Ratten

Ratten zijn sociale dieren. Huisvest ze dus liever met twee of meer. Mannetjes kunnen gecastreerd worden. Een grote kooi met trapjes, huisjes en speelgoed vinden ze geweldig. Omdat ze gevoelig zijn voor stof kunt u ze het beste op een stofvrije bedding houden, dus liever geen zaagsel. Let op dat de kooi niet op een plek staat met tocht of een te koude of warme plek (in de zon). Qua voeding kunt u het beste een goed merk korrelvoer (één soort brok waar alles in zit) kopen. Bijvoorbeeld van het merk selective, speciaal voor ratten. Geef niet teveel tussendoortjes want ze kunnen snel te dik worden en dit is slecht voor de gezondheid. Onderzoek heeft uitgewezen dat dikke ratten korter leven. Geef geen snoepjes of snoepstengels want dit zijn de echte dikmakers.

Ziektes

Helaas worden ratjes meestal niet heel oud, gemiddeld worden ze twee jaar. Veel voorkomende ziektes zijn de melkkliertumoren (vooral bij de vrouwtjes). Deze zijn meestal goedaardig, maar ze worden vaak zo groot dat ze erg in de weg kunnen zitten en zo voor problemen zorgen. Als deze tumoren nog klein kunnen ze nog weg gehaald worden met een operatie. Luchtwegproblemen zien we ook veel bij deze dieren. Soms doordat ze niet goed gehuisvest worden maar vaak dragen ze de bacteriën die dit veroorzaken al bij zich vanuit de dierenwinkel of van de fokker. In een vroeg stadium kan het nog goed behandeld worden. Ziet u rode tranen of neusuitvloeiing bij uw rat? Dit is geen bloed, maar een kleurstof die ze in hun traanklieren hebben. Het kan een teken zijn dat hij iets onder de leden heeft. Observeer hem goed of maak een afspraak om hem na te laten kijken. Ratten zijn ontzettend leuke huisdieren die heel tam kunnen worden, hierdoor zijn ze geschikt als huisdier voor (wat oudere) kinderen.

Op de website van het Landelijk Centrum Informatie voor Gezelschapsdieren (licg.nl) vindt u nog meer informatie over het houden van ratten!

Cavia's
Gerbils
Terug naar Diereninfo

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Veenendaal

Terug
 • Ma
  8.30 - 19.30 uur
 • Di
  8.30 - 18.00 uur
 • Wo
  8.30 - 19.30 uur
 • Do
  8.30 - 19.30 uur
 • Vrij
  8.30 - 17.00 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Castor 3 3902 SC Veenendaal Wij werken op afspraak Telefonisch spreekuur 13.30 - 14.00 u
ontvang een routebeschrijving via Google Maps