Tel: 0318-519167

Tandheelkunde

Tandheelkunde bij dieren heeft zich de laatste jaren snel ontwikkeld tot een hoger niveau. De meeste diereigenaren beginnen te beseffen hoe belangrijk mondgezondheid is voor hun huisdier. Het gaat hierbij niet alleen om pijnklachten maar ook de algemene gezondheid van een dier wordt aangetast door de aanwezigheid van bacteriën in de bek. Deze bacteriën kunnen vastlopen in de nieren en hartkleppen met onherstelbare gevolgen. Gelukkig vaccineren de meeste eigenaren hun huisdier jaarlijks, daardoor kunnen we veel problemen in een vroeg stadium al opsporen.

Meestal merkt u als eigenaar niets van gebitsproblemen bij uw huisdier. Zeker katten zijn meesters in het verbergen van pijn. De pijn ontstaat vaak geleidelijk en de dieren wennen er aan. Ze piepen niet, gillen niet, en blijven doorgaans gewoon normaal eten.

Een gebitsbehandeling bestaat niet uit “even tandsteen krabben”. Voor we een behandeling starten beoordelen we het gebit en de algemene gezondheid bij uw huisdier. Tijdens de behandeling onder narcose zien wij heel vaak dat er meer problemen spelen die bij het vooronderzoek niet zichtbaar waren. Verborgen gaatjes, ontstekingen, gebroken kiezen, we kijken nergens meer van op.  Soms is het nodig röntgenfoto’s te maken van de wortels van kiezen en tanden voor een goede diagnose.

Daarom is het ook heel lastig een correcte kostenschatting te maken van een behandeling. We geven u een prijsopgave en zullen u bellen voor overleg als we hiervan afwijken.  Telefonisch een kostenschatting krijgen van een gebitsbehandeling bij een dierenarts is dus onmogelijk omdat je nooit zonder goed onderzoek kunt bepalen wat er moet gebeuren!

De behandeling:

  • Uw huisdier wordt veilig onder narcose gebracht, krijgt een pijnstiller, wordt geïntubeerd (extra zuurstof) en op een warmtematje comfortabel geïnstalleerd. Een assistente controleert gedurende de ingreep alle vitale functies zoals ademhaling, temperatuur en dergelijke.
  • Eerst verwijderen we al het tandsteen met en ultrasoon apparaat.
  • Daarna volgt de inspectie. Elk element wordt bekeken en met een sonde (net als bij uw eigen tandarts) wordt er onderzocht of er problemen zijn onder het tandvlees.
  • Indien nodig maken we dentale röntgenfoto’s op problemen op te sporen.
  • Er wordt een plan gemaakt wat er moet gebeuren. Als dit buiten de kostenschatting valt wordt u gebeld hierover.
  • Elementen worden getrokken, het tandvlees wordt netjes gehecht.
  • Uw huisdier wordt wakker gemaakt en goed in de gaten gehouden.
  • Bij het ophalen van uw huisdier bespreken we de nabehandeling en adviseren wij u om een afspraak te maken voor een preventieconsult bij de assistente.

Preventie:

Het beste blijft altijd; poetsen! Als dit niet lukt zijn er alternatieven om het gebit zo lang mogelijk gezond te houden. Speciale brokken, kauwstaven, speeltjes en  toevoegingen aan drinkwater. Bij het preventie consult zal de assistente dit allemaal met u doornemen en bekijkt u samen wat het beste bij uw huisdier past.

Delen met: