Vogels

 • Kippen
 • Papegaaien en parkieten
 • Voeding vogels
 • Zangvogels

Kippen

Kippen zijn ontzettend leuke huisdieren. Een koppeltje kippen in de tuin geeft gezelligheid en, niet onbelangrijk, verse eitjes. Er zijn een aantal dingen waar u aan moet denken voor u besluit kippen te nemen. Woont u in een woonwijk, dan is en haan wellicht niet heel handig. Uw buren zullen een luid “kukeleku” niet waarderen om vijf uur in de ochtend. Kippen hebben ruimte nodig om te scharrelen. Los in de tuin moet u er rekening mee houden dat ze perken en gras kapot graven met de poten op zoek naar eten. Pas ook op met giftige planten en strooien van mestkorrels. Ze eten alles wat ze tegenkomen.

Kippen hebben een droog, tochtvrij maar wel goed geventileerd nachthok nodig met slaapstokken en voldoende legnesten. Maak het hok regelmatig schoon. Daarbij dienen ze voldoende uitloop te hebben om te kunnen scharrelen. Zorg dat ze beschutting hebben tegen zon en roofvogels. Qua voeding staat op nummer 1 de legkorrel. Deze vinden kippen vaak ook het minst smakelijk. Toch zit in dit brokje alles wat ze nodig hebben.  Een alternatief is legmeel. Graan, meelwormpjes, groente etc kunnen als snack worden gevoerd maar doe dit 1-2x per week. Vaak pikken ze zelf gras en insecten in de tuin.

Parasieten

Verstandig is om één tot twee keer per jaar een gemengd monster van kippenmest bij ons te laten onderzoeken op wormeieren en andere parasieten. Via het eten van slakken en regenwormen kunnen ze zich hiermee besmetten. Kijk ook regelmatig naar de mest van uw kippen. De drollen moeten mooi stevig en bruin zijn, met een wit toefje (urine). Een aantal ker per dag heeft de kip lichtbruine plakpoep. Dit is geen diarree maar mest uit de blinde darm. Dit is normaal. Als de mest constant te dun is is dit afwijkend, ook als u grote plassen water in en rond de mest vindt. 

Bloedmijt

Om te controleren of ze mijten (bloedluis) hebben, kunt u ’s nachts met een zaklamp rond de muren en zitstokken kijken of u deze kleine rood-bruine beestjes ziet lopen. Overdag schuilen ze in kieren maar ’s nachts kuipen ze op de kippen om zich te voeden met bloed. Deze mijten planten zich razendsnel voort en kunnen een ware plaag gaan vormen. Kippen kunnen bloedarmoede krijgen en sterven. Ook kunnen ze veermijt hebben die vooral boven de staart te vinden zijn. Dit zijn langwerpige diertjes die je met het blote oog kunt zien lopen. Voor de bestrijding van deze parasieten hebben wij de nieuwste middelen in huis waarbij u makkelijk kunt behandelen en de eitjes kunt blijven eten.

Via deze link kunt u preventieve tips vinden om bloedluis te voorkomen

Papegaaien en parkieten

Voeding

Het belang van goede voeding bij het voorkomen van gezondheidsproblemen is al vele jaren een vaststaand feit, zowel bij de mens als bij het dier. Ook bij papegaaien is een duidelijke link gelegd tussen gebrekkige voeding en het optreden van ziektes. Voorbeelden hiervan zijn het optreden van schimmelinfecties in de luchtwegen als gevolg van te weinig vitamine A, het optreden van ‘epileptiforme aanvallen’ bij grijze roodstaart papegaaien als gevolg van te weinig calcium en het optreden van aderverkalking als gevolg van voeren van te vette voeding.

Zaden en zonnepit mengsels bevatten enorm veel tekorten aan essentiële mineralen en vitaminen. Deze zaden komen vaak uit 3e wereld landen waar nog veel chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Bovendien zullen veel papegaaien alleen de lekkere dingen eruit pikken en hierdoor nog meer tekorten ontwikkelen. Wij adviseren uw papegaai over te zetten op een goed kwaliteit pellet (brokjes) voeding. Bij katten en honden is al jaren heel normaal, elk brokje bevat alles wat ze nodig hebben. Er zijn verschillende pelletvoedingen te koop. Onze voorkeur gaat uit naar de voeding van Harrison. Deze voeding is biologisch, bevat dus geen bestrijdingsmiddelen en elk brokje voldoet aan de specifieke voedingsbehoefte.

Gedrag

Voeding speelt echter ook een belangrijke rol bij het gedrag van dieren, en in het bijzonder bij papegaaien.

Uit observaties in het wild is bekend dat papegaaien in de natuur circa 5-8 uur per dag bezig zijn met het vergaren van voedsel (foerageren). In gevangenschap is het voedsel echter vrijwel altijd direct beschikbaar in een voederbakje, waardoor de tijd die besteed wordt aan foerageren gereduceerd wordt tot circa 1 uur (ongeacht of pellets of zaden worden gevoerd). Hierdoor kan verveling ontstaan met gedragsafwijkingen, bijvoorbeeld verenplukken, schreeuwen en bijten.

Het aanbieden van speelgoed waarin voer verstopt kan worden kan dit probleem voorkomen of oplossen. Papegaaien zijn intelligente dieren die afleiding en uitdaging nodig hebben.

Gedragsproblemen kunnen heel frustrerend zijn voor de eigenaar en de vogel. Wij hebben goede contacten met gedragsdeskundigen op dit gebied en kunnen u hierbij helpen.

Ziekten

Er komen verschillende virussen voor bij papegaai-achtigen, onder andere Chlamydia (papegaaienziekte), PBFD (snavel en veerrot) en PDD (kliermaagdillatatie) . Vaak wordt de vogel al besmet bij de kweker of dierenwinkel. Wij kunnen zo nodig bloed afnemen en testen of de verschillende ziekten. Dit is ook in het belang van u, er zijn ziekten die besmettelijk zijn voor mensen bijvoorbeeld papegaaienziekte.

Elke papegaaien -en parkieten soort kan weer gevoelig zijn voor een bepaalde aandoening. Belangrijk is dus of uw dierenarts verstand heeft van vogels. Bij ons bent u aan het goede adres!

Voeding vogels

Waarom is zaadvoeding slecht voor uw vogel?

Naar zaadvoeding is inmiddels vele jaren onderzoek gedaan. Een standaard zaadmengsel ontbeert 32 vitamines, mineralen en essentiële vetzuren. Deze tekorten hebben desastreuze gevolgen voor de gezondheid van de vogel. Hierdoor halen de meeste gezelschapsvogels helaas maar eenderd van hun verwachte levensduur. 

Voeding is van invloed op alle orgaansystemen maar ook gedrag. Van de zieke vogels die wij in de praktijk zien hebben zeker 90% problemen door verkeerde voeding. Ook vogels die niet of te weinig buiten komen krijgen problemen door tekort aan vitamine D.

De problemen die we zien zijn onder andere:

 • Leververvetting
 • Nierfalen
 • Atherosclerose (=aderverkalking van de grote vaten)
 • Hartfalen
 • Legnood
 • Fertiliteitsproblemen
 • Staar
 • Ademhalingsproblemen
 • Diverse ontstekingen in het lichaam en gewrichten
 • Botbreuken
 • Veer-en ruiproblemen
 • Doorgegroeide snavels en nagels
 • Zwakte
 • Obesitas
 • Vermagering
 • Gedragsproblemen

In Nederland is het nog steeds toegestaan onvolledige zaadmengsels te verkopen. Door verkeerde voorlichting in winkels, internet en boeken is het nog steeds de algemene norm dat een vogel zaadjes moet eten. Vogelartsen doen al jaren hun best om mensen op de juiste manier voor te lichten. Er zijn een aantal zeer goede volledige (pellet)voeders ontwikkeld voor vogels. Door efficiënt en optimaal te voeren houdt u uw vogel gezond en is het elke cent waard.

Tips om een vogel over te zetten op een volledige voeding:

 • Laat eerst de vogel onderzoeken door een vogelarts om te bepalen of de vogel gezond genoeg is om over te zetten en overleg welke voeding het beste is.
 • Weeg de vogel en overleg het optimale gewicht wat bij de vogel past.
 • Schaf een weegschaal aan om uw vogel regelmatig te wegen.
 • Mix de oude en nieuwe voeding in 50/50 verhouding. Het gebeurt vaak dat de vogel eerst de nieuwe voeding eruit gooit en dit weigert te eten. Maak hier geen punt van, hoe meer u wilt dat hij het eet hoe minder het lukt. Blijf het voer aanbieden maar laat hem ook het oude voer nog eten.
 • Bouw de verhouding van het nieuwe voer langzaam op.
 • Grasparkieten en valkparkieten kun je de nieuwe voeding op een liggend spiegeltje aanbieden. Zichzelf als concurrent in de spiegel bij het voer te zien zet ze vaak aan tot eten.
 • Gebruik de nieuwe voeding ook als beloning en stop het in speeltjes.
 • Laat zien hoe lekker het is door het voer in een bakje op tafel te zetten en zelf mee te eten (Harrison brokjes kunt u zelf gewoon eten).
 • Bied het oude voer in de ochtend 30 minuten aan en vervang het dan door het nieuwe de rest van de dag. Herhaal dit in de avond als het nieuwe voer niet is opgegeten.
 • Maal het nieuwe voer en meng het met het oude. Doe er eventueel een druppel water bij of palmolie om het aan elkaar te plakken.
 • Maal het voer en plak het aan favoriet fruit of een beetje yoghurt.
 • Als dit allemaal niet lukt, neem dat contact op met uw vogelarts. Wellicht is het beter te kiezen voor een ander soort voer, of de vogelarts neemt de vogel tijdelijk op om hem over te zetten. Vaak lukt het beter als de vogel uit zijn “comfortzone” is.
 • Zorg bij thuiskomst dat de vogel niet in dezelfde routine komt. Zet de kooi bijvoorbeeld op een andere plek. Vaak krijgt u bij de gezondheidscontrole ook tips mee over huisvesting en verzorging en gedrag.

Zangvogels

Soorten

Er zijn enorm veel soorten zangvogels bekend. Elke soort heeft andere behoeftes aan voeding, leefomstandigheden en huisvestingseisen zoals vochtigheidsgraad en temperatuur afhankelijk van het land van herkomst. We beperken ons hier is algemene informatie die van toepassing is bij de meest voorkomende vogels die als huisdier worden gehouden.

De meeste zangvogels in gevangenschap zijn de kanarie, zebravinken en overige volière vogels.

Voeding

Kanaries worden meestal solitair gehouden in een kooi, maar zijn gelukkiger in een volière met meer ruimte en afleiding. Het zijn leuke actieve vogels, waarvan de mannetjes prachtig kunnen zingen. Kanaries kunnen wel 12 jaar oud worden. Er zijn verschillende soorten kanarievoedingen in de dierenspeciaalzaak te vinden maar helaas zijn deze meestal gebaseerd op zaadmengsels. Een standaard zaadmengsel bevat veel tekorten en dient aangevuld te worden met de juiste vitaminen en mineralen mengsels. Het is een algemene misvatting dat zangvogels perse zaden moeten eten. In de natuur liggen er nooit zaden op de grond, zij eten hier insecten, plantjes en wat maar voor hun snavel komt om aan hun behoeftes te voorzien. Dit zorgt voor een zeer gevarieerde voeding die wij met een zaadmengsel nooit kunnen nabootsen!

Wij adviseren kanaries en overige zangvogels complete brokjesvoeding te geven van Harrison’s birdfood. Deze voeding is verkrijgbaar bij de dierenarts, en dus ook bij ons. Hier zit alles in wat ze nodig hebben en het voorkomt selectief eten. Ze zijn ook gek op een blaadje witlof of andijvie en sla.

Een voorbeeld…

Onlangs hebben wij een kanarie die al vanaf de geboorte 8 jaar lang (!) op een standaard zaadvoeding stond overgenomen van de eigenaar. Dit vogeltje kwam voor euthanasie omdat hij bijna kaal was, zeer afwijkende veren had en constant zat te trillen. Hij at nog wel en was nog best actief. Wij hebben besloten dit vogeltje op harrison kanarie brokjes te zetten.  Na enkele weken was hij hieraan gewend. Nu, enkele maanden later, komen er normale veertjes door en is het trillen gestopt. We hopen dat hij geen blijvende lever, hart en nierschade heeft overgehouden. Een mooi succesverhaal waarin we het belang van goede voeding duidelijk hebben kunnen zien!

Download de LICG Huisdierenbijsluiter Kanarie

Terug naar Diereninfo

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Veenendaal

Terug
 • Ma
  8.30 - 19.30 uur
 • Di
  8.30 - 18.00 uur
 • Wo
  8.30 - 19.30 uur
 • Do
  8.30 - 19.30 uur
 • Vrij
  8.30 - 17.00 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Castor 3 3902 SC Veenendaal Wij werken op afspraak Telefonisch spreekuur 13.30 - 14.00 u
ontvang een routebeschrijving via Google Maps