Preventieve zorg

  • Chippen en registreren
  • Parasieten
  • Vaccineren en titeren
  • Besmettelijke hondenhoest

Chippen en registreren

Vanaf 1 april 2013 geldt er een chip- en registratieverplichting voor honden die na die datum zijn geboren.

Chippen

Iedere pup moet voor de leeftijd van zeven weken zijn gechipt. Dit kunt u laten doen in onze dierenkliniek.

Registratie

Iedere pup moet voor de leeftijd van acht weken geregistreerd zijn. De registratie moet plaatsvinden bij een door het Ministerie van Economische Zaken aangewezen databank. Honden die vanuit het buitenland worden geïmporteerd moeten binnen twee weken worden geregistreerd.

Waarom?

Op deze manier wil de overheid de malafide hondenhandel tegengaan. Toch heeft deze maatregel ook voor de hond en de eigenaar een groot voordeel, want dankzij de chip en de registratie is uw viervoeter snel weer thuis!

Meer informatie?

Kijk voor meer wetenswaardigheden over het verplicht chippen en registreren van pups op de websites van de Rijksoverheid en van het LICG.

Parasieten

De gezondheid van uw huisdier, u en uw familie, is een juiste parasietenbestrijding zeer belangrijk. Lees hieronder meer over de parasieten die uw huisdier kan op lopen en wat u kunt doen om dit te voorkomen.

Wormen

Het advies van de ESCCAP, de Europese organisatie van dierenarts-parasitologen, is om uw volwassen hond minimaal vier maal per jaar te ontwormen. Pups dienen op twee, vier, zes en acht weken ontwormd te worden. Daarna maandelijks tot een half jaar leeftijd. Goed ontwormen is niet alleen belangrijk voor uw huisdier, maar ook voor uzelf en iedereen die in contact komt met uw huisdier. Gebruik een goed en veilig ontwormmiddel. Om het u gemakkelijk te maken, hebben we zowel tabletjes als pipetjes op de huid beschikbaar.

Lintwormen krijgen honden via o.a. vlooien. Een lintwormbesmetting is meestal wel te zien. Dit zijn de gedroogde wormsegmentjes (“rijstkorreltjes”) die u vindt op de ligplaatsen en in de mand. Maar een spoelworminfectie is over het algemeen onzichtbaar. Honden kunnen zichzelf besmetten door contact met uitwerpselen tijdens het uitlaten. Ook mensen kunnen zich op deze manier (tuinieren, spelen in de zandbak) besmetten met de spoelworm. Bij mensen ontwikkelen de spoelwormeitjes zich, in tegenstelling tot de kat en hond, niet tot volwassen wormen. De larven gaan door de darmwand heen en verspreiden zich door het lichaam waarbij ze kleine ontstekingen veroorzaken. Lever, longen, hersenen en ogen kunnen aangetast worden. Uit onderzoek is gebleken dat allergische reacties bij kinderen met astma versterkt kunnen worden bij een spoelworminfectie.

Vlooien

Vlooien komen regelmatig voor bij kat en hond. In de winter blijven de vlooien in de warme woonomgeving gewoon door ontwikkelen. Soms treedt er een ware vlooienplaag op bijvoorbeeld na een vakantie. De vlooien kunnen dan ook mensen lastig vallen. Daarom is het advies uw hond altijd te ontvlooien, het hele jaar door. Gebruik hiervoor een goed anti-vlooienmiddel.

Er zijn veel vlooien en wormmiddelen te koop in dierenwinkels en supermarkten. De meeste middelen zijn al jaren in omloop en werken niet meer optimaal doordat parasieten resistent zijn geworden. Wij hebben de meest nieuwe en veilige middelen in huis in dezelfde prijsklasse. 

Beter hoeft niet altijd duurder te zijn!

Een teek op uw hond

Teken kunnen gevaarlijk zijn voor u en uw hond

Teken zijn spinachtige beestjes die zich op uw hond of op uzelf laten vallen, zich vasthechten en bloed zuigen. Zo’n tekenbeet is gevaarlijk voor mens en hond omdat het verschillende ziektes kan veroorzaken. De meest bekende aandoeningen zijn borreliose (ziekte van Lyme) en babesiose.

Teken komen overal voor

Veel mensen denken dat teken alleen in bosrijke gebieden voorkomen. Dat is niet juist. Teken komen overal voor. In struikgewassen, duinen, zelfs in tuinen en parken in de stad kunt u teken aantreffen. Hondeneigenaren doen er dan ook verstandig aan om zichzelf en hun hond na elke wandeling grondig te controleren.

Ontdekt u een teek op uw lichaam of bij uw hond?

Verwijder de teek zo snel mogelijk met behulp van een pincet of speciale tekenverwijderaars (zoals een tekenkaart of tekentang). Hoe sneller u de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op besmetting is.

Voorkomen is beter dan genezen

Om de kans te verkleinen dat teken ziekten overbrengen op uw hond, is het belangrijk om een snelwerkend middel tegen teken te gebruiken en dagelijks uw hond te controleren op de aanwezigheid van teken. U kunt kiezen uit een pipet (spot-on), een kauwtablet of een band. U kunt kiezen voor behandeling elke maand of voor een langdurige bescherming. Wij adviseren u graag over wat voor u de beste oplossing is!

Wist u dat…

  • Een teek ziekten kan overbrengen, zoals de ziekte van Lyme of babesiose?
  • De kans op overbrengen van ziekten wordt verminderd als teken snel worden gedood of verwijderd?
  • Een vrouwelijke teek maar liefst 3.000 tot 6.000 eieren legt?

Teken zijn parasieten die zich tijdelijk met bloed voeden en daardoor wisselende perioden doorbrengen op hun gastheer. Zij kunnen zich vasthechten in de huid van hond en kat, wanneer ze hier buiten mee in aanraking komen (vanuit gras en struikgewas, onder andere in landelijke, bosachtige gebieden). 

Een tekenbesmetting komt vaker voor bij de hond dan de kat en is seizoensgebonden. Schapenteken zijn voornamelijk in de maanden maart tot december actief. De Dermacentor teek vertoont pieken in september-november en in maart-april. 

Kenmerkend voor teken is dat ze als overdrager (vector) op kunnen treden voor een groot aantal aandoeningen die zowel huisdieren als hun eigenaar kunnen treffen. Naast het bloed zuigen (wat bij een ernstige besmetting kan leiden tot bloedarmoede, vooral bij jonge dieren), kunnen bacteriën, virussen en parasieten worden overgedragen. Meestal gebeurt dat niet eerder dan 24 tot 48 uur na aanhechting. 

En houdt uw ogen open! Teken verstoppen zich graag op of in oren, tussen tenen, in oksels, liezen of rondom de anus. Controleer uw huisdier regelmatig en grondig op de aanwezigheid van teken. Verwijder ontdekte teken zo snel mogelijk met een speciale tekentang en voer ze af in een afgesloten plastic zakje.

Neem contact op met ons over tekenbestrijding. Vraag naar de verschillende tekenbestrijdingsmiddelen en welke behandeling het meest geschikt is voor uw huisdier. Een effectieve tekenbestrijding kan veel ongemak en ziekte bij uw huisdier voorkomen.

Kijk voor meer informatie op www.esccap.eu.

Vaccineren en titeren

Tegen welke ziektes moet ik mijn hond eigenlijk laten inenten en waarom?

De belangrijkste vaccinaties in Nederland beschermen tegen:

  • Hondenziekte of ziekte van Carré
  • Parvovirus
  • Leptospirose (ziekte van Weil)
  • Parainfluenza virus en Bordetella (kennelhoest)
  • Virale hepatitis of besmettelijke leverziekte (HCC)
  • Rabiës (hondsdolheid)

Omdat dit allemaal serieuze aandoeningen zijn, waar je hond heel ziek van kan worden of zelfs aan kan overlijden, is het heel belangrijk dat er wordt gevaccineerd. Vaccinatie voorkomt in de meeste gevallen dat je hond de ziekte kan krijgen, of zorgt ervoor dat áls ze het krijgen, het een stuk minder ernstig verloopt.

Wanneer en hoe vaak moet een hond ingeënt worden?

Honden zullen als pup op 6, 9 en 12 weken leeftijd ingeënt dienen te worden (de basisentingen) en daarna jaarlijks. Op 6 weken leeftijd is dat hondenziekte en parvo, op 9 weken leeftijd de ziekte van Weil (leptospirose), parvo en kennelhoest en op 12 weken hondenziekte, hepatitis, parvo en leptospirose.

Basisvaccinatieschema

Leeftijd Vaccin
6 weken Nobivac Puppy DP
8 - 9 weken Nobivac L4 + Nobivac Parvo-C en Nobivac KC
12 - 13 weken Nobivac L4 + Nobivac DHP
1 jaar Nobivac L4 + Nobivac DHP en Nobivac KC

Jaarlijks vaccinatieschema

Leeftijd Vaccin
2 jaar Nobivac L4 en Nobivac KC
3 jaar Nobivac L4 en Nobivac KC
4 jaar Nobivac L4 + Nobivac DHP en Nobivac KC
5 jaar Nobivac L4 en Nobivac KC
6 jaar Nobivac L4 en Nobivac KC
7 jaar Nobivac L4 + Nobivac DHP en Nobivac KC
8 jaar Nobivac L4 en Nobivac KC
Etc.  

 

Wat houdt de kennelhoestenting in?

Wij maken meestal gebruik van een enting tegen kennelhoest in een neusdruppelvorm. Deze is veilig voor pups vanaf 3 weken leeftijd en is ook geregistreerd voor gebruik bij drachtige teven. Het vaccin biedt al na 72 uur voldoende bescherming en is dus ideaal voor honden die naar een pension of cursus gaan of meegaan met de uitlaatservice. Er is ook een injectieversie van de kennelhoestvaccinatie, deze is  tegenwoordig ook weer een jaar geldig. Deze enting is geschikt voor dieren die geen neusenting toelaten.

Waarom een nieuw vaccin tegen leptospirose?

Sinds 2014 vaccineren wij met een nieuw vaccin tegen leptospirose, het zogenaamde L4 vaccin. Dit vaccin bevat ten opzichte van andere vaccins nieuwe stammen van leptospirose, waarvan is bewezen dat deze het meest ziekte van Weil veroorzaken in Nederland. Om optimaal beschermd te zijn, dient uw hond na de eerste injectie met dit nieuwe vaccin eenmalig een boosterinjectie te krijgen. Om het u gemakkelijk te maken betaalt u voor de boostervaccinatie geen consult, alleen de vaccinatie.

Wanneer is het nodig mijn hond tegen hondsdolheid te vaccineren?

Omdat hondsdolheid al vele jaren in Nederland niet is voorgekomen bij hond, kat, fret, vos of mens, wordt deze enting bij verblijf binnen Nederland niet standaard geadviseerd. Wanneer u met uw hond, kat of fret echter de grens passeert, is de vaccinatie tegen hondsdolheid verplicht. Voor landen die lid zijn van de EU moet de inenting plaatsvinden minimaal 21 dagen voor grensovergang en mag deze niet ouder zijn dan 3 jaar.

Na de eerste vaccinatie duurt het nog 3 weken voordat de vaccinatie geldig is! Plan uw reis dus goed. Kittens en pups mogen vanaf 12 weken worden gevaccineerd. De vaccinatie blijft 3 jaar geldig. Uw dier dient gechipt te zijn vóordat de rabiesvaccinatie wordt gegeven en moet een officieel Europees paspoort hebben, die alleen via dierenartsen verkrijgbaar is. De gegevens en de rabiessticker dienen in het paspoort gelamineerd te zijn.

Wat moet er gebeuren als mijn hond niet naar behoren is gevaccineerd?

Wanneer uw hond als pup de basisentingen niet heeft gekregen of gedurende een aantal jaren niet ingeënt is geweest, zal de dierenarts een aangepast schema aanhouden waarbij u er rekening mee moet houden dat uw hond waarschijnlijk 2 keer ingeënt moet worden met 3-4 weken tussentijd om tot een goede bescherming te komen.

Wij boden een titerbepaling aan, de zogenaamde Vaccicheck. Dit is een sneltest, waarbij we een kleine hoeveelheid bloed afnemen bij de hond om te bepalen of er nog voldoende afweerstoffen aanwezig zijn tegen parvo, hondenziekte en besmettelijke leverziekte (HCC).

Nu is gebleken dat deze test toch mogelijk niet zo betrouwbaar is als we dachten. We willen geen enkel risico nemen met de gezondheid van uw hond, dus zijn we er daarom mee gestopt, en wachten tot er een meer betrouwbare test komt. Ondertussen bent u gewoon in goede handen bij ons, want wij vaccineren sowieso op maat. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de cocktail vaccinatie niet meer jaarlijks nodig is. In onze kliniek vaccineren we al jaren de cocktail nog maar eens in de drie jaar. 

Uitgebreide informatie over alle ziektebeelden

Leptospirose

Leptospirose is een bacteriële, besmettelijke ziekte die over de hele wereld voorkomt en wordt verspreid via urine. De symptomen zijn in eerste instantie vrij algemeen zoals verminderde eetlust, braken en koorts. Als de ziekte verergert, doen zich, afhankelijk van de betrokken organen, andere symptomen voor:

  • Leverfalen: geelzucht
  • Maagdarmkanaal: bloederige diarree
  • Nieren: veel drinken, veel plassen.
  • Longen: hoesten (mogelijk met bloed) en benauwdheid

Bij niet-gevaccineerde dieren heeft een ernstige leptospirose-infectie meestal een dodelijke afloop.

Virale hepatitis of besmettelijke leverziekte (HCC)

Virale hepatitis bij de hond wordt veroorzaakt door een virus: het canine adenovirus type 1. Het is een zeer besmettelijke en soms dodelijke ziekte. Eigenschappen van het klassieke ziektebeeld:

  • In een vroeg stadium: lusteloosheid, gebrek aan eetlust.
  • Lichamelijk onderzoek: hoge koorts, vergrote lymfeklieren en ontstoken amandelen
  • Leverfalen: vergrootte, pijnlijke lever en geelzucht
  • Witting van het oog

De ziekte komt gelukkig tegenwoordig veel minder vaak voor dankzij effectieve vaccins.

Hondenziekte of de ziekte van Carré

Hondenziekte wordt veroorzaakt door het hondenziektevirus, een virus die nauw verwant is aan het mazelenvirus. Het is een zeer besmettelijke en vaak dodelijke ziekte. Eigenschappen van het ziektebeeld:

  • Perioden van koorts
  • Milde verschijnselen: sloomheid, neusuitvloeiing, tranende ogen en hoesten
  • Ernstigere verschijnselen: luchtwegklachten, spijsverteringsaandoeningen, huidaandoeningen en heftige zenuwverschijnselen (toevallen, spierspasmen en verlammingen)

De ziekte komt gelukkig tegenwoordig veel minder vaak voor dankzij effectieve vaccins.

Kennelhoest

Kennelhoest is een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus (het Paraïnfluenza virus) en een bacterie (de Bordetella bacterie). Kennelhoest is een ziekte die met name de keel, de luchtpijp en de bronchiën aantast. Het is geen gevaarlijke ziekte. Over het algemeen worden honden er niet erg ziek van. Slechts bij uitzondering ontstaat er een ernstige bronchitis of een longontsteking. De symptomen van kennelhoest:

  • Harde droge hoest
  • Kokhalzen met slijm
  • Koorts
  • Sloomheid
  • Slecht eten

De harde droge hoest wordt door eigenaren vaak omschreven als: “Het lijkt wel alsof er iets vast in de keel zit.” In de begin fase zien we vaak koorts, zeker bij niet gevaccineerde dieren.

Parvovirus

Parvovirose is een zeer besmettelijke virusziekte die dodelijk kan zijn, vooral voor niet of onvoldoende gevaccineerde pups. Het virus wordt uitgescheiden in de ontlasting en kan zeer lang in de omgeving overleven. De symptomen:

  • Sloomheid, lusteloosheid
  • Bloederig braaksel en bloederige diarree
  • Hoge koorts

Vooral niet of onvoldoende gevaccineerde pups lopen risico. De ziekte kan zich snel ontwikkelen en veroorzaakt uitdroging, bloedarmoede en shock. In veel gevallen is het verloop fataal, maar met tijdige inzet van intensieve zorg en medicatie is er een redelijke kans op herstel.

Rabiës of hondsdolheid

Rabiës is een ernstige virusziekte die bij ieder warmbloedig dier kan voorkomen, ook bij de mens. Infectie vindt plaats via de beet van een geïnfecteerd dier. Het virus veroorzaakt een hersenontsteking met onrust, agressie en uiteindelijk verlamming en sterfte tot gevolg.

Wat moet ik allemaal weten over rabiës (hondsdolheid)

Rabiës is een ernstige virusziekte die bij ieder warmbloedig dier kan voorkomen, ook bij de mens. Infectie vindt plaats via de beet van een geïnfecteerd dier. Het virus veroorzaakt een hersenontsteking met onrust, agressie en uiteindelijk verlamming en sterfte tot gevolg.

Je mag een pup of kitten vanaf 12 weken vaccineren tegen rabiës. Na deze vaccinatie moet er nog immuniteit worden opgebouw; het duurt dan ook 3 weken voordat de vaccinatie geldig is. De rabiësvaccinatie blijft 3 jaar geldig, ook als ene pup of kitten op 12 weken leeftijd tegen rabiës gevaccineerd. Voor een geldige rabiësvaccinatie dient het dier gechipt zijn voordat het gevaccineerd wordt. Dit mag ook op dezelfde dag gebeuren.

Het vaccin moet worden toegediend door een dierenarts. Het dier moet een officieel Europees paspoort hebben, waarin de rabiësvaccinatie wordt genoteerd. Dit paspoort is alleen via dierenartsen verkrijgbaar. In dit paspoort moeten de volledige diergegevens en het chipnummer vermeld worden, en daarna moeten deze gegevens gelamineerd worden, net als de rabiëssticker.

Besmettelijke hondenhoest

Besmettelijke hondenhoest, voorheen kennelhoest, is een verzamelnaam voor alle veroorzakers van voorste luchtweginfecties bij de hond. Besmettelijke hondenhoest kan worden veroorzaakt door het Parainfluenza-virus, adenovirussen maar ook door een bacterie, Bordetella Bronchisepta.

Alle plaatsen waar honden samenkomen - uitlaatveldjes, hondenschool, shows, pensions, uitlaatservice, speelweides - leveren een gevaar op voor honden om besmettelijke hondenhoest te krijgen.

Vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest zorgt ervoor dat de infectie minder ernstig verloopt. Daarnaast zal in de meeste gevallen infectie voorkomen kunnen worden.

Wij gebruiken de neusenting; dit houdt in dat je hond een paar druppels vaccin per neusgat ingebracht krijgt. Dit is een snelle en pijnloze handeling. Vraag ons gerust om meer informatie.

Door verspreiding bij niezen en hoesten en door direct neus- en bekcontact kunnen honden besmet worden met de veroorzakers. Factoren die meespelen in het aanslaan van de infectie zijn infectiedruk en weerstand van de hond. Plekken met een verhoogde infectiedruk zijn hondenuitlaatveldjes, shows, kennels en pensions. Heeft uw hond een verlaagde weerstand door bijvoorbeeld ziekte of ouderdom dan is de kans dat een besmetting tot een infectie leidt ook veel groter.

  • Harde droge hoest
  • Kokhalzen met slijm
  • Koorts
  • Sloomheid
  • Slecht eten

De harde droge hoest wordt door eigenaren vaak omschreven als: “Het lijkt wel alsof er iets vast in de keel zit.” In de acute fase zien we vaak hele hoge koorts, zeker bij niet gevaccineerde dieren. Vermoedt u dat uw hond dit heeft? Neem dan altijd contact met ons op.

Terug naar Diereninfo
Terug naar Honden

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Veenendaal

Terug
  • Ma
    8.30 - 19.30 uur
  • Di
    8.30 - 18.00 uur
  • Wo
    8.30 - 19.30 uur
  • Do
    8.30 - 19.30 uur
  • Vrij
    8.30 - 17.00 uur
  • Za
    Gesloten
  • Zo
    Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Castor 3 3902 SC Veenendaal Wij werken op afspraak Telefonisch spreekuur 13.30 - 14.00 u
ontvang een routebeschrijving via Google Maps