Allergieën of overgevoeligheidsreacties zijn een belangrijke oorzaak van jeuk en huidklachten bij onze honden.
Oorzaak
De problemen worden veroorzaakt doordat het dier overgevoelig is voor oftewel
- Elementen in de voeding (veelal dierlijke eiwitten) – de zogenaamde voedingsallergie
- Bepaalde stoffen in zijn omgeving (bijv. huisstof, huisstofmijt en huidschilfers) – ook wel ‘atopie’ genoemd
- Vlooienbeten – de zogenaamde vlooienallergie
- Elementen in of om het huis, zoals het tapijt, de voerbak of een schoonmaakmiddel – ook wel contactallergie genoemd.
Verschijnselen
Het meest opvallende verschijnsel bij een allergie bij de hond is jeuk: zowel aan de kop, oorschelpen, poten en buik of over het gehele lichaam. De huid kleurt door de voortdurende irritatie zwart en er zitten soms kleine puistjes op, die later open barsten en kleine korstjes vormen.
Diagnostiek
De meeste dieren met jeuk hebben geen allergie. De belangrijkste oorzaak voor jeuk blijven vlooien. Ook luizen, schurftmijten, vachtmijten en schimmels kunnen huidklachten geven. Bovendien bestaan er ziekten van de huid zelf. Dit moet dus eerst onderzocht worden. Om vast te stellen of een dier allergisch is, nemen we deze stappen:
Goed uitvragen: is de jeuk begonnen op het moment dat er een nieuwe voedingsbak of tapijt in huis is gekomen en is de jeuk gelokaliseerd op die specifieke plek op het lichaam? Dan is een contactallergie waarschijnlijk. Is de jeuk seizoensgebonden? Dan denken we meer richting atopie.
Vervolgens gaan we starten met een hypoallergeen dieet om een voedingsallergie te onderzoeken. Dit moet gedurende acht weken volgehouden worden en het dier mag niets anders eten! Is er verbetering dan is een voedselallergie zeer waarschijnlijk.
Hiernaast kunnen we bij honden, net zoals bij mensen, een atopietest doen. We nemen dan een beetje bloed af en laten dat in een laboratorium onderzoeken.
Behandeling
Hebben we eenmaal vastgesteld dat uw dier allergisch is, dan zijn er verschillende manieren om dit te behandelen:
Symptoombestrijding
Met medicijnen, speciale shampoos, voedingssupplementen en dieetvoer is het goed mogelijk om de klachten op dat moment de kop in te drukken. Het is helaas vaak niet zo dat dit tot blijvende genezing leidt. Uw dier zal dus levenslang af en toe medicijnen nodig hebben.
Desensibilisatie
We moeten dan eerst weten voor welke stof het dier allergisch is. Vervolgens wordt de patiënt gedurende enkele maanden ingespoten met een toenemende dosis van deze stof. Op deze wijze hopen we het lichaam aan de stof te laten wennen, waardoor na verloop van tijd de allergie af neemt. U heeft hierbij ongeveer 70% kans op succes. Een nadeel van deze methode is dat het tamelijk prijzig is. Als deze methode slaagt, dan is het dier meestal voor lange tijd van zijn probleem verlost. Soms is het nodig om de behandeling op een later tijdstip te herhalen.
Voeding
Heeft het dier een voedselallergie, dan is het zaak een soort voer te kiezen waarbij de klachten wegblijven. De simpelste oplossing is levenslang speciaal dieetvoer te geven.
Erfelijkheid
Allergieën komen voor bij alle rassen, maar bij sommige rassen zien we duidelijk meer problemen dan bij andere. Voorbeelden zijn Golden Retrievers, Terriërs en Poedels. We mogen dus aannemen dat allergieën gedeeltelijk een erfelijke basis hebben. Het is daarom raadzaam terughoudend te zijn met fokken met allergische dieren.