Tel: 0318-519167

Ziekte van Lyme bij de hond

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. De teek die deze bacterie overdraagt komt voor in heel Europa: van Scandinavië tot aan de Middellandse Zee. De teek komt voor in bosrijke omgevingen, waterrijke gebieden en plekken met hoog gras zoals duinen, maar ook de eigen tuin! Teken zijn actief van het voorjaar tot diep in het najaar. In Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken (20%) besmet met Borrelia.  Alle honden lopen na een beet van een geïnfecteerde teek het risico de ziekte van Lyme te ontwikkelen.

Symptomen

Symptomen kunnen pas maanden na een tekenbeet zichtbaar worden. Veel geïnfecteerde honden tonen helemaal geen ziekteverschijnselen. Veel geziene symptomen zijn:

  • kreupelheid (één of meerdere ontstoken gewrichten)
  • koorts
  • sloomheid
  • in zeer zeldzame gevallen ontstaan ontstekingen van de nieren, hartspier of zenuwafwijkingen.

Oudere honden en honden met een slechte afweer lijken gevoeliger voor de ziekte. Omdat de zichtbare symptomen die duiden op Lyme vrij algemeen zijn en makkelijk verward kunnen worden met een andere ziekte, dient u bij twijfel altijd uw dierenarts te raadplegen.

Behandeling

Lyme‐borreliose wordt behandeld met antibiotica. Deze behandeling duurt minimaal een maand. De behandeling is het meest effectief wanneer deze zo vroeg mogelijk wordt gestart. Het is echter mogelijk dat de infectie ondanks de behandeling blijft bestaan.

Preventie

In gebieden waar veel teken voorkomen kan, naast snelwerkende producten tegen teken, vaccinatie worden overwogen. Vaccins die beschermen tegen Lyme‐borreliose voorkomen de overdracht van Borrelia van de teek naar de hond. De basisvaccinatie bestaat uit twee vaccinaties. Daarna is een jaarlijkse herhaling voldoende voor twaalf maanden bescherming. Eenvoudige maatregelen om uw hond te beschermen:

  • Vermijd zoveel als mogelijk gebieden met een hoog risico op teken
  • Controleer uw hond dagelijks op teken, vooral na een wandeling.
  • Gebruik effectieve middelen tegen teken. Wij kunnen u hierin adviseren.

Een teek op de hond, en nu?

Nadat een teek een hond heeft gebeten duurt het nog ongeveer 48 uur voordat deze de hond kan besmetten met Borrelia. Teken dienen daarom tijdig verwijderd te worden. De meest veilige methode is met een tekentang. Deze tang verwijdert alle delen van de teek zonder het lichaam van de teek samen te knijpen. Er bestaan vele typen; vraag ons gerust om advies!

Delen met: