EHBO bij kat en hond

  • Bloedingen
  • Oververhitting
  • Snee in voetzool
  • Braken of diarree
  • Epilepsie
  • Moeite met plassen of poepen
  • Afgebroken/gescheurde nagel
  • (Bijt)wonden
  • Teken

Bloedingen

Hevige bloedingen zijn levensbedreigend, bel ons direct!

Wat kunt u zelf doen?

  1. Blijf rustig en benader uw huisdier kalm.
  2. Probeer het bloedende deel hoger neer te leggen dan de rest van het lichaam.
  3. Bloedingen aan kop en romp:

Druk met een schone (thee)doek de wond dicht. Komt er bloed door de doek heen, doe dan watten tussen de wond en de doek. Gebruik een extra doek voor meer druk.

Bloedingen aan poot of staart:

Druk de wond dicht door een schone (thee)doek om de poot/staart te wikkelen. Is een slagader geraakt, bind dan met behulp van een riem, touw of veter de poot of staart af tussen de wond en de romp. Het is belangrijk dit afbinden om de 15 minuten even te onderbreken. Trek het weer strak na een paar seconden. U herkent een slagaderlijke bloedingen doordat het bloed er soortgewijs uit spuit.

  1. Neem zo snel mogelijk contact met ons op.

Oververhitting

Dit komt vooral voor op warme dagen, bijvoorbeeld bij honden die opgesloten zitten in warme ruimtes. Ook kan een dier oververhit raken door te veel inspanning.

Symptomen

Hevig hijgen/rochelen, bleke slijmvliezen, kwijlen, uitstaande vacht en uiteindelijk bewusteloosheid.

Wat kunt u zelf doen?

  1. Afkoelen: het dier nat maken met water. Koud water mag, mag geen ijs gebruiken.
  2. Halsband afdoen.
  3. Water laten drinken.
  4. Neem contact met ons op.

Snee in voetzool

Als het erg bloedt, wikkel verband om de poot en maak bij ons een afspraak.

Bloedt het nauwelijks:

Houdt de wond schoon door twee maal daags de voetzool te baden in lauwwarm water met soda of groene Biotex. Trek bij uitlaten een kindersokje aan om de zere poot. Houdt de wond in de gaten. Blijft het pijn doen of raakt het ontstoken? Maak dan bij ons een afspraak.

Braken of diarree

Bij diarree en/of braken is het aan te raden uw dier op licht verteerbaar voer te zetten (bij onze praktijk te verkrijgen) in kleine porties verdeeld over de dag. Laat een kat en hond nooit vasten!

Zorg dat uw dier voldoende vocht binnen krijgt.

Ziet u bloed in het braaksel of ontlasting of verbetert de conditie van uw dier niet snel of gaat deze zelfs achteruit, maak dan bij ons met spoed een afspraak.

Epilepsie

Een epileptische aanval ziet er eng uit, maar is meestal niet levensbedreigend. Ga niet met uw huisdier tijdens een aanval naar onze praktijk, behalve als wij van mening zijn dat de aanval te lang duurt.

Uw huisdier heeft rust nodig en zo min mogelijk prikkels vanuit de omgeving. Geef uw huisdier ruimte en zorg dat hij/zij zich niet bezeert. Indien mogelijk is het aan te raden de aanval te filmen.

Zodra uw huisdier tot rust is gekomen, kunt u bij ons een afspraak maken voor controle. Onthoud de datum en duur van de aanval. Als de aanvallen in frequentie toenemen, maak dan bij ons een afspraak.

Pas op: Bij een aanval niet in de buurt van de bek komen. U kunt gebeten worden!

Moeite met plassen of poepen

Komt vooral voor bij katten. Zit uw kat te persen met een holle rug of gaat uw kat frequent naar de kattenbak? Dan heeft hij/zij blaasproblemen of moeite met plassen. Dit kan een blaasontsteking zijn, maar ook een verstopping van de urinewegen. Dit is een spoedgeval, neem zo snel mogelijk contact met ons op!

Zit uw kat te persen met een bolle rug? Dan heeft hij/zij moeite met poepen. Bel ons voor advies.

Afgebroken/gescheurde nagel

Dit gebeurt regelmatig en is erg pijnlijk. Als u durft en de nagel zit los kunt u hem er af trekken. Daarna kunt u een verbandje met wat betadine op een gaasje om de poot doen (niet te strak!) tot het bloeden is gestopt. Meestal stopt het bloeden binnen tien minuten. Stopt dit niet, kom dan langs. Eventueel kunt u de teen twee maal per dag weken in een badje met wat soda of groene biotex om infectie te voorkomen. Als de nagel te vast zit kunt u beter even langskomen, dan kunnen wij hem verwijderen, indien nodig onder sedatie.

(Bijt)wonden

Bij bijtwonden door andere dieren kunt het beste contact met ons opnemen, binnen een paar uur. Bij bijtwonden is er altijd sprake van een geïnfecteerde wond, door de aanwezigheid van bacteriën in de bek van het andere dier. De kans is groot dat uw huisdier een antibioticumkuur nodig heeft om ontsteking te voorkomen. Ook kleine bijtwonden (gaatjes) kunnen onder de huid veel uitgebreider zijn dan in de eerste instantie lijkt. Bij wonden aan oren is het verstandig om een panty(kous) om de kop te doen, waar u het teenstuk heeft uitgeknipt, ter hoogte van de oren. Dit werkt het beste tegen het bloeden. Bijtwonden in de hals, lichaam of poten kunt u verbinden met een theedoek tijdens vervoer.

Teken

Een teek is een insect en lijkt op een klein spinnetje. De teek laat zich vallen op uw huisdier en bijt zich vast. Daarna gaat hij bloed zuigen. Teken kunnen gevaarlijke ziekten overbrengen. Als u een teek ziet op uw huisdier kunt u deze het beste zo snel mogelijk verwijderen. Hiervoor zijn speciale tekentangetjes en tekenhaakjes in de handel. Als u deze niet heeft, kunt u de teek met de hand proberen te verwijderen. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid van uw huisdier en trek deze er met een rustige draaiende beweging uit. Het achtergebleven wondje kunt u schoonmaken met wat betadine. Soms ontstaat er wat zwelling en roodheid, dit trekt meestal binnen een week weg. Het is niet verstandig de teek van te voren te ‘verdoven’ met behulp van alcohol of iets warms. Dan brengt de teek opgenomen bloed, mogelijk vermengd met ziekteverwekkers, terug in de bloedsomloop waardoor een eventuele ziekte juist overgebracht kan worden.

Terug naar Algemeen

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Veenendaal

Terug
  • Ma
    8.30 - 19.30 uur
  • Di
    8.30 - 18.00 uur
  • Wo
    8.30 - 19.30 uur
  • Do
    8.30 - 19.30 uur
  • Vrij
    8.30 - 17.00 uur
  • Za
    Gesloten
  • Zo
    Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Castor 3 3902 SC Veenendaal Wij werken op afspraak Telefonisch spreekuur 13.30 - 14.00 u
ontvang een routebeschrijving via Google Maps