Tel: 0318-519167

Parasieten

Wormen

Het  advies van de ESCCAP, de Europese organisatie van dierenarts-parasitologen is uw volwassen hond minimaal vier maal per jaar te ontwormen. Pups dienen op 2, 4, 6 en 8 weken ontwormd te worden en daarna maandelijks tot een half jaar leeftijd. Goed ontwormen is  niet alleen belangrijk voor uw huisdier maar ook voor u zelf en uw kinderen. Gebruik een goed en veilig ontwormmiddel. Om het u gemakkelijk te maken, hebben we zowel tabletjes als pipetjes op de huid beschikbaar.

Lintwormen krijgen honden via o.a. vlooien. Een lintwormbesmetting is meestal wel te zien. Dit zijn de gedroogde wormsegmentjes (“rijstekorreltjes”) die u vindt op de ligplaatsen en in de mand. Maar een spoelworminfectie is over het algemeen onzichtbaar. honden kunnen zichzelf besmetten door contact met uitwerpselen bij het uitlaten.  Ook mensen kunnen zich op deze manier (tuinieren, spelen in de zandbak) besmetten met de spoelworm. Bij mensen ontwikkelen de spoelwormeitjes zich, in tegenstelling tot de kat en hond, niet tot volwassen wormen. De larven gaan door de darmwand heen en verspreiden zich door het lichaam waarbij ze kleine ontstekingen veroorzaken. Lever, longen, hersenen en ogen kunnen aangetast worden. Uit onderzoek is gebleken dat allergische reacties bij kinderen met astma versterkt kunnen worden bij een spoelworminfectie.

Vlooien

Vlooien komen regelmatig voor bij kat en hond. In de winter blijven de vlooien in de warme woonomgeving gewoon door ontwikkelen. Soms treedt er een ware vlooienplaag op bijvoorbeeld na een vakantie. De vlooien kunnen dan ook mensen lastig vallen.  Daarom is het advies uw hond altijd te ontvlooien, het hele jaar door. Gebruik hiervoor een goed anti-vlooienmiddel.

Er zijn veel vlooien en wormmiddelen te koop in dierenwinkels en supermarkten. De meeste middelen zijn al jaren in omloop en werken niet meer optimaal doordat parasieten resistent zijn geworden. Wij hebben de meest nieuwe en veilige middelen in huis in dezelfde prijsklasse. Vaak hebben we speciale aanbiedingen en kortingen op deze producten.

Beter hoeft niet altijd duurder te zijn!

 

 

Een teek op uw hond

Teken kunnen gevaarlijk zijn voor u en uw hond

Teken zijn spinachtige beestjes die zich op uw hond of op uzelf laten vallen, zich vasthechten en bloed zuigen. Zo’n tekenbeet is gevaarlijk voor mens en hond omdat het verschillende ziektes kan veroorzaken. De meest bekende aandoeningen zijn borreliose (ziekte van Lyme) en babesiose.

Teken komen overal voor

Veel mensen denken dat teken alleen in bosrijke gebieden voorkomen. Dat is niet juist. Teken komen overal voor. In struikgewassen, duinen, zelfs in tuinen en parken in de stad kunt u teken aantreffen. Hondeneigenaren doen er dan ook verstandig aan om zichzelf en hun hond na elke wandeling grondig te controleren.

Ontdekt u een teek op uw lichaam of bij uw hond?

Verwijder de teek zo snel mogelijk met behulp van een pincet of speciale tekenverwijderaars (zoals een tekenkaart of tekentang). Hoe sneller u de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op besmetting is.

Voorkomen is beter dan genezen

Om de kans te verkleinen dat teken ziekten overbrengen op uw hond, is het belangrijk om een snelwerkend middel tegen teken te gebruiken en dagelijks uw hond te controleren op de aanwezigheid van teken. U kunt kiezen uit een pipet (spot-on), een kauwtablet of een band. U kunt kiezen voor behandeling elke maand of voor een langdurige bescherming. Wij adviseren u graag over wat voor u de beste oplossing is!

Wist u dat…

– Een teek ziekten kan overbrengen, zoals de ziekte van Lyme of babesiose?

– De kans op overbrengen van ziekten wordt verminderd als teken snel worden gedood of verwijderd?

– Een vrouwelijke teek maar liefst 3.000 tot 6.000 eieren legt?

Teken zijn parasieten die zich tijdelijk met bloed voeden

en daardoor wisselende perioden doorbrengen op hun

gastheer. Zij kunnen zich vasthechten in de huid van

hond en kat, wanneer ze hier buiten mee in aanraking

komen (vanuit gras en struikgewas, onder andere in

landelijke, bosachtige gebieden).

Een tekenbesmetting komt vaker voor bij de hond dan

de kat en is seizoensgebonden. Schapenteken zijn

voornamelijk in de maanden maart tot december

actief. De Dermacentor teek vertoont pieken in

september-november en in maart-april.

Kenmerkend voor teken is dat ze als overdrager (vector)

op kunnen treden voor een groot aantal aandoeningen

die zowel huisdieren als hun eigenaar kunnen treffen.

Naast het bloed zuigen (wat bij een ernstige besmetting

kan leiden tot bloedarmoede, vooral bij jonge dieren),

kunnen bacteriën, virussen en parasieten worden

overgedragen. Meestal gebeurt dat niet eerder dan

24 tot 48 uur na aanhechting.

En houdt uw ogen open! Teken verstoppen zich graag

op of in oren, tussen tenen, in oksels, liezen of rondom

de anus. Controleer uw huisdier regelmatig en grondig

op de aanwezigheid van teken. Verwijder ontdekte

teken zo snel mogelijk met een speciale tekentang en

voer ze af in een afgesloten plastic zakje.

Neem contact op met ons over tekenbestrijding.

Vraag naar de verschillende tekenbestrijdingsmiddelen

en welke behandeling het meest geschikt is voor uw

huisdier. Een effectieve tekenbestrijding kan veel

ongemak en ziekte bij uw huisdier voorkomen.

www.esccap.eu

 

Delen met: