Reptielen

 • Algemeen
 • Baardagamen
 • Groene leguanen
 • Slangen
 • Waterschildpadden

Algemeen

Er zijn zoveel soorten reptielen die hobbymatig worden gehouden in Nederland, dat het te ver gaat om hier alle informatie over te geven. Denk aan groene leguanen, slangen, schildpadden, baardagamen, etc. etc.

Al deze dieren hebben een eigen specifieke huisvesting, voeding en verzorging. Als u van plan bent een reptiel aan te schaffen, verdiep u dan eerst goed in het dier van uw keuze. Ga eens met iemand praten via een forum of club die ervaring heeft (Bijvoorbeeld Lacerta). Uit welk land komt het dier? Wat is de normale habitat (leefgebied)? Hoe groot moet een terrarium zijn en hoe kan deze het beste worden ingericht? Wat eet het dier en hoe kunt u dat het beste nabootsen in gevangenschap? Let op dat u het juiste (gevarieerde) voer aanschaft. Vaak is een “volledig” voer in een potje helemaal niet volledig.

Wist u dat moerasschildpadden (bijvoorbeeld de roodwang schildpad) ook dierlijke voeding nodig heeft en niet kan leven van een blaadje sla of een potje gedroogde garnalen? Ook de huisvesting is belangrijk, luchtvochtigheid, temperatuur, bodembedekking, wel of geen bad, klim en schuilmogelijkheden. Wij zien regelmatig reptielen met allerlei problemen die ontstaan zijn door verkeerde huisvesting, onvoldoende hygiene en eenzijdige voeding. Het houden van een reptiel is in eerste instantie een kostbare hobby vanwege alle investeringen, besef dat goed.

Voor uitstekende informatie over herbivore reptielen, zie: sdgl.org.

Baardagamen

Zoals bij alle terrariumdieren is het uitzonderlijk belangrijk voor de gezondheid van de baardagaam te zorgen dat de huisvesting en voeding helemaal in orde zijn.

Baardagamen alleen krekeltjes voeren die je een beetje gepoederd hebt met een kalksupplement is niet afdoende. Hiervan kan je baardagaam rachitis krijgen, wat een gebrek is aan kalk. Lees je goed in van tevoren en laat je goed adviseren.

Baardagamen zijn relatief makkelijk houdbare dieren die ook goed tam te krijgen zijn. Kijk voor meer informatie op licg.nl of download de LICG Huisdierenbijsluiter hier.

Groene leguanen

Groene leguanen zijn bijzonder leuke huisdieren. Ze hebben wel een groot terrarium nodig, en je hebt veel voorzieningen nodig om ze gezond te houden zoals warmtelampen en daglichtlampen. Daarnaast moet je de luchtvochtigheid goed op peil houden en ze een goed gevarieerd dieet, hoofdzakelijk vegetarisch, aangevuld met af en toe kattenvoer aanbieden.

Veel ziektes van deze dieren hangen dan ook samen met huisvestings- en voedingsomstandigheden. Probeer eerst altijd na te gaan om deze omstandigheden wel juist zijn voor je leguaan. Ga anderszijds nooit zelf dokteren en neem op tijd contact met ons op als je dier niet in orde is.

Kijk ook eens op sdgl.org.

Slangen

Het uitgangspunt voor een gezonde slang is een goed opgezet terrarium. Er zijn vele slangen met veel verschillende behoeften, maar temperatuur, luchtvochtigheid, oppervlakte van het terrarium zijn altijd terugkomende onderwerpen die essentieel zijn voor hun gezondheid. Laat je goed informeren door een professional voordat je aan deze hobby begint.

Zie ook licg.nl voor goede informatie.

Download de LICG Huisdierenbijsluiter kousenbandslang

Download de LICG Huisdierenbijsluiter rattenslang

Waterschildpadden

Waterschildpadden zijn bij uitstek diertjes die makkelijk en in een opwelling worden aangeschaft.

Wat wordt vergeten, is dat ze aanzienlijk ruimte vragen en verzorging. Ze hebben een verblijf nodig met een water- en een droog gedeelte. Het water moet regelmatig ververst worden en de temperatuur moet goed zijn, desnoods dus verwarmd met een warmtelamp.

Daarnaast is voeding erg belangrijk; helaas is dit een punt waar het heel vaak mis gaat.

Veel dierenwinkels verkopen gedroogde garnalen (schilletjes) als volledig voer. Dit is het dus zeker niet! Er zijn vele soorten waterschildpadden met allemaal andere behoeften, de een is omnivoor en de ander carnivoor. Dat betekent dus dat de meeste schilpadden ook groenvoer nodig hebben. Een van de meest voorkomende problemen van een waterschildpad is dikke ogen, met als gevolg daarvan dat ze stoppen met eten omdat ze het niet meer zien.

Dit is meestal het gevolg van een slecht dieet. Indien je schildpad dikke ogen krijgt, neem dan contact met ons op. We zullen dan na een onderzoek je waarschijnlijk vitamine injecties of vitamine druppels meegeven, en waarschijnlijk een oogzalf en vooral een dieetadvies.

Terug naar Diereninfo

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Veenendaal

Terug
 • Ma
  8.30 - 19.30 uur
 • Di
  8.30 - 18.00 uur
 • Wo
  8.30 - 19.30 uur
 • Do
  8.30 - 19.30 uur
 • Vrij
  8.30 - 17.00 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Castor 3 3902 SC Veenendaal Wij werken op afspraak Telefonisch spreekuur 13.30 - 14.00 u
ontvang een routebeschrijving via Google Maps