Vaccineren op maat: Vaccicheck

De vaccicheck is een sneltest waarbij we een kleine hoeveelheid bloed afnemen bij de hond om te bepalen of er nog voldoende afweerstoffen aanwezig zijn tegen parvo, hondenziekte en besmettelijke leverziekte (HCC).
Al jaren is er een discussie of het wel nodig is om elk jaar de hond te vaccineren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de cocktail vaccinatie niet meer jaarlijks nodig is. In onze kliniek vaccineren we al jaren de cocktail nog maar eens in de drie jaar.
Echter, nieuwe studies wijzen uit dat de bescherming soms nog langer aanhoudt, waardoor de hond nog goed beschermd is. Dit is te bepalen met behulp van de vaccicheck. De uitzondering is de vaccinatie tegen de ziekte van Weil (leptospirose). Deze vaccinatie dient jaarlijks gegeven te worden. Ook de kennelhoestneusenting werkt echt maar 1 jaar.
Voor wie is de vaccicheck aan te raden?
– Elke hond, waarvan de eigenaar de hond wel goed beschermd wil hebben maar onnodige vaccinatie wil voorkomen
– De hond die een allergische reactie heeft gehad na een vaccinatie
– De hond die een onbekende voorgeschiedenis heeft
– De hond die ziek is of bijvoorbeeld een auto-immuunziekte heeft gehad
Hoe gaat de vaccicheck in zijn werk?
U kunt een afspraak maken voor vaccicheck, gezondheidscontrole en vaccinatie. Uw hond wordt helemaal nagekeken en we geven de jaarlijkse vaccinatie tegen de ziekte van Weil en (indien gewenst) tegen kennelhoest. Hierna worden enkele druppels bloed afgenomen.
De vaccicheck wordt dezelfde dag nog ingezet en de uitslag wordt doorgegeven. Als de afweer voldoende is, hoeft u pas het jaar erop weer terug te komen met uw hond. Is de bescherming onvoldoende, dan kunt u een afspraak maken voor de cocktail vaccinatie of eventueel alleen parvo indien nodig. Deze enting is dan kosteloos!
Wanneer is het handig om te starten met de vaccicheck?
Op 1 jarige leeftijd, want sommige honden hebben onvoldoende afweer opgebouwd tegen de 3 ziektes als pup, waarop we kunnen testen.

Kosten vaccicheck
De vaccicheck, inclusief bloedafname, kost 35 euro. Hierbij komt het vaccinatieconsult (algehele gezondheidscontrole) van 35.50 euro en de kosten van de vaccinatie tegen de ziekte van Weil (21.45 euro), bij elkaar komt dit op 91.95. Als de bescherming onvoldoende is, is de cocktail vaccinatie gratis.

Delen met: