Tandheelkunde

Een gezond gebit is essentieel voor het welzijn van uw kat.

Gebitsproblemen kunnen ontstaat door het aankoeken van tandplak en tandsteen met als gevolg irritatie en ontsteking en vaak veel pijn.

Katten kunnen pijn in de bek heel goed verbergen. Doorgaans blijven ze gewoon eten omdat ze “wennen”aan de constante pijn. Daarom zien eigenaren vaak niet dat hun kat gebitsproblemen heeft en lopen ze lang met veel pijn rond. Bij de jaarlijkse vaccinatie wordt het gebit ook altijd grondig onderzocht.

Tandsteen

Ook bij katten is het advies; poetsen helpt! Als de tandplak regelmatig wordt weggepoetst voorkomt u hierdoor de ontwikkeling van tandsteen en tandvlees en kaakbot ontstekingen. Niet elke kat laat zich poetsen. Dan zijn speciale tandenpoetsbrokken vaak een goed alternatief. Bij ons kunt een afspraak maken voor een gebitscontrole en preventieconsult bij de assistente.

Gaatjes in de kiezen

Katten ontwikkelen regelmatig gaatjes in de kiezen. Dit noemen we resorptive lesions (RL = glazuuroplossing). Dit is een pijnlijke aandoening. Als ze niet worden behandeld breken de kiezen uiteindelijk af. dit gaat gepaard met veel pijn en ontsteking. De aangetaste kiezen kunnen het beste worden getrokken. Vaak zien wij deze katten in de loop van hun leven een aantal keer terug voor deze behandeling omdat ze deze gaatjes uiteindelijk in meerdere kiezen en tanden ontwikkelen. De oorzaak van deze aandoening is nog weinig over bekend. Het lijkt een erfelijke achtergrond te hebben.

Stomatitis gingivitis complex

Dit is een ingewikkelde en zeer pijnlijke aandoening waarvan we nog niet eens alle ins en outs weten. Waar het op neer komt is dat bij sommige (vaak nog jonge) katten het tandvlees en soms andere delen van de bek gaan ontsteken zonder dat er sprake is van veel zichtbaar tandsteen. Een aantal virussen die niesziekte veroorzaken kunnen hierbij een rol spelen. Tandplak verwijderen en elke dag poetsen kan soms helpen en de klachten verminderen. Vaak is de enige oplossing het trekken van de betrokken tanden en kiezen. Nadat de kiezen zijn verwijderd wordt het tandvlees in de meeste gevallen weer rustig. Bij een aantal dieren betekent dat het trekken van een paar elementen, maar bij sommige dieren kan dat betekenen dat alle kiezen en tanden worden verwijderd. Katten kunnen gelukkig prima eten zonder tanden en kiezen, inclusief blikvoer, brokjes en snoepjes.

tandheelkunde bij katten

Terug naar Diereninfo
Terug naar Katten

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Veenendaal

Terug
 • Ma
  8.30 - 19.30 uur
 • Di
  8.30 - 18.00 uur
 • Wo
  8.30 - 19.30 uur
 • Do
  8.30 - 19.30 uur
 • Vrij
  8.30 - 17.00 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Castor 3 3902 SC Veenendaal Wij werken op afspraak Telefonisch spreekuur 13.30 - 14.00 u
ontvang een routebeschrijving via Google Maps