Basiszorg

  • Castratie bij de kater
  • Castratie bij de poes
  • Vaccinaties
  • Parasieten
  • Een kitten, wat nu?
  • Kattenwelzijn

Castratie bij de kater

Ongecastreerde katers ontwikkelen vanaf de leeftijd vanaf een maand of vijf - zes de mannelijke gedragskenmerken. Ze gaan hun woonomgeving als hun eigen territorium beschouwen en zullen dit gaan beschermen. Het gevolg is dat een kater de confrontatie aangaat met andere katers uit de omgeving en deze gevechten kunnen leiden tot vervelende verwondingen. Bovendien kunnen ze op deze manier gevaarlijke virussen gaan verspreiden of oplopen, zoals kattenaids (FIV) en kattenleukemie (FELV).
Daarnaast zal een kater door het zogenaamde “sproeien” aan de katers in zijn omgeving duidelijk maken waar de grensovergangen van zijn territorium zijn. Ze kunnen gaan zwerven en dit verhoogd de kans op auto ongelukken.

Wat is “sproeien”?

Een kater zet heel nauwgezet zijn territorium op de kaart door vooral de grenzen met urine te markeren. Misschien heeft u het wel eens zien gebeuren. U ziet de kater uitvoerig snuffelen, rondjes draaien en vervolgens draait hij zich om en plast met een strak omhoog staande staart zo hoog mogelijk tegen de uitgekozen plek. Dit kan de kat dus ook in huis gaan doen!

Wanneer castreren?

Wanneer u besluit de kater te laten castreren kunt u dit het beste doen vanaf de leeftijd van vijf tot zes maanden. Bij voorkeur nog voordat de mannelijke kenmerken volledig tot ontwikkeling gekomen zijn en eventueel probleemgedrag zich heeft kunnen ontwikkelen.

De operatie

Een castratie bij de kater is een relatief kleine ingreep die onder volledige anesthesie en goede pijnstilling plaatsvindt. Wij zullen voorafgaand aan de operatie het functioneren van hart en longen onderzoeken om de kans op complicaties ten gevolge van de anesthesie zo klein mogelijk te laten zijn. Als de operatie voorbij is en de kater goed wakker mag hij mee naar huis. Het is verstandig om afhankelijk van de thuissituatie de kater nog enkele dagen binnen te houden tot de wondjes genezen zijn.

Castratie bij de poes

We spreken over “sterilisatie” van de poes, maar eigenlijk is het een castratie bij de poes. We nemen namelijk de eierstokken geheel weg.

Krols

Poezen kunnen krols worden vanaf vijf of zes maanden leeftijd. Deze krolsheid treedt meestal elke drie tot vier weken op. De poes gaat dan erg miauwen, wordt aanhankelijk en wil naar buiten. De krolsheid duurt gemiddeld een week.

Waarom castreren

Poezen kunnen gecastreerd worden vanaf zes maanden leeftijd, omdat ze vanaf die leeftijd ook krols kunnen worden en zich dus kunnen voortplanten. Ongecastreerde poezen hebben, buiten de kans op ongewenste dracht, op latere leeftijd een sterk verhoogde kans op kwaadaardige melkkliertumoren en baarmoederontsteking. Wij adviseren dus uw poes standaard te laten castreren als u geen nestje wilt. De poezenpil raden wij sterk af vanwege een aantal zeer ernstige bijwerkingen (o.a. verhoogde kans op suikerziekte, tumoren en baarmoederontsteking).

De operatie

U kunt uw kat ’s ochtends op de kliniek brengen en ’s middags weer, volledig wakker, ophalen. Onder volledige narcose worden de eierstokjes verwijderd. De poes krijgt een pijnstiller en eventueel een pakje zodat ze niet aan de wond kan likken. De hechtingen worden onderhuids geplaatst zodat er meestal geen nacontrole nodig is. U bent uiteraard altijd welkom voor een gratis nacontrole om te kijken of de wond netjes genezen is!

Vaccinaties

Wij adviseren uw kat jaarlijks te laten vaccineren tegen katten- en niesziekte.

Niesziekte

Niesziekte is een complex van meerdere virussen en bacteriën die allemaal tegelijk of apart een rol kunnen spelen bij een niezende of snotterende kat. Het Rhinotracheitisvirus (een herpesvirus) , Chlamydia en het Calicivirus zijn de hoofdrolspelers. Ze werken in op de slijmvliezen van de ogen, neus en de bek, en veroorzaken dus daarom tranende, dikke ogen, blaasjes in de bek, kwijlen, moeite met slikken, niet willen eten, snotteren, niezen en soms hoesten.
In tegenstelling tot een verkoudheid bij (gezonde) mensen, is niesziekte bij een kat niet onschuldig. Het is erg besmettelijk en ook kan het onbehandeld makkelijk uitmonden in een nare slepende aandoening met complicaties als longontsteking en ernstige oogbeschadigingen. Bovendien stoppen veel katten en kittens met eten, waardoor ze snel verzwakken.

Kattenziekte

Het kattenziekte virus is een zeer besmettelijk en dodelijk virus. Het wordt soms ook kattenparvo genoemd, omdat het veel overeenkomsten vertoond met het dodelijke parvovirus bij de hond. Gelukkig beschermd de vaccinatie goed tegen deze ziekte. Elk jaar zien we in Nederland nog uitbraken van deze gevaarlijke ziekte met veel dodelijke slachtoffers tot gevolg.

Een jaarlijkse vaccinatie tegen beide ziektes beschermt geeft goede bescherming. Ook binnenkatten kunnen deze virussen krijgen; ze komen je huis binnen via de lucht of via je kleding en schoeisel. Het is een illusie te denken dat binnenkatten dus niet gevaccineerd hoeven te worden. Een keer per jaar een prikje is afdoende, bovendien is dat altijd een mooie gelegenheid om de dierenarts je kat even helemaal goed na te laten kijken. Het vaccin tegen kattenziekte beschermt 3 jaar, en hoeft dus maar eens in de 3 jaar te worden gegeven. Helaas werkt het niesziekte vaccin echt maar een jaar en is jaarlijks herhalen van vaccinaties bij de kat noodzakelijk.

Parasieten

Wormen

Het advies van de ESCCAP, de Europese organisatie van dierenarts-parasitologen, is uw volwassen kat minimaal vier maal per jaar te ontwormen. Kittens dienen op 3, 5, 7 weken ontwormd te worden en daarna maandelijks tot een half jaar leeftijd. Katten die veel prooidieren (muizen, vogels) vangen mogen zelfs maandelijks worden ontwormd. Goed ontwormen is niet alleen belangrijk voor uw huisdier maar ook voor u zelf en uw kinderen. Gebruik een goed en veilig ontwormmiddel. Om het u gemakkelijk te maken, hebben we zowel tabletjes als pipetjes op de huid beschikbaar.

Lintwormen krijgen katten via vlooien of het opeten van gevangen prooien (o.a. muizen). Een lintwormbesmetting is meestal wel te zien. Dit zijn de gedroogde wormsegmentjes (“rijstekorreltjes”) die u vindt op de ligplaatsen van de kat. Maar een spoelworminfectie is over het algemeen onzichtbaar. Katten kunnen zichzelf besmetten door contact met uitwerpselen, bijvoorbeeld door graven in de tuin. Ook mensen kunnen zich op deze manier (tuinieren, spelen in de zandbak) besmetten met de spoelworm. Bij mensen ontwikkelen de spoelwormeitjes zich, in tegenstelling tot de kat en hond, niet tot volwassen wormen. De larven gaan door de darmwand heen en verspreiden zich door het lichaam waarbij ze kleine ontstekingen veroorzaken. Lever, longen, hersenen en ogen kunnen aangetast worden. Uit onderzoek is gebleken dat allergische reacties bij kinderen met astma versterkt kunnen worden bij een spoelworminfectie.

Vlooien

Vlooien zijn parasieten die regelmatig voorkomen bij kat en hond. Ook binnenkatten kunnen deze oplopen door eitjes die aan kleding vastplakken en zo in huis komen. In de winter blijven de vlooien in de warme woonomgeving gewoon door ontwikkelen. Soms treedt er een ware vlooienplaag op bijvoorbeeld na een vakantie. De vlooien kunnen dan ook mensen lastig vallen. Daarom is het advies uw katten altijd te ontvlooien, het hele jaar door. Gebruik hiervoor een goed anti-vlooienmiddel. 

Er zijn veel vlooien en wormmiddelen te koop in dierenwinkels en supermarkten. De meeste middelen zijn al jaren in omloop en werken niet meer optimaal doordat parasieten resistent zijn geworden. Wij hebben de meest nieuwe en veilige middelen in huis in dezelfde prijsklasse. Vaak hebben we speciale aanbiedingen en kortingen op deze producten. Beter hoeft niet altijd duurder te zijn!

Een kitten, wat nu?

Gefeliciteerd, jij bent de trotse eigenaar van een kitten! Hoe blijft jouw kat gelukkig en gezond? Wij geven je graag tips en advies.

Vaccineren

Om jouw kat te beschermen tegen ziektes, is het belangrijk om de volgende entingen te halen:

  Wk 8 - 9 Wk 11 - 12 1 jaar 2 jaar 3 jaar 4 jaar
Niesziekte
Kattenziekte    

 

Kittenproof huis

Wist je dat sommige kamerplanten giftig zijn voor jouw kitten? Populaire giftige kamerplanten:

  • Gatenplant (Philendron Monstera)
  • Dieffenbachia
  • Lelies
  • Ficus (alles soorten)

In de kitten periode is een kat erg kauwlustig. Let daarom op met elektriciteitssnoeren en kleine rondslingerende spulletjes zoals elastiekjes. Breekbare voorwerpen kunnen beter een ander plekje krijgen. Jouw kleine kitten zal opgroeien tot een echte huistijger. Zorg dat ieder niveau veilig is, dus ook boven op de kast!

Krabben

Om ongewenst krabgedrag in de toekomst te voorkomen is dit het moment om de krabpaal te introduceren. Enkele tips:

  • Zet de krabpaal niet in de hoek, maar in het looppad van jouw kitten, bijvoorbeeld bij een deurpost
  • Neem de krabpaal mee in het spel
  • Plaats brokjes op de verschillende niveaus

Ook jouw kitten haalt vast kattenkwaad uit. Straf je kitten niet, maar beloon goed gedrag en zorg voor voldoende speelgoed en krabmogelijkheden.

Parasieten

Vlooien en wormen zijn het hele jaar actief. Hoe bescherm jij jouw kitten?

Wormen: ontworm op vier, zes en acht weken leeftijd, hierna maandelijk tot zes maanden. Vervolgens vier keer per jaar.

Vlooien: bescherm jouw kat het gehele jaar tegen vlooien. Kies voor een pipet of een vlooienband.

Speelgoed

Katten zijn in het wild minimaal zes uur bezig met jagen. Spelen is voor huiskatten een goede bezigheid om in die behoefte te voorzien.

Goede kattenspeeltjes zijn:

  • Niet te groot of te zwaar
  • Niet te klein in verband met inslikgevaar
  • Bestand tegen scherpte nagels en tandjes

Wist je dat…

Kattenkruid (catnip) speeltjes extra leuk maakt? Het stimuleert speelsgedrag. Je kunt kattenkruid gebruiken om je krabpaal aantrekkelijk te maken.

Kattenwelzijn

Het geheim van een gelukkige kat

Katten worden gezien als zeer onafhankelijke dieren. Misschien als een gevolg hiervan voldoen eigenaars niet vaak aan hun specifieke fysieke en psychische behoeften. Dit kan leiden tot welzijnsproblemen als ze mogelijk gefrustreerd, te zwaar, gestrest of verveeld raken. Gelukkig kunnen eigenaren heel goed leren om het leven op makkelijke manieren te verrijken zodat hun behoeften vervuld worden. Een verrijking is vaak gedefinieerd als iets dat het welzijn van een dier verbetert (let wel: dit is niet hetzelfde als verrijking aanbieden. Het is pas verrijking als het echt het welzijn van het dier verbetert.).

Het is belangrijk te bedenken welke behoeften vervuld dienen te worden of welk probleem je wilt oplossen. Concepten als stress en verveling zijn te breed. We moeten eerst bedenken welke specifieke behoeften de kat heeft. Verrijking kan fysieke objecten betreffen zoals speeltjes, krab- en klimpalen en verstopplekken. Maar verrijking kan ook spelletjes met de eigenaar of andere dieren betekenen. In dit artikel gaan we dieper in op een aantal praktische verrijkingen voor katten, en waarom ze heilzaam zouden kunnen zijn.

Wat zou elk huis moeten bieden aan de kat

Katten zijn afhankelijk van hun omgeving om hen te helpen om te gaan met hun stress en om hun behoeften bevredigd te krijgen. Als een kat zich onzeker of bedreigd voelt, is het afhankelijk van de bekende vluchtroutes, verstopplekken of hoge klimplekken om zich in veiligheid te kunnen brengen. De volgende verrijkingen kunnen de kat de zekerheid geven dat ie zichzelf dat kan bieden.

Veilige verstopplekken

Onderzoek in asielen heeft uitgewezen dat de aanwezigheid van een doos de stress al zeer substantieel kan laten afnemen. Hoewel veel eigenaren hun kat regelmatig op plekken zien zitten die veilig lijken, zijn ze dat vaak niet omdat bijvoorbeeld de hond er nog bij kan komen, of de kinderen. Er moet een veilige plek beschikbaar zijn waar het rustig is en ze volledig kunnen ontspannen en ze niet worden gestoord. Dit kan dus al zo simpel zijn als een kartonnen doos. Ook hoge plekjes zoals hoge krabpalen kunnen voldoen mits ze dus voldoen aan de voorwaarde dat ze niet worden gestoord. Af en toe snoepjes achterlaten op zo’n veilige plek kan de positieve associatie versterken met zo’n plek. Wel alleen daar neerleggen als de kat daar niet is.

Kattenmandjes: van angstig naar veilig

Voor veel katten is het reismandje een enge plek wat alleen maar leidt tot autoritjes en bezoekjes aan de dierenarts, wat allebei niet favoriet is. Het is niet moeilijk om te zorgen dat het mandje niet eng is. Zet het mandje neer op een rustige plek in het huis, en laat het deurtje open. Leg er een zacht dekentje of handdoek in, om het comfortabel te maken. Begin dan eens met de kat in de buurt van dit mandje te voeren. Steeds een stukje dichterbij, en als dit goed gaat zelfs ín het mandje voeren.

Krabmogelijkheden

Katten krabben aan materialen en oppervlakken om hun territorium af te zetten, zich uit te rekken en de nagels in conditie te houden. Het is een natuurlijk gedrag wat katten moeten kunnen uitvoeren in hun omgeving. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat maar 52% van de katteneigenaren krabvoorzieningen treft voor hun huisdier (American Pet Products Association, 2012) en maar 41% van de Australische eigenaren (Toukhsati, Young, Bennett, and Coleman, 2012).

De volgende voorzieningen zijn mogelijk:

  • Commerciële krabpalen. Zorg dat ze lang genoeg zijn zodat de kat zich volledig kan uitrekken (minimaal 1 meter).
  • De ideale plek voor krabpalen is vlakbij de slaapplek en op de looproute.
  • Zelf een krabpaal maken kan m.b.v. vloerbedekking of touw op een paal of plank. Je kunt dit plaatsen op een plek waar de kat normaal graag krabt aan meubilair.

Voedsel verrijking

Uit een bakje eten geeft weinig mentale en fysieke stimulatie waardoor ze vaak meer eten dan nodig is. Normaal eet een kat dagelijks 8-10 maaltijden bestaande uit kleine prooidieren. Het is ook normaal dat katten wat achterlaten in hun voerbakje voor later. Dit betekent niet dat de kat het voer niet lust, het is normaal eetgedrag. Als verrijking kunnen speeltjes dienen waar brokjes uit vallen als het beweegt, of spelletjes waar voedsel in verstopt kan worden. De kat wordt hiermee gemotiveerd zijn probleemoplossend vermogen te gebruiken met zijn zintuigen. Gooi bijvoorbeeld droge brokjes door de kamer waar ze achteraan gaan rennen of verstop ze in een papieren zak of doos. Begin met simpele spelletjes en bouw de moeilijkheidsgraad op. Ze eten hierdoor vaker kleinere hoeveelheden en dit voorkomt overgewicht. Vooral voor binnenkatten is dit ideaal. En het is natuurlijk erg leuk om op deze manier bezig te zijn met je kat. Er zijn allerlei speeltjes en spelletjes te vinden voor katten. Word lid van onze spelotheek en haal elke 6 weken een nieuwe uitdaging voor je kat in huis!

Sociale verrijking: spelen en trainen

Katten spelen graag. Ze zijn nieuwsgierig van aard en ontdekken graag allerlei speelgoed. Dit heeft een positief effect op de gezondheid en de band tussen kat en eigenaar. Introduceer een nieuw speeltje en leg deze weg na het spelen. Zo blijft het speeltje interessant. Katten houden vooral van speeltjes die de beweging van een prooi nadoen zodat ze jaaggedrag kunnen uitvoeren. Zorg dat de kat het speeltje wel kan “vangen” anders raakt hij gefrustreerd. Daarom is een laserlampje voor een kat in het begin leuk maar geeft uiteindelijk frustratie omdat hij hem nooit kan pakken en in kan bijten. Stokken met draadjes en veren of balletjes waar ze achteraan moeten rennen is altijd een succes. Ze kunnen sluipen, jagen, springen en erin bijten. Laat de kat jagen en ga niet zelf op ze jagen met een speeltje, de prooi jaagt niet op de jager!

Trainen

Veel eigenaren zijn verrast hoe trainbaar katten blijken te zijn. Je kunt ze allerlei gedrag aanleren en met een positieve benadering doen ze dit graag. Dit kan met behulp van voedsel als beloning. Vooral voor binnenkatten is dit een leuke bezigheid. Je kunt ze over dingen laten springen en klimmen. Kijk eens op YouTube naar de serie “train your cat” van Dr. Sarah Ellis and Chirag Patel. Hier worden leuke tips gegeven. Het doel is niet op je kat trucs te leren maar om op een positieve manier bezig te zijn met elkaar en de kat hierdoor mentaal en fysiek uit te dagen. Er mag geen stress of gevaar optreden en de kat moet uit vrije wil meedoen.

Terug naar Diereninfo
Terug naar Katten

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Veenendaal

Terug
  • Ma
    8.30 - 19.30 uur
  • Di
    8.30 - 18.00 uur
  • Wo
    8.30 - 19.30 uur
  • Do
    8.30 - 19.30 uur
  • Vrij
    8.30 - 17.00 uur
  • Za
    Gesloten
  • Zo
    Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Castor 3 3902 SC Veenendaal Wij werken op afspraak Telefonisch spreekuur 13.30 - 14.00 u
ontvang een routebeschrijving via Google Maps