Tel: 0318-519167

Kippen

Kippen zijn ontzettend leuke huisdieren. Een koppeltje kippen in de tuin geeft gezelligheid en , niet onbelangrijk, verse eitjes. Er zijn een aantal dingen waar u aan moet denken voor u besluit kippen te nemen. Woont u in een woonwijk, dan is en haan wellicht niet heel handig. Uw buren zullen een luid “kukeleku” niet waarderen om 5 uur in de ochtend. Kippen hebben ruimte nodig om te scharrelen. Los in de tuin moet u er rekening mee houden dat ze perken en gras kapot graven met de poten op zoek naar eten. Pas ook op met giftige planten en strooien van mestkorrels, ze eten alles wat ze tegenkomen.

Kippen hebben een droog nachthok nodig met slaapstokken, en voldoende legnesten. U kunt ze scharrelbrokjes voeren, vaak pikken ze zelf gras en insecten in de tuin om dit te complementeren. Ze zijn niet zindelijk dit regelmatig dient u het hok schoon te maken.

Parasieten

Verstandig is om 1-2x per jaar een gemengd monster van kippenmest bij uw dierenarts te laten onderzoeken op wormeieren en coccidiose (parasieten) . Via slakjes en regenwormen kunnen ze zich hiermee besmetten.

Om te controleren of ze mijten (bloedluis) hebben kunt u ’s nachts met een zaklamp rond de muren en zitstokken kijken of u deze kleine rood-bruine beestjes ziet lopen. Overdag schuilen ze in kieren maar ’s nachts kuipen ze op de kippen om zich te voeden met bloed. Ook kunnen ze veermijt hebben die vooral boven de staart te vinden zijn.

Delen met: