• Bel ons0318 - 519 167

Wij zijn open! Lees onze volledige maatregelen hier.

Expertises

Onze diensten en behandelingen

Expertises

Dierenkliniek Veenendaal  levert u een uitgebreid dienstenpakket. Naast de gewone eerstelijns diergeneeskunde zijn wij uitstekend uitgerust om u en uw dier te helpen op alle vlakken die de diergeneeskunde kan bieden.

Artroseprogramma

Wat is artrose?

Artrose is een veelvoorkomende aandoening waarbij gewrichtsslijtage optreedt en waarbij er pijn en bewegingsproblemen ontstaan. Om soepel te bewegen is het bot bedekt met kraakbeen met gewrichtsvloeistof als smeermiddel.

Bij het optreden van slijtage (artrose) wordt het kraakbeen dunner en stugger en er is minder gewrichtsvloeistof aanwezig. Door deze processen ontstaat een onregelmatig oppervlak en kunnen er botwoekeringen optreden. Ook treedt er een steriele ontsteking op. In alle gewrichten kan artrose optreden.

Een hond met artrose heeft vaak last van startkreupelheid; moeite met opstaan uit de mand na lang liggen en stram of mank lopen. Hij wil meestal minder graag uit of blijft staan of gaat zelfs liggen tijdens de wandeling. Na een (te) lange wandeling zijn de klachten vaak extra duidelijk aanwezig.

De enige manier om artrose 100% vast te stellen is door middel van röntgenfoto’s. Meestal zal het gewricht erg gevoelig zijn, daarom is het vaak vriendelijker om de hond een licht roesje te geven voor het maken van de röntgenfoto’s.

Als de diagnose ‘artrose’ eenmaal gesteld is, wordt een behandelplan opgesteld. Artrose is een chronische aandoening: de aanwezige schade is niet meer te herstellen. De behandeling richt zich er dan ook op om de symptomen te verlichten,  de steriele ontsteking te stoppen, de pijn te bestrijden én verergering van de artrose zoveel mogelijk te vertragen.

Gewicht en beweging

Voor een succesvolle behandeling van artrose is het belangrijk om meerdere factoren aan te pakken. Belangrijk is een gezond gewicht: een slanke hond zal minder snel artrose ontwikkelen en er vervolgens ook minder last van hebben dan een hond met overgewicht. Daarnaast is de soort en mate van beweging een punt van aandacht. Voor een hond met artrose is het niet goed om twee uur lang in het bos te gaan rennen, de beweging kan beter over de dag verdeeld worden in meerdere kortere wandelingen, bij voorkeur op een vlakke ondergrond. Fysiotherapie en/of zwemmen bijdragen aan de behandeling.

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen kunnen een grote bijdrage leveren aan de vermindering van de gevolgen van artrose. Flexadin Advanced bevat Collageen type II (UCII). Het Collageen type II (UCII) zorgt dat het lichaamseigen collageen in de gewrichten minder snel wordt afgebroken door de eigen afweer. Hierdoor stopt de steriele ontsteking en zal de pijn ontstaan door osteoartritis verminderen.

Ook Omega-3-vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en ondersteunen het kraakbeen. Het zit verwerkt in bepaalde gewrichtsondersteunende voeding maar is ook los te verkrijgen.

Bij klinische artrose zijn specifieke glucosamines en chrondroïtines heilzaam. Deze kunnen gegeven worden in de vorm van dieetvoeding of supplementen die bijdragen aan de samenstelling van de gewrichtsvloeistof en het gewrichtskraakbeen. Er zijn vele producten op de markt, maar een beperkt aantal daarvan leveren écht een bijdrage. Vraag ons om advies!

Medicatie

Soms is de artrose al zo ernstig dat er (soms tijdelijk maar vaak levenslang) pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie (NSAID’s) gegeven moet worden. Deze medicatie vertraagt het proces van artrose en remt de aanwezige ontsteking. Door voorgaande tips ter harte te nemen (gezond gewicht, regelmatig bewegen en ondersteunende supplementen) kan de dosering van pijnstillende medicatie mogelijk uitgesteld worden.

Regelmatig zien we oudere honden die stram zijn en niet meer zo lang willen lopen. De eigenaren wijten dit vaak aan ‘ouderdom’ en zijn vaak blij verrast als hun hond enorm op blijkt te knappen als er behandeld wordt voor artrose. Wij vinden dat eigenaren zich hier veel meer bewust van zouden moeten worden en hebben daarom het artrose programma in het leven geroepen. Ouderdom is geen ziekte maar een levensfase die met de juiste ondersteuning voor uw hond een plezierige oude dag kan worden.

Professionele begeleiding en fysiotherapie

Graag bieden wij u ons artroseprogramma bij een van onze gediplomeerde paraveterinairen. Tijdens een kosteloos intakegespek bespreken we wat voor u en uw hond een geschikt programma is, op basis van onze pijlers (beweging, gezond gewicht, voedinggssupplementen, fysiotherapeutische oefeningen en medicatie).

Vervolgens wordt tijdens een vijftal afspraken besproken of de ingestelde behandeling zijn vruchten afwerpt en zo nodig bijgestuurd moet worden. Fysiotherapie is ook een deel van het programma; tijdens elk consult worden er verschillende oefeningen met u besproken en geoefend met de hond.

Het artrose consult zorgt voor een goede begeleiding van bovengenoemde factoren om de progressie van de ziekte zoveel mogelijk te vertragen en de kwaliteit van leven aanzienlijk te verbeteren.

Kosten van ons artroseprogramma zijn €97,50 voor de vijf consulten; de intake is gratis.

Bent u geïnteresseerd in ons artroseprogramma? Bel 0318 - 519 167 voor een afspraak.

Begeleiding fokkers

Voor fokkers van honden en katten bieden wij een uitgebreid begeleidingsprogramma. Vanaf de beslissing tot een nestje, de voorbereidingen, dracht echo’s, voedingsadviezen en hulp tijdens en na de bevalling: wij zijn er voor u.

Voor u als fokker bieden wij aantrekkelijke tarieven m.b.t. progesteronbepalingen, drachtecho’s, vaccinaties, ontwormingen en chippen inclusief de officiële Europese paspoorten. Bel ons gerust voor informatie of kom eens vrijblijvend kennis maken met de dierenartsen en de kliniek.

Chirurgie

Naast routine chirurgie als castraties voeren wij diverse ingrepen uit. Alle dieren staan tijdens een operatie onder toezicht van onze OK assistente om te zorgen dat ademhaling, temperatuur en narcose stabiel blijven. Operatie patiënten worden voorzien van extra zuurstof en door gebruik van gasnarcose zorgen we voor een zo veilig mogelijk verloop van de ingreep. Operaties die wij uitvoeren zijn onder andere;

 • Operaties aan de buikorganen zoals blaas, darmen en milt.
 • Keizersnedes
 • Verwijderen van tumoren
 • Operaties aan de buitenzijde zoals ooglidcorrecties, ingrepen aan het oor, mondholte, staart, amputaties tenen of poten e.d.

Na de ingreep laten we uw huisdier in een rustige omgeving wakker worden en houden hem/haar goed in de gaten. Uw dier mag pas naar huis als hij/zij voldoende wakker is. Wij plaatsen hechtingen zoveel mogelijk onder de huid waardoor er minder irritatie is bij de genezing. In overleg doen wij een medical petshirt aan, een soort rompertje wat de wond beschermt. Wij werken het liefst zo min mogelijk met een kap om de kop. Dit geeft vaak veel stress. U krijgt een nazorgformulier van ons mee met instructies en aandachtspunten. Na een operatie is een nacontrole inbegrepen. Wij bellen u een dag na de operatie om te bespreken of het herstel goed verloopt. Voor specialistische ingrepen hebben wij goede contacten met ervaren chirurgen naar wie wij indien nodig kunnen doorverwijzen of die bij ons in de kliniek operaties uitvoeren.

Dermatologie

Huidproblemen zijn vaak complexe aandoeningen waar meerdere factoren een rol kunnen spelen. De diagnose is vaak niet in 1 keer te stellen. Het is van belang een huidaandoening goed op te werken om tot een juiste diagnose en behandelplan te komen. Uiteraard bespreken we met u eerst het plan van aanpak en zullen we regelmatig overleg met u hebben over de effecten van een ingestelde behandeling.

De anamnese (uw verhaal van de klachten van uw dier) is van groot belang. Naar aanleiding hiervan zullen bepaalde keuzes gemaakt worden voor onderzoek. Deze kunnen bestaan uit;

 • Een eliminatiedieet met als doel het uitsluiten van een voedingsallergie
 • Een afkrabsel van de huid of een kweek inzetten voor parasieten en schimmels
 • Bacteriologisch onderzoek
 • Zo nodig een stukje huid wegnemen voor onderzoek
 • Een bloedtest om allergie te onderzoeken, bijvoorbeeld bij huisstofmijt of pollen allergie

Er bestaan verschillende therapieën voor huidproblemen, allen afhankelijk van de gevonden oorzaak.

Een huidprobleem, met name een allergie,  is soms een chronische aandoening die in het beste geval kan genezen maar in sommige gevallen is dit niet geheel mogelijk. Dan is het doel de klachten zo te controleren dat uw huisdier prettig kan leven zonder pijn of jeuk.

Echografie en röntgendiagnostiek

Echo

 

Echografie is een waardevolle manier om  buikorganen en het hart in beeld te krijgen zonder dat er een narcose of ingreep nodig is. Met een echo kun echter je niet alles zien. Botten en longen bijvoorbeeld zijn beter te bekijken met een röntgenfoto. Daarom worden deze twee vormen van diagnostiek vaak naast elkaar gebruikt. Standaard echo’s zoals bijvoorbeeld dracht, blaas, milt, lever en darmen doen wij zelf op in de kliniek. Voor de gespecialiseerde echo’s werken wij samen met specialistencentra in Utrecht en Arnhem.

Röntgen

Wij werken met een digitaal röntgen systeem waardoor wij röntgenfoto’s kunnen maken van hoge kwaliteit die direct afleesbaar zijn vanaf de computer. We kunnen de foto dus direct met u bespreken.

Exoten

Bij Dierenkliniek Veenendaal bestaan ongeveer 30% van ons patiëntaanbod uit vogels, knaagdieren, konijnen en reptielen. Wij krijgen veel second opinions uit het hele land van met name vogels en knaagdieren, waaronder veel cavia’s. De genoemde dieren vergen allen een andere (diergeneeskundige) aanpak wat ervaring en speciale kennis vraagt. Bij ons zijn deze dieren op het juiste adres!

Gedrag

We spreken van een gedragsprobleem als het gedrag van uw huisdier door u als storend wordt ervaren. Er dient onderscheid te worden gemaakt tussen een echte gedragsstoornis waarbij het dier afwijkend gedrag vertoont wat niet normaal is voor de soort en ongewenst gedrag. Ongewenst gedrag is gedrag wat voor uw dier normaal  is, maar voor u een probleem vormt.

Voorbeelden

Een kat scherpt bijvoorbeeld zijn nagels aan de bank. Voor de kat is dit normaal gedrag (territorium gedrag), maar voor u is dit ongewenst (de bank wordt beschadigd). Dit is dus geen gedragsafwijking.

De hond kruipt weg en is bang als u hem benadert. Dit is geen normaal gedrag. Dit is afwijkend gedrag en hier zal iets mee gedaan moeten worden in het belang van de eigenaar maar ook voor het welzijn van de hond.

De aanpak

Anamnese en onderzoek

Allereerst is het van belang lichamelijke oorzaken uit te sluiten. Pijn en ziekte kunnen ook afwijkend gedrag geven. We onderzoeken het huisdier grondig. We zullen het gedrag met u doornemen om vast te stellen of we met afwijkend gedrag te maken hebben of normaal gedrag wat voor u ongewenst is. We benoemen het gedrag (dominantie-agressie, angst-agressie ed.) zodat we kunnen bepalen wat het beste traject is om te volgen.

Gedragsbegeleiding

Soms komen we een heel eind met een aantal tips die u thuis kunt oefenen met uw huisdier. Soms is het nodig een gedragsdeskundige in te schakelen die u verder gaat begeleiden. De eerste stap is begrip krijgen waarom het dier zich op een bepaalde manier gedraagt. U gaat leren te denken vanuit de belevingswereld van uw huisdier. Daarna leert u zich bewust te worden van uw eigen gedrag en de invloed hiervan op uw huisdier. U krijgt tips en handvaten hoe u het beste kunt omgaan met de situatie waarin uw huisdier het gedrag vertoont. Zo creëert u een basis van vertrouwen met elkaar.

Medicatie

Er bestaan een aantal middelen die geschikt zijn ter ondersteuning van gedragsproblemen. Wij zetten deze middelen alleen in als hulpmiddel om het dier ontvankelijker te maken voor training, bijvoorbeeld door angst te verminderen. Deze medicijnen zijn dus geen wonderpillen. Ze worden alleen gegeven in combinatie met therapie en trainingen en het doel is deze medicatie uiteindelijk af te bouwen.

Heeft u vragen over gedrag dan kunt u contact met ons opnemen.

Dieren praten met de ogen vaak verstandiger dan mensen met de mond. - Ludovic Halévy

Hieronder vindt u meer informatie over specifieke onderwerpen van de LICG:

Interne diergeneeskunde

Interne geneeskunde is de geneeskunde van de organen in het lichaam. Hieronder vallen onder andere de nieren, lever, milt, schildklier, bijschildklier, maag en darmen, blaas, hart, longen maar ook hormonale aandoeningen en aandoeningen van de bloedsomloop. De symptomen zijn zeer uiteenlopend zoals veel drinken, minder eten, braken, diarree, vermageren etc.  Een aantal ziekten zijn bijvoorbeeld:

 • Diabetes mellitus
 • Te snelle of te langzaam werkende schildklier
 • Verschillende hormonale aandoeningen
 • Nierfalen
 • Leverfalen
 • Ziekten aan de urinewegen
 • Ziekten aan het geslacht apparaat bijvoorbeeld baarmoederontsteking
 • Hoge bloeddruk
 • Diverse tumoren

Dit zijn vaak ingewikkelde problemen waarbij soms meerdere onderzoeken nodig zijn om tot de juiste diagnose te komen. We maken hierbij gebruik van bloedonderzoek, röntgen- en echo-apparatuur en urineonderzoek.

Als een van de weinige klinieken in de omgeving zijn wij in het bezit van een bloeddrukmeter die met name bij katten een zeer belangrijk instrument is. Katten zijn erg gevoelig voor hoge bloeddruk en dit komt regelmatig voor, vaak in combinatie met bijvoorbeeld nier- of hartfalen. De gevolgen van een hoge bloeddruk zijn ernstig, dit geeft schade aan hart en nieren maar ook kan het netvlies loslaten en worden deze katten blind. Dit kan zeer plotseling optreden (binnen een dag). Een hoge bloeddruk is voor u als eigenaar niet zichtbaar aan de kat.

Met name bij oudere dieren kunt u soms het gevoel hebben dat bepaalde symptomen horen bij het proces van ouder worden. Vaak speelt er toch een ziekte mee. Oudere dieren horen niet te braken, te vermageren of meer te drinken.

Als u twijfelt aan de gezondheid van uw dier, maak dan een afspraak om langs te komen voor een lichamelijk onderzoek. Vaak kunnen we in een vroeg stadium nog veel doen met behulp van medicatie of aangepaste voeding.

Ook voor een second opinion kunt u bij ons terecht.

Professionele voedingsbegeleiding

Dierenkliniek Veenendaal biedt u professionele voedingsbegeleiding voor uw hond en/of kat. Zo’n 40% van de honden en katten in Nederland kampt met overgewicht. Eigenaren verwennen hun huisdier graag, maar overgewicht brengt vaak gezondheidsproblemen met zich mee. Drie bekende, serieuze voorbeelden hiervan zijn gewrichtsklachten, hartproblemen en diabetes (suikerziekte). Naast het feit, dat een dier zonder overgewicht gezonder blijft, voelen de dieren zich een stuk prettiger als ze niet te zwaar zijn. Is uw hond of kat te zwaar? Dan bent u een van de vele dierenliefhebbers die overweegt hier wat aan te doen. Het is echter wel van belang om overgewicht verantwoord te lijf te gaan. Onder deskundige begeleiding van onze assistentes kunt u zelf het lichaamsgewicht van uw huisdier terugbrengen naar een gezond lichaamsgewicht met behulp van voedingsadviezen en regelmatige weegafspraken (gratis!). Is het juiste lichaamsgewicht bereikt, dan leert u hoe u dit zelf kunt handhaven. Bel voor meer informatie of een afspraak naar onze praktijk of vraag ernaar aan de balie.

Stervensbegeleiding

Afscheid nemen van een huisdier is vaak een ingrijpende gebeurtenis. Het traject naar een euthanasie toe, maar ook het afscheid zelf, is voor de meeste diereigenaren een moeilijke, maar vaak onvermijdelijke keuze. Juist wij als dierenartsen beseffen het belang hiervan en het verdriet dat dit met zich meebrengt.

Wij helpen u met deze beslissing en als het moment daar is, zorgen wij dat dit naar uw wens en in alle rust kan plaatsvinden. Dit kan bij u thuis gedaan worden of bij ons in de kliniek. Wij nemen de tijd en geven u de ruimte om te zorgen dat u het afscheid zo prettig mogelijk ervaart.

Uw huisdier krijgt altijd eerst een narcosemiddel waarbij hij/zij rustig en pijnloos in slaap valt. Als u eraan toe bent geven we een tweede middel waardoor het dier overlijdt. Zij merken hier helemaal niets van.

Als u wilt  maken wij kosteloos een pootafdrukje van uw geliefde huisdier of krijgt u een plukje haar mee. Zo heeft u iets tastbaars als herinnering.

Wij verzorgen voor u een eventuele crematie, we werken samen met de Grebbehof en met Majesta. U mag uw huisdier natuurlijk ook meenemen naar huis. Indien het dier bij u thuis is ingeslapen, kunt u de dierenambulance inschakelen om het dier te vervoeren naar het crematorium, of het crematorium zelf verzoeken het dier bij u op te halen als u dit zelf niet kunt/wilt.

Twijfelt u nog en wilt u met ons overleggen, bel ons of maak een afspraak om alles door te spreken.

Tandheelkunde

Tandheelkunde bij dieren heeft zich de laatste jaren snel ontwikkeld tot een hoger niveau. De meeste diereigenaren beginnen te beseffen hoe belangrijk mondgezondheid is voor hun huisdier. Het gaat hierbij niet alleen om pijnklachten maar ook de algemene gezondheid van een dier wordt aangetast door de aanwezigheid van bacteriën in de bek. Deze bacteriën kunnen vastlopen in de nieren en hartkleppen met onherstelbare gevolgen. Gelukkig vaccineren de meeste eigenaren hun huisdier jaarlijks, daardoor kunnen we veel problemen in een vroeg stadium al opsporen.

Meestal merkt u als eigenaar niets van gebitsproblemen bij uw huisdier. Zeker katten zijn meesters in het verbergen van pijn. De pijn ontstaat vaak geleidelijk en de dieren wennen er aan. Ze piepen niet, gillen niet, en blijven doorgaans gewoon normaal eten.

Een gebitsbehandeling bestaat niet uit “even tandsteen krabben”. Voor we een behandeling starten beoordelen we het gebit en de algemene gezondheid bij uw huisdier. Tijdens de behandeling onder narcose zien wij heel vaak dat er meer problemen spelen die bij het vooronderzoek niet zichtbaar waren. Verborgen gaatjes, ontstekingen, gebroken kiezen, we kijken nergens meer van op.  Soms is het nodig röntgenfoto’s te maken van de wortels van kiezen en tanden voor een goede diagnose.

Daarom is het ook heel lastig een correcte kostenschatting te maken van een behandeling. We geven u een prijsopgave en zullen u bellen voor overleg als we hiervan afwijken.  Telefonisch een kostenschatting krijgen van een gebitsbehandeling bij een dierenarts is dus onmogelijk omdat je nooit zonder goed onderzoek kunt bepalen wat er moet gebeuren!

De behandeling

 • Uw huisdier wordt veilig onder narcose gebracht, krijgt een pijnstiller, wordt geïntubeerd (extra zuurstof) en op een warmtematje comfortabel geïnstalleerd. Een assistente controleert gedurende de ingreep alle vitale functies zoals ademhaling, temperatuur en dergelijke.
 • Eerst verwijderen we al het tandsteen met en ultrasoon apparaat.
 • Daarna volgt de inspectie. Elk element wordt bekeken en met een sonde (net als bij uw eigen tandarts) wordt er onderzocht of er problemen zijn onder het tandvlees.
 • Indien nodig maken we dentale röntgenfoto’s op problemen op te sporen.
 • Er wordt een plan gemaakt wat er moet gebeuren. Als dit buiten de kostenschatting valt wordt u gebeld hierover.
 • Elementen worden getrokken, het tandvlees wordt netjes gehecht.
 • Uw huisdier wordt wakker gemaakt en goed in de gaten gehouden.
 • Bij het ophalen van uw huisdier bespreken we de nabehandeling en adviseren wij u om een afspraak te maken voor een preventieconsult bij de assistente.

Preventie

Het beste blijft altijd poetsen! Als dit niet lukt zijn er alternatieven om het gebit zo lang mogelijk gezond te houden. Speciale brokken, kauwstaven, speeltjes en toevoegingen aan drinkwater. Bij het preventie consult zal de assistente dit allemaal met u doornemen en bekijkt u samen wat het beste bij uw huisdier past.

  

  

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Veenendaal

Terug
 • Ma
  8.30 - 19.30 uur
 • Di
  8.30 - 19.30 uur
 • Wo
  8.30 - 19.30 uur
 • Do
  8.30 - 19.30 uur
 • Vrij
  8.30 - 19.30 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Castor 3 3902 SC Veenendaal Wij werken op afspraak Telefonisch spreekuur 13.30 - 14.00 u
ontvang een routebeschrijving via Google Maps