevoerd als uw huisdier vooruitgang boekt. Geluidsdesensibilisatie vergt tijd en geduld – vaak weken tot maanden en uw huisdier bepaalt hoe snel het proces verloopt. Deze training mag niet plaatsvinden als er al kans is dat vuurwerk wordt afgestoken. De beste tijd om te starten is na het vuurwerkseizoen – soms zelfs pas in de lente.

Medicatie

Mocht u geen tijd meer hebben voor gedragstherapie of de vuurwerk-cd, dan kunt u verschillende soorten medicijnen aan uw hond of kat geven:

 • Adaptil verdamper voor de hond. In Adaptil zitten geurstoffen die een geruststellend effect op uw hond hebben (feromonen). Bij teven wordt deze stof uitgescheiden bij de melkklierpakketten waardoor ze een kalmerend effect hebben op de puppies en bemoedigen de puppies in een onbekende omgeving en nieuwe situaties. Deze geruststellende eigenschappen van de geurstoffen blijven als de hond volwassen is. Vanaf 2-3 weken voor oud en nieuw plaatst u de Adaptil verdamper in het stopcontact.
 • Adaptil tabletten. De Adaptil tabletten bevatten een combinatie van natuurlijke werkzame stoffen, GABA, L-theanine, L- Tryptofaan en B-Vitamines. Deze tabletten werken snel en geven een tijdelijke geruststelling bij stressvolle situaties zoals bij vuurwerk of onweer. Deze tabletten werken in tegenstelling tot de andere ADAPTIL en FELIWAY producten niet op feromoon basis. De positieve werking van de natuurlijke werkzame stoffen op het verminderen van angst is in vele wetenschappelijke en klinische studies bewezen.
 • Feliway verdamper voor de kat. In Feliway zitten gezichtsgeurstoffen (feromonen) van de kat. Deze geurstoffen gebruiken katten om hun eigen terrein af te bakenen en te communiceren met soortgenoten. Met deze geurstoffen maakt een kat zich vertrouwd met de omgeving. De locaties in huis met Feliway worden door de kat herkend als geruststellend en bekend, waardoor de kat minder gestresst is. Vanaf 2-3 weken voor oud en nieuw plaatst u de Feliway verdamper in het stopcontact. Er bestaat ook feliway spray.
 • Zylkene is een natuurlijk omgezet eiwit dat rustgevend werkt. Het heeft geen bijwerkingen en kan veilig gegeven worden aan dieren met hart-, nier-, lever- of spijsverteringsproblemen. Zylkene werkt zowel voor acute stresssituaties als voor langdurige stress. U dient bij voorkeur twee weken voor oud en nieuw hiermee te starten. Zylkene is een capsule waarvan u de inhoud kunt mengen met het voer.
 • Calm dieet. Er is sinds kort ook een speciaal voer op de markt om dieren te kalmeren, namelijk het zogenaamde Royal Canin Calm dieet voor katten en honden. In dit dieetvoer zit dezelfde werkzame stof als in Zylkene, en bovendien zit er L-tryptofaan in; een precursor van serotonine, wat ook een gevoel van welbevinden geeft aan het dier. Indien u een kat of een hond heeft die sowieso zenuwachtig of gestressed van aard is, is dit misschien een goede oplossing.
 • Telizen tabletten. Telizen is een rustgevend voedingssupplement voor honden en katten. Het vermindert gedrag geassocieerd met angst, helpt het dier kalmeren en bevordert de ontspanning zonder bijwerkingen, zoals slaperigheid of andere ongemakken. Het bevat de werkzame stof L-Theanine.
 • Voor sommige dieren is dit allemaal onvoldoende. U kunt dan kalmeringstabletten op komen halen. Dit zijn medicijnen uit de valium familie die angstremmend werken. Belangrijk is dat u uw huisdier niet alleen thuis laat als u kalmeringstabletten heeft toegediend. Van deze medicatie zal zal uw dier niet helemaal gaan slapen, hij wordt alleen rustiger, het 3e ooglid komt een stukje voor de ogen en uw dier kan wankel op de poten staan. Dit gaat vanzelf weer over. Bij katten zetten wij dit liever niet in, omdat ze er juist heel onrustig van kunnen kunnen worden. Deze medicijnen mogen niet worden gebruikt bij hart, lever en nierpatienten.

Indien u vragen heeft, kunt u ons uiteraard altijd bellen. Voor medicatie kunt u op openingstijden bij ons terecht.

Delen met: