Tel: 0318-519167

Rouwverwerking

Het overlijden van uw huisdier is een emotionele gebeurtenis, die helaas door de omgeving soms niet wordt begrepen. Dat het een emotionele en lichamelijke impact kan hebben kan door de sociale omgeving worden onderdrukt, waardoor mensen vaak niet de mogelijkheid hebben of voelen om hun verdriet te uiten en te verwerken. Verdriet kan één of twee maanden tot zelfs meer dan een jaar duren. Studies hebben aangetoond dat sociale ondersteuning een belangrijke onderdeel is in het herstelproces. Doordat er een soort taboe op rouwen voor huisdieren kan liggen, tonen mensen vaak moeilijker hun ware emoties doordat ze zich misschien beschaamd voelen over de intensiteit van verdriet die ze voelen. Daardoor verbergen ze deze gevoelens, ook naar de geliefden. Hierdoor kan de herstel periode nog langer duren.

Het verlies van een huisdier kan naast emotionele pijn ook grote gaten in ons leven en dagelijkse routine achterlaten. De zorg voor onze huisdieren geeft ons grote verantwoordelijkheden en een dagelijks ritme die direct veranderen als ze wegvallen. Wanneer u bijvoorbeeld gewend bent met de hond te lopen of met andere eigenaren elke dag een praatje te maken, kan het gemis hiervan grote invloed hebben op de fysieke en mentale gesteldheid. Om dit te verwerken is het van belang dat wij deze verandering kunnen herkennen en manieren vinden om de leegte te vullen. Hiervoor bestaat ook professionele begeleiding. 

Wij begrijpen dat mensen behoefte hebben om op een uitgebreide manier afscheid van hun trouwe huisdier te willen nemen, ongeacht of het een hond, kat, cavia, vis of vogel is. Elk verlies kan veel pijn doen. Wanneer u een sterke band met uw huisdier heeft opgebouwd, dan is het logisch dat het rouwproces ook langer duurt. We zien ook graag dat mensen aandacht hebben voor het verdriet van anderen. Deze ondersteuning is van groot belang voor het herstel proces. 

Gezondheidszorgpsycholoog Nienke Endenburg, werkzaam op de faculteit diergeneeskunde, begeleid mensen in het rouwproces indien gewenst. Indien u moeite heeft met de verwerking van het verlies van uw dier, kunt u contact opnemen met haar. 

Delen met: