Preventieve zorg

 • Huisdierenverzekering
 • Vlooien gezien, wat nu?
 • Wormen

Huisdierenverzekering

Verantwoord huisdierbezit brengt ook een goede verzorging voor uw huisdier met zich mee. Dat is niet alleen voeding, speeltjes of een mooie mand. Goede verzorging betekent ook dat u voorbereid bent op hoge kosten van onvoorziene medische behandelingen. Net als uzelf kan ook uw huisdier betrokken raken bij een ongeval of ernstig ziek worden. In de meeste gevallen kunnen wij uw huisdier dan weer genezen. De kosten hiervan kunnen echter oplopen en u kunt geconfronteerd worden met een forse rekening. Het is van belang dat u dan in staat bent deze kosten te betalen.

Huisdierenverzekering

Sinds een aantal jaren is het mogelijk om een huisdierenverzekering af te sluiten. Medische kosten ten gevolge van een aandoening, ziekte of ongeval worden dan door de verzekeringsmaatschappij vergoed. Een geruststellende gedachte wanneer u wel iets anders aan uw hoofd heeft.

Waarom verzekeren?

Wanneer u niet geconfronteerd wilt worden met financiĆ«le tegenvallers is het verstandig uw huisdier te verzekeren. Er zijn verschillende aanbieders op de markt zoals Proteq, Petplan en OHRA. 

Tot slot

Huisdieren zijn voor hun verzorging afhankelijk van u. Gelukkig worden huisdieren in Nederland over het algemeen goed verzorgd. Als eigenaar moet u zich ervan bewust zijn dat u verantwoordelijk bent voor het welzijn van uw huisdier. Financieel voorbereid zijn op de kosten van een onvoorziene medische behandeling hoort daar ook bij.

Vlooien gezien, wat nu?

Vlooien. Alleen van het woord krijgt u misschien al jeuk. Kunt u zich voorstellen hoe uw hond zich moet voelen als hij daadwerkelijk vlooien heeft? Voor de gezondheid van uw dier, maar ook voor uw eigen gezondheid, is het belangrijk om snel van vlooien af te zijn. Want naast dat vlooien vervelend zijn voor uw huisdier, kunnen zij ook lintwormen overbrengen en kan uw huisdier allergisch zijn voor vlooienbeten.

Wormen

Wormen zijn parasieten die op verschillende plaatsen in het lichaam van het dier kunnen leven. Honden en katten kunnen op elke leeftijd besmet raken, zelfs met wormen die een risico kunnen vormen voor de mens. Enkele belangrijke wormsoorten zijn: spoel-, haak- en lintwormen, waarvan de volwassen wormen leven in de dunne darm. Longwormen in de longen en de Franse hartworm, waarvan de volwassen wormen leven in een bloedvat vlakbij het hart.

Opname van eitjes en larven na grondcontact, het opnemen van besmette ontlasting, het jagen op en opeten van knaagdieren en contact met rauw vlees of karkassen, zijn de meest voorkomende manieren om besmet te raken met wormen. Drachtige teven kunnen hun pups in de baarmoeder besmetten en na de geboorte via de moedermelk. Poezen kunnen hun kittens alleen via de moedermelk besmetten. Pups moeten daarom al vanaf twee weken en kittens vanaf drie weken leeftijd ontwormd worden.

De gevolgen van een besmetting hangen ondermeer af van de wormsoort. Risico op besmetting kan verminderd worden door preventie en bestrijding van wormen bij uw huisdier. Overleg met uw dierenarts over ontlastingsonderzoek, ontwormingsmiddelen en -schema).

Om de omgevingsbesmetting met eitjes en larven te verminderen is het belangrijk om de ontlasting van uw huisdier altijd op te ruimen en op verantwoorde wijze af te voeren (niet in de groenbak). Meestal worden wormen goed verdragen door de hond en de kat, tenzij er sprake is van een zware besmetting en indien deze aanwezig is bij jonge dieren. Er bestaat echter een constant gevaar op het importeren van nieuwe worminfecties uit het buitenland. Overleg tijdig met ons indien uw huisdier mee gaat naar het buitenland. Daarmee voorkomt men dat er exotische wormen worden meegenomen naar huis. Neem contact op met uw dierenarts bij een mogelijke wormbesmetting bij uw huisdier.

Symptomen zijn o.a. conditieverlies, Bewusteloosheid, gewichtsverlies, jeuk aan de anus, diarree en luchtwegproblemen. Bij pups en kittens kan een zware worminfectie leiden tot darmproblemen met mogelijk levensbedreigende gevolgen. Kijk voor meer informatie op www.esccap.eu.

Gezondheid
Overige algemene informatie
Terug naar Algemeen

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Veenendaal

Terug
 • Ma
  8.30 - 19.30 uur
 • Di
  8.30 - 19.30 uur
 • Wo
  8.30 - 19.30 uur
 • Do
  8.30 - 19.30 uur
 • Vrij
  8.30 - 19.30 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Castor 3 3902 SC Veenendaal Wij werken op afspraak Telefonisch spreekuur 13.30 - 14.00 u
ontvang een routebeschrijving via Google Maps