Mijn hond heeft hier een bult…

Mijn hond heeft hier een bult… kan dit kwaad?

Deze vraag komt geregeld voorbij in de spreekkamer. Wat belangrijk is om te weten:

Bulten kunnen simpelweg opgedeeld worden in ontstekingen of tumoren. Tumoren kunnen vervolgens worden opgedeeld in ‘goedaardig’ of ‘kwaadaardig’. Van de buitenkant kan niet met zekerheid gezegd worden om wat voor type bult het gaat. Verder onderzoek is daarom belangrijk!

De minst ingrijpende optie van onderzoek is het afnemen van cellen via een naaldje. Dit kan gewoon bij het wakkere dier en is zo gebeurd. De cellen worden vervolgens uitgesmeerd op voorwerpglaasjes en vaak zullen we de glaasjes opsturen naar een laboratorium voor cytologie (celonderzoek). Soms is dit niet nodig. Bij bijvoorbeeld een vetbult of een talgbult ziet het materiaal er zo typisch uit, dat we hier zelf al een uitspraak over kunnen doen.
Op basis van de uitslag van het celonderzoek kunnen we met u doornemen hoe we het beste kunnen handelen. Helaas komt het af en toe voor dat we geen betrouwbare uitslag krijgen. Soms lukt het niet om voldoende cellen mee te krijgen of soms heb je net geen betrouwbare cellen via punctie kunnen verkrijgen.

Een meer ingrijpende optie van onderzoek is het nemen van een biopt (stuk weefsel) van de bult. Dit moet wel onder narcose gebeuren. We sturen het weefsel dan op naar het laboratorium voor histologie (weefselonderzoek). Vaak volgt er dan een betrouwbare uitslag en weten we met nog meer zekerheid waar we mee te maken hebben en hoe we uw dier het beste kunnen behandelen.

Vaak horen we dat eigenaren willen wachten met onderzoek totdat de bult groeit, maar dit is vaak voor de verdere behandeling minder gunstig. Er moet mogelijk meer weefsel worden weggenomen en dit geeft een langere operatieduur en grotere wonden.

Kortom, zonder verder onderzoek kunnen we nog niet alles zeggen over een bult. Maakt u zich zorgen over een bult bij uw huisdier, wacht dan niet te lang en neem gerust contact met ons op!

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Veenendaal

Terug
 • Ma
  8.30 - 19.30 uur
 • Di
  8.30 - 18.00 uur
 • Wo
  8.30 - 19.30 uur
 • Do
  8.30 - 19.30 uur
 • Vrij
  8.30 - 17.00 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Castor 3 3902 SC Veenendaal Wij werken op afspraak Telefonisch spreekuur 13.30 - 14.00 u
ontvang een routebeschrijving via Google Maps