Overig

 • Misverstanden over voeding
 • Rouwverwerking
 • Tips bij vuurwerkangst
 • Vakantietips

Misverstanden over voeding

Met enige regelmaat krijgen wij vragen van klanten over honden- en kattenvoeding. Deze vragen variëren van heel algemeen – wat is een goede voeding voor mijn hond of kat? – tot heel specifiek. Veel honden- en katteneigenaren hebben ook al informatie ingewonnen bij de dierenspeciaalzaak of via internet. Het blijkt dat deze informatie nogal wisselend van kwaliteit is en helaas soms ronduit onjuist is. Ook nu circuleert er weer een artikel op internet waarin veel onjuiste beweringen worden gedaan die totaal niet worden ondersteund door de wetenschap.

Hieronder worden kort enkele punten die regelmatig vragen oproepen besproken: met name het onderwerp ‘granen in honden- en kattenvoeding’ is een onderwerp van discussie. Wij kunnen hierover zeggen dat de granen die verwerkt worden in honden- en kattenvoeding op een dusdanige manier bewerkt zijn, dat zowel honden als katten deze prima kunnen benutten als energiebron. Het feit dat katten carnivoren zijn is dus geen argument om katten een voeding te geven die meer vlees en geen of minder granen bevat. Bovendien krijgen wilde katten in de natuur ook granen binnen via het maagdarmstelsel van hun prooi. Dat eiwitten die van plantaardige oorsprong minder geschikt zijn als energiebron dan eiwitten van dierlijke oorsprong is niet per definitie waar. Het lichaam kan namelijk niet ‘zien’ of een eiwit van dierlijke of plantaardige oorsprong is. Het is afhankelijk van welke plantensoorten gebruikt worden of het eiwit goed benut kan worden of niet.

Fabrikanten van kwalitatief goede voeding zullen hier rekening mee houden door gebruik te maken van hoogwaardige eiwitbronnen zoals erwten en soja. In brokken zit geen ‘afval’. Wel worden producten gebruikt die wij als mens niet graag eten, maar die wel geproduceerd zijn volgens de normen voor de humane consumptie (bijvoorbeeld orgaanvlees zoals uiers en longen). Deze producten zijn zeer voedzaam en zeer zeker geen afval!

Tussen de vele verschillende merken zitten wat kwaliteit en wat kostprijs betreft aanzienlijke verschillen. Hierdoor zult u voor een voeding van hoge kwaliteit vaak wat meer betalen dan voor een voeding van mindere kwaliteit. De fabrikanten van deze voedingen zijn namelijk continu bezig om hun product te optimaliseren. Bovendien wisselt de grondstofsamenstelling veel minder dan die van goedkope producten. Hierdoor bent u verzekerd van een constante kwaliteit. Kiest u voor een goedkopere voeding dan zal de kwaliteit hiervan vaak ook minder zijn. Dit kan zich uiten in het produceren van meer ontlasting, een mindere vachtconditie en qua smaak kan het zijn dat de hond of kat er met minder plezier van eet.

Het feit dat onze huisdieren ouder dan ooit worden, bewijst wat ons betreft dat commerciële brokken zeker geen ‘rotzooi’ zijn, maar juist de beste basis voor een goede gezondheid. Met vragen over de juiste voeding voor uw hond of kat kunt u uiteraard bij ons terecht. Wij zullen u een eerlijk en betrouwbaar advies geven, of het nu gaat om de juiste soort voeding of de juiste hoeveelheid die uw huisdier nodig heeft om op een gezond gewicht te blijven. Bovenstaande tekst is gebaseerd op wetenschappelijke feiten en wordt ondersteund door dierenartsen die deskundig en gespecialiseerd zijn op het gebied van honden- en kattenvoeding.

Rouwverwerking

Het overlijden van uw huisdier is een emotionele gebeurtenis, die helaas door de omgeving soms niet wordt begrepen. Dat het een emotionele en lichamelijke impact kan hebben kan door de sociale omgeving worden onderdrukt, waardoor mensen vaak niet de mogelijkheid hebben of voelen om hun verdriet te uiten en te verwerken. Verdriet kan één of twee maanden tot zelfs meer dan een jaar duren. Studies hebben aangetoond dat sociale ondersteuning een belangrijke onderdeel is in het herstelproces. Doordat er een soort taboe op rouwen voor huisdieren kan liggen, tonen mensen vaak moeilijker hun ware emoties doordat ze zich misschien beschaamd voelen over de intensiteit van verdriet die ze voelen. Daardoor verbergen ze deze gevoelens, ook naar de geliefden. Hierdoor kan de herstelperiode nog langer duren.

Het verlies van een huisdier kan naast emotionele pijn ook grote gaten in ons leven en dagelijkse routine achterlaten. De zorg voor onze huisdieren geeft ons grote verantwoordelijkheden en een dagelijks ritme die direct veranderen als ze wegvallen. Wanneer u bijvoorbeeld gewend bent met de hond te lopen of met andere eigenaren elke dag een praatje te maken, kan het gemis hiervan grote invloed hebben op de fysieke en mentale gesteldheid. Om dit te verwerken is het van belang dat wij deze verandering kunnen herkennen en manieren vinden om de leegte te vullen. Hiervoor bestaat ook professionele begeleiding. 

Wij begrijpen dat mensen behoefte hebben om op een uitgebreide manier afscheid van hun trouwe huisdier te willen nemen, ongeacht of het een hond, kat, cavia, vis of vogel is. Elk verlies kan veel pijn doen. Wanneer u een sterke band met uw huisdier heeft opgebouwd, dan is het logisch dat het rouwproces ook langer duurt. We zien ook graag dat mensen aandacht hebben voor het verdriet van anderen. Deze ondersteuning is van groot belang voor het herstel proces. 

Gezondheidszorgpsycholoog Nienke Endenburg, werkzaam op de faculteit diergeneeskunde, begeleidt mensen in het rouwproces indien gewenst. Indien u moeite heeft met de verwerking van het verlies van uw dier, kunt u contact opnemen met haar. 

Tips bij vuurwerkangst

Stress en door vuurwerk en vuurwerkangst komt bij 50% van de honden en katten voor. De maand december is dan ook een stressvolle maand voor veel huisdieren. Stress kan zich op vele manieren uiten – veel honden gaan rondjes rennen en hard blaffen, soms gaan ze zelfs dingen in de omgeving vernielen of zichzelf verwonden. Echter, soms zijn de signalen van stress veel moeilijker te zien. Dit geldt met name bij katten – deze trekken zich vaak terug en proberen zich te verbergen. Hierdoor wordt stress vaak niet herkend. Als stress, samenhangt met vuurwerk, niet wordt behandeld kan de angst overslaan naar angst voor andere geluiden zoals onweer en harde knallen. Uiteindelijk kunnen zelfs dagelijkse geluiden zoals het dichtslaan van een autoportier stress opleveren. Vuurwerkstress behandelen betekent een aanpak op de korte en de langere termijn. De korte termijn aanpak helpt onze huisdieren door de vuurwerk periode heen. Op de lange termijn moeten we de gevoelens die onze huisdieren koppelen aan vuurwerk veranderen.

Vakantietips

Het is weer zomer en de zomervakantie staat dan ook weer voor de deur. Maar wat gaat u doen met uw huisdieren dit jaar? Gaan ze toch een pension in? Of mogen ze mee op vakantie naar het buitenland? In dit artikel geven we u een aantal vakantietips. In beide gevallen moet u goed voorbereid zijn, want zowel het pension als het buitenland vragen extra entingen.

Het pension

Dit is vaak minder gecompliceerd dan het dier meenemen naar het buitenland. De meeste pensions verlangen van u dat het dier netjes elk jaar ingeënt is en als extra enting zullen ze voor de hond een kennelhoest (kennelkuch) enting eisen. Dit is ook het advies van ons als kliniek. Hiermee bescherm je de hond tegen de vervelendste vormen van kennelhoest. Ons advies is om dit minimaal een maand van te voren te geven aan de hond voordat hij het pension ingaat. Voor de kat bestaat er ook een neusenting, de bordetella neusenting. Sommige pensions zullen van u eisen dat u deze enting moet laten geven voordat de kat het pension ingaat. Nadeel is dat wij vaak niesende katten zien van de bordetella enting en dat is nou net niet wat je wilt. Wij adviseren dan ook deze vaccinatie niet te geven. De meeste pensions hebben deze eis nu laten varen. Bij ons kattenpension, kattenpension Castor is deze dan ook niet verplicht! Voordat de hond/kat het pension ingaat is het verstandig om ze goed te ontwormen en te ontvlooien, en ook bij thuiskomst. Staat het dier op speciaal voer of krijgt het medicatie? Bespreek dit dan goed door daar, dit kan een hoop narigheid besparen voor het dier en voor u!

Mee naar het buitenland

Hier zitten wat meer haken en ogen aan, maar wat is er nu leuker dan je maatje meenemen op vakantie? Bereid je goed voor op de reis. Dit begint al met een bezoekje aan de dierenarts voor de entingen. Alle landen in de Europese unie verplichten een rabiës enting. Deze moet minimaal 21 dagen van te voren gegeven worden. Voor landen binnen de EU zit hier verder geen wachttijd aan verbonden en kunt u mits u dier gechipt is en in bezit van een Europees paspoort gewoon op vakantie. Gaat u buiten de EU dan kan hier een hele hoop meer werk aan zitten. Hier, op de site van het LICG kunt u alles nalezen wat voor u van toepassing is per land. De eisen wisselen zo frequent dat wij deze niet allemaal hier kunnen plaatsen.

Hoe zit het eigenlijk met de ontworming en ontvlooiing voor het buitenland?

Belangrijk is dan de hond voornamelijk goed beschermd is tegen teken (ziekte van Lyme, Babesia, Ehrlichia) en zandvliegjes (dragen o.a. de ziekte Leishmania over). Dit kan bijvoorbeeld met een band maar ook met een pipet. Vraag onze assistentes om meer informatie; wij hebben de nieuwste en veiligste middelen op de kliniek. Ook is het belangrijk om te hond vast te behandelen voor hartworm. Deze komt helaas in het buitenland frequent voor. Dit kan met een tablet maar ook met pipetjes in de nek. Vraag ook hiervoor uitgebreid advies van onze assistentes of dierenarts. Het advies is om deze vlak voor vertrek en bij terugkomst te geven. Landen buiten de EU hebben hier vaak weer een eigen regelgeving voor, check dit dus goed voordat u weggaat!

Tips voor onderweg!

 • Gaat u met de auto dan is het verstandig om de hond een tijd van te voren te laten wennen aan het reizen aan de auto. Begin met korte stukjes en bouw dit langzaam uit naar grotere afstanden.
 • Zorg voor een veilige plek in de auto, zet de hond bijvoorbeeld tijdens de reis in een bench, een kat reist liever in een wat meer afgesloten ruimte.
 • Let op dat je voldoende pauzes tussendoor neemt. Niet alleen voor jezelf is dat belangrijk, maar de hond wil ook graag even de poten strekken tussendoor en even wat drinken en misschien even plassen. Advies is om de 2 uur een pauze in te lassen.
 • Zorg voor aangename temperaturen in de auto. Stress in combinatie met warmte kan fataal worden voor een dier, dus let heel goed op hoe warm het is. Laat het dier NOOIT alleen in de auto zitten tijdens een pauze of een boodschap met hoge temperaturen.
 • Is uw dier wagenziek (misselijk, lippen likken, onrustig in de auto, hijgen), dan zijn bij ons daar tabletten voor te krijgen.
 • Gaat u met het vliegtuig naar uw vakantiebestemming is het aan te raden tijdig te informeren bij de vliegtuigmaatschappij naar het reizen met huisdieren.
 • Laat uw huisdier van te voren wennen aan een kennel of reistas.
 • Geef hem 24 uur voor het vliegen licht verteerbaar voer, wel onbeperkt water geven.
 • Kalmerende middelen is over het algemeen geen goed idee, in combinatie met de veranderende luchtdruk kan tot tot een gevaarlijke bloeddrukdaling leiden. Wilt u toch iets doen, neem dan contact op met de dierenarts voor overleg.
Gezondheid
Preventieve zorg
Terug naar Diereninfo

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Veenendaal

Terug
 • Ma
  8.30 - 19.30 uur
 • Di
  8.30 - 18.00 uur
 • Wo
  8.30 - 19.30 uur
 • Do
  8.30 - 19.30 uur
 • Vrij
  8.30 - 17.00 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Castor 3 3902 SC Veenendaal Wij werken op afspraak Telefonisch spreekuur 13.30 - 14.00 u
ontvang een routebeschrijving via Google Maps