Nierziekte bij katten

Veelgestelde vragen over nierziekte bij katten

Hoe werken de nieren van een kat?

Net als de nieren van mensen, hebben de nieren van een kat een duidelijke functie. Ze werken als filter, verwijderen afvalproducten uit het bloed en ‘maken’ urine. Naast het filteren van het bloed, regelen de nieren van de kat onder andere de vocht- en zoutbalans en maken ze hormonen aan.

Wat gebeurt er als de nieren niet goed werken?

Als de nieren van de kat niet goed functioneren, vergiftigt het lichaam zichzelf. Dit wordt ook wel chronische nierziekte (CNZ) genoemd. De nieren raken langzaam steeds meer beschadigd en de nierproblemen nemen toe. De ziekteverschijnselen worden zichtbaar als ongeveer 75% van de nieren van de kat beschadigd is. Deze schade is onherstelbaar. Chronische nierziekte is een progressieve en onomkeerbare ziekte.

Hoeveel katten in Nederland hebben last van chronische nierziekte?

Ongeveer 35% van de katten ouder dan tien jaar lijdt aan nierproblemen, wat chronische nierziekte een van de meest voorkomende aandoeningen onder oudere katten maakt. Van alle katten in Nederland heeft ongeveer 10% nierziekte (dit komt naar schatting neer op 300.000 katten).

Wat zijn de ziekteverschijnselen bij chronische nierziekte?

Je kat kan verschillende ziekteverschijnselen vertonen, die wijzen op chronische nierziekte. Het lastige is alleen dat deze verschijnselen ook bij andere aandoeningen kunnen optreden. De kat:

 • Eet niet
 • Slaapt veelt
 • Valt af
 • Drinkt en plast meer dan normaal
 • Heeft een doffe en vervilte vacht
 • Is zwak
 • Heeft een vieze adem
 • Heeft doffe ogen

Jouw kat vertoont een of meerdere ziekteverschijnselen. Wat nu?

Het ontstaan van chronische nierziekte neemt vele maanden in beslag. Het komt vrij vaak voor dat eigenaren op het moment dat de ziekte wordt vastgesteld, aangeven dat ze bij hun kat geen klinische verschijnselen hebben opgemerkt. Deze verschijnselen komen namelijk heel geleidelijk tot stand. Als je nierziekte vermoedt, dan moet de dierenarts onderzoeken wat de oorzaak van de verschijnselen is.

Hoe herken je chronische nierziekte?

Nierziekte bij de kat wordt vaak pas duidelijk wanneer 75% van de nieren beschadigd is. Vanaf dat moment kun je de nierziekte herkennen, bijvoorbeeld aan de hand van het gedrag en gewicht van je kat.

Activiteit: gedraagt je kat zich nog steeds normaal en actief? Je kunt hierbij letten op de speelsheid, de aandacht die hij besteedt aan vachtverzorging en hoe hij op jou en andere mensen en dieren in huis reageert. Een signaal kan zijn dat je kat zich verstopt en niet meer geïnteresseerd is om naar buiten te gaan.

Eetlust: je kat eet niet of aanzienlijk minder. Lichaamsgewicht: gewichtsafname kan betekenen dat het minder goed gaat met je kat. Weeg je kat dus regelmatig, bijvoorbeeld met een weegschaal voor baby’s.

Hoe kun je chronische nierziekte goed in de gaten houden?

Een handig hulpmiddel is het chronische nierziektecontroleboekje. Hierin houd je de activiteit, de eetlust en het gewicht van de kat bij. Bespreek de resultaten met je dierenarts tijdens de controlebezoeken om het verloop van nierfalen goed in kaart te brengen. Zie je tussentijds dat een van de ziekteverschijnselen verandert, neem dan ook contact op met je dierenarts. Mogelijk kan hij iets in de behandeling en verzorging aanpassen, zodat je kat zich weer beter gaat voelen.

Hoe wordt de diagnose chronische nierziekte gesteld?

Om de diagnose chronische nierziekte te stellen, worden twee type onderzoeken bijna altijd toegepast: urineonderzoek en bloedonderzoek. Meestal worden deze tegelijkertijd uitgevoerd door de dierenarts. Chronische nierziekte kan worden geconstateerd wanneer het bloed een verhoogde concentratie van twee stoffen heeft: ureum en creatinine. Daarnaast is de urine dan te waterig en bevat het doorgaans eiwitten. Ook kan de kat specifieke ziekteverschijnselen vertonen, die mogelijk een aanwijzing zijn. Om de oorzaak te achterhalen, kan de dierenarts aanvullende onderzoeken uitvoeren: denk aan het meten van de bloeddruk, een röntgenfoto of echo van de buik.

Wat is de levensverwachting van katten met chronische nierziekte?

Chronische nierziekte is een progressieve aandoening. Dat betekent dat het zal verergeren. In geval van nierfalen verschilt per kat de levensverwachting. Hoe snel verergering optreedt, is ook voor elke kat weer anders. Sommige katten kunnen nog jaren met nierziekte leven, terwijl de problemen meestal geleidelijk toenemen. Uiteindelijk overlijdt een kat (bijna) altijd als gevolg van deze aandoening. De ene kat zal langer leven dan de andere. Dit is sterk afhankelijk van de ernst van de nierziekte, de snelheid waarmee het verergert en het succes van de behandeling. Met een tijdige en goede behandeling kan je kat nog een gelukkig leven hebben. Je kunt zelf zorgen voor een goede behandeling en voldoende vochtinname, zodat de levensverwachting zo positief mogelijk is.

Hoe wordt chronische nierziekte behandeld?

Medicijnen vormen een belangrijk onderdeel van de behandeling. Wanneer je kat nierproblemen heeft, is er doorgaans meer eiwit in de urine aanwezig. Hierdoor gaat de nierfunctie sneller achteruit. Met behulp van de door de dierenarts voorgeschreven medicijnen kun je hier wat aan doen.

Jouw kat wil de medicijnen niet innemen. Wat nu?

De dagelijkse behandeling van een nierprobleem kan een grote opgave zijn. Vooral wanneer gedurende een langere periode iedere dag een medicijn moet worden toegediend, is het belangrijk dat dit eenvoudig te doen is. Om ervoor te zorgen dat de behandeling voor jou en je kat leuk blijft, hebben steeds meer medicijnen een aangename smaak of worden ze in een smakelijke vloeistof aangeboden. In overleg met de dierenarts kun je kiezen uit twee middelen:

Een relatief nieuw medicijn: de zogenaamde angiotensine II receptor blocker (ARB). Dit medicijn zorgt voor vermindering van de hoeveelheid eiwit in de urine. Het grote voordeel van dit medicijn is dat het vloeibaar en dus makkelijk aan de kat toe te dienen is.
Andere middelen die de hoeveelheid eiwit in de urine kunnen verminderen: de zogenaamde ACE-remmers. Deze middelen zijn alleen beschikbaar in pilvorm en hebben als nadeel dat de werking na verloop van tijd minder lijkt te worden.

Wat kun je zelf doen als je kat chronische nierziekte heeft?

Misschien raden we je behandelingen aan om de bloeddruk en het kalium- en fosfaatgehalte op een normaal niveau te houden. Daarnaast kunnen we je adviseren over andere leefstijlveranderingen. We adviseren voer dat speciaal is samengesteld voor katten met chronische nierziekte. De meeste voerleveranciers bieden zowel droog- als natvoer in verschillende smaken aan. Het nierdieet wordt vaak gecombineerd met voorgeschreven medicatie. Het belangrijkste is dat je je strikt aan ons nierdieet van houdt, zorgt dat de kat voldoende drinkt en dat je daarnaast de voorgeschreven medicijnen blijft geven. Het effect van deze middelen is vaak niet direct zichtbaar. Toch kunnen ze het leven van je kat verlengen en, misschien nog belangrijker, de kwaliteit ervan behoorlijk doen toenemen.

Waar vind je meer informatie over nierziekte bij katten?

Neem een kijkje op www.nierziektebijkatten.nl of neem contact met ons op.

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Veenendaal

Terug
 • Ma
  8.30 - 19.30 uur
 • Di
  8.30 - 18.00 uur
 • Wo
  8.30 - 19.30 uur
 • Do
  8.30 - 19.30 uur
 • Vrij
  8.30 - 17.00 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Castor 3 3902 SC Veenendaal Wij werken op afspraak Telefonisch spreekuur 13.30 - 14.00 u
ontvang een routebeschrijving via Google Maps