Feiten en fabels

We krijgen de meest uiteenlopende vragen van eigenaren over voeding, verzorging en gedrag van huisdieren. Door de opkomst van internet zien we dat eigenaren ook zelf veel informatie vergaren. Internet kan veel informatie geven, maar er is ook veel onjuiste informatie in omloop. Hieronder zetten wij de meeste gestelde vragen en verhalen op een rijtje.

Rauw vlees is toch veel beter voor mij hond? Deze voeding staat het dichtst bij de natuur

Het gevaar van rauw vlees is dat het schadelijke bacteriën kan bevatten. Hier kan uw hond ziek van worden en u en uw huisgenoten ook. Invriezen helpt hierbij onvoldoende. De oorsprong en het productieproces van het vlees is vaak onbekend. Alleen vlees geven is onvoldoende; wolven eten het hele prooidier op, met botten, maaginhoud en huid/haren. Het is bijna onmogelijk zelf de juiste mineralen en vitamines in de goede verhouding toe te voegen. Wilt u toch vers vlees geven, koop dan Raw Veterinary Diets, dit verse vleesproduct met supplementen is als enige product op de markt behandeld tegen bacteriën zonder verhitting.

Granen zijn slecht voor honden en katten

Granen die verwerkt worden in honden- en kattenvoeding zijn op een dusdanige manier bewerkt dat zowel honden als katten deze prima kunnen benutten als energiebron. Het feit dat katten en vleeseters zijn is dus geen argument om een voeding te geven die meer vlees en minder/geen granen bevat. Ze krijgen via de maaginhoud van prooidieren ook granen binnen. Honden zijn in feite geen vleeseters maar alleseters, zij kunnen sowieso beter plantaardig materiaal verwerken.

Het lichaam kan niet ‘zien’ of een eiwit van dierlijke of plantaardige oorsprong is. Het is afhankelijk van welke plantensoorten gebruikt worden of het eiwit goed benut kan worden of niet. Fabrikanten van kwalitatief goede voeding zullen hier rekening mee houden door gebruik te maken van hoogwaardige eiwitbronnen zoals erwten en soja. 

Heel soms kunnen dieren een allergie ontwikkelen voor de gluten in tarwe of soja, maar dit komt zelden voor. De kans is vele malen groter dat een dier een allergie ontwikkelt voor kip- of rundereiwit.

Brokken zijn slecht, Er zit allemaal rotzooi in

In brokken zit geen ‘afval’. Er worden producten gebruikt die wij als mens niet graag eten, maar die wel geproduceerd zijn volgens de normen voor de humane consumptie (bijvoorbeeld orgaanvlees zoals uiers en longen). Deze producten zijn zeer voedzaam en zeer zeker geen afval!

Tussen de vele verschillende merken zitten wat kwaliteit en wat kostprijs betreft aanzienlijke verschillen. Hierdoor zult u voor een voeding van hoge kwaliteit vaak wat meer betalen dan voor een voeding van mindere kwaliteit. De fabrikanten van deze voedingen zijn namelijk continu bezig om hun product te optimaliseren, bovendien wisselt de grondstofsamenstelling veel minder dan die van goedkope producten. Hierdoor bent u verzekerd van een constante kwaliteit.

Kiest u voor een goedkopere voeding dan zal de kwaliteit hiervan vaak ook minder zijn. Dit kan zich uiten in het produceren van meer ontlasting, een mindere vachtconditie en qua smaak kan het zijn dat de hond of kat er met minder plezier van eet.

Het feit dat onze huisdieren ouder dan ooit worden, bewijst wat ons betreft dat commerciële brokken zeker geen ‘rotzooi’ zijn maar juist de beste basis voor een goede gezondheid.

Knoflook werkt goed tegen vlooien

Helaas is dit onjuist. Vlooien hebben geen probleem met knoflook. Ze zullen uw huisdier nog steeds lastig vallen. Tegen vlooien werken alleen speciaal hiervoor bedoelde pipetten en tabletten. Let op, ook hier geldt, nieuwe moderne middelen werken beter dan oude goedkope middelen! De nieuwste middelen zijn verkrijgbaar bij uw dierenarts. Bovendien is knoflook giftig voor honden en katten als je dit toedient via de bek!

Een hond of kat moet eerst een nestje krijgen voor ze gecastreerd worden

Dit is onjuist. Buiten het feit dat er al genoeg pups en kittens in asiels belanden, is een nestje krijgen niet geestelijk of lichamelijk “beter” voor uw huisdier. Wij adviseren dat als u geen nestje wilt, u uw kat of hond laat castreren. Met name bij de vrouwelijke dieren voorkomt dit veel gezondheidsproblemen zoals baarmoederontstekingen en melkkliertumoren.

Vaccineren is niet nodig. Mijn hond/kat komt niet buiten en komt geen andere dieren tegen.

Vaccineren is nog steeds heel belangrijk om uw dier gezond te houden. Binnenkatten kunnen ook niesziekte krijgen via de lucht of via besmette kleding van eigenaren. Parvo, hondenziekte, kennelhoest en de ziekte van Weil komen nog steeds regelmatig voor in Nederland. Het feit dat we deze ziektes minder zien in vergelijking met andere landen komt juist doordat wij in Nederland een goed vaccinatie beleid hebben. De vaccins van tegenwoordig zijn veilig en geven langdurige bescherming.

Ik zie nooit wormen, waarom zou ik dan mijn dier behandelen?

Wormen leven in de darm. Ze zijn pas zichtbaar in braaksel of ontlasting als uw dier helemaal vol zit. Wormen zijn schadelijk voor de algemene gezondheid en het immuunsysteem en tevens schadelijk voor mensen. Spoelwormen kunnen bij mensen ernstige schade geven aan organen en blindheid veroorzaken. Regelmatig ontwormen, ook al ziet u niks, is dus heel verstandig.

Wat is kattenkruid eigenlijk en waarom worden katten er helemaal gek van?

Kattenkruid is een plant van de familie Nepeta cataria. Het wordt door mensen al tijden wordt gebruikt voor allerhande doeleinden. Het werkt onder andere muggenwerend!

Meer dan 50% van de katten reageert heel erg heftig op kattenkruid en gaan bijvoorbeeld kwijlen, erin rollen, worden hyperactief of net wat agressief/overprikkeld. De werkzame stof die dit veroorzaakt is nepetalactone en komt vrij wanneer de kat over het blad wrijft of het opeet. Het stofje komt vervolgens in de hersenen aan. De reactie duurt vrij kort en zou vergelijkbaar zijn met de reactie op marihuana of LSD, maar dat is niet helemaal bekend.

Overdoseringen zijn niet bekend, en omdat het effect zo kortdurend is lijkt het heel onschuldig. Na een paar minuten dooft de reactie uit, en de kat is daarna tot twee uur ongevoelig voor het stofje. Ook kittens tot acht weken lijken er niet op te reageren.

De reactie op nepetalactone is genetisch bepaald, daarom reageert de ene kat wel, en de andere kat er niet op. Ook andere soorten wilde katten, tot tijgers aan toe, reageren hetzelfde op het stofje. Vergelijkbaar gedrag vertonen katten op valeriaan. Het opeten van kattenkruid en valeriaan veroorzaakt in tegenstelling tot de reactie op het wrijven net weer een beetje sedatie en kalmering.

Gebitsproblemen? Hij eet toch nog gewoon?

Gaatjes, ontstekingen en afgebroken tanden en kiezen komen heel veel voor bij hond en kat. Vaak merkt u niets van pijn of slecht eten. Deze dieren blijven gewoon eten uit survivalmechanisme, want anders gaan ze dood. Ze “wennen” aan de constante pijn. Regelmatige controle van het gebit is dus heel belangrijk. Bovendien kunnen ontstekingen in de bek zich verspreiden in het lichaam, net al bij mensen. Bacteriën kunnen vastlopen in nieren en hartkleppen.

Terug naar Diereninfo

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Veenendaal

Terug
  • Ma
    8.30 - 19.30 uur
  • Di
    8.30 - 18.00 uur
  • Wo
    8.30 - 19.30 uur
  • Do
    8.30 - 19.30 uur
  • Vrij
    8.30 - 17.00 uur
  • Za
    Gesloten
  • Zo
    Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Castor 3 3902 SC Veenendaal Wij werken op afspraak Telefonisch spreekuur 13.30 - 14.00 u
ontvang een routebeschrijving via Google Maps