Tel: 0318-519167

Gebitsproblemen bij het konijn

Het gebeurt regelmatig dat konijnen en cavia’s haakjes op de kiezen of doorgroeiende voortanden krijgen met als gevolg pijn en eetproblemen. De oorzaken zijn divers. Erfelijke aanleg, verkeerde voeding of trauma kunnen meespelen. Deze haakjes worden dan weggeslepen waardoor de dieren weer pijnloos kunnen eten. Doordat de kiezen en tanden levenslang blijven groeien, wel 1-2 mm per week, kunnen e klachten soms terugkomen.

In tegenstelling tot veel collega’s doen wij dit onder verdoving. Wij vinden het niet verantwoord om beksperders bij een wakker dier in de bek te zetten met het risico op een gebroken kaak doordat het dier in paniek raakt. Dit is enorm stressvol en je kunt bij een wakker dier niet voldoende diep kijken waardoor je haakjes kunt missen.

Onder verdoving kunnen we het bekje goed inspecteren en elke kies en tand afzonderlijk behandelen zonder het dier pijn te doen.

Tanden knippen is uit den boze! Dit geeft grote kans op ontstekingen en is pijnlijk.

Uiteraard is het belangrijk te kijken of de onderliggende oorzaak van gebitsproblemen gevonden kan worden. Bij een continue verkeerde stand van de voortanden is het soms nodig de tanden te trekken. Dit is een flinke ingreep met goede resultaten. Konijnen kunnen prima eten zonder voortanden mits de kiezen in orde zijn.

Gebitsproblemen kunt u herkennen aan:

-Wel graag willen eten maar plotseling stoppen

-Eten uit de bek laten vallen

-Alleen zachte voeding willen eten

-Kwijlen (natte kin) en natte voorpootjes van het wrijven over de bek

-Vermageren/ minder eten

gebitsproblemen bij het konnijn

Delen met: