Kennelhoest

Hoewel de naam dit doet vermoeden, wordt kennelhoest niet alleen opgelopen in kennels. Alle plaatsen waar honden samenkomen -uitlaatveldjes, hondenschool, shows, pensions, uitlaatservice, speelweides- leveren een gevaar op voor honden om kennelhoest te krijgen.

Vaccinatie tegen kennelhoest zorgt ervoor dat de infectie minder ernstig verloopt. Daarnaast zal in de meeste gevallen infectie voorkomen kunnen worden.

Wij gebruiken de neusenting; dit houdt in dat je hond een paar druppels vaccin per neusgat ingebracht krijgt. Dit is een snelle en pijnloze handeling. Vraag ons gerust om meer informatie.

Kennelhoest is eigenlijk meer een verzamelnaam voor alle veroorzakers van voorste luchtweginfecties bij de hond. Kennelhoest kan worden veroorzaakt door het Parainfluenza-virus, adenovirussen maar ook door een bacterie, Bordetella Bronchisepta.

Door verspreiding bij niezen en hoesten en door direct neus- en bekcontact kunnen honden besmet worden met de veroorzakers. Factoren die meespelen in het aanslaan van de infectie zijn infectiedruk en weerstand van de hond. Plekken met een verhoogde infectiedruk zijn hondenuitlaatveldjes, shows, kennels en pensions. Heeft uw hond een verlaagde weerstand door bijvoorbeeld ziekte of ouderdom dan is de kans dat een besmetting tot een infectie leidt ook veel groter.

  • Harde droge hoest
  • Kokhalzen met slijm
  • Koorts
  • Sloomheid
  • Slecht eten

De harde droge hoest wordt door eigenaren vaak omschreven als: “Het lijkt wel alsof er iets vast in de keel zit.” In de acute fase zien we vaak hele hoge koorts, zeker bij niet gevaccineerde dieren. Vermoedt u dat uw hond dit heeft? Neem dan altijd contact met ons op.

Delen met: