Tel: 0318-519167

Artroseprogramma

Voor honden met artrose bieden wij een artroseprogramma

Wat is artrose?

Artrose is een veelvoorkomende aandoening waarbij gewrichtsslijtage optreedt en waarbij er pijn en bewegingsproblemen ontstaan. Om soepel te bewegen is het bot bedekt met kraakbeen met gewrichtsvloeistof als smeermiddel.

Bij het optreden van slijtage (artrose) wordt het kraakbeen dunner en stugger en er is minder gewrichtsvloeistof aanwezig. Door deze processen ontstaat een onregelmatig oppervlak en kunnen er botwoekeringen optreden. Ook treedt er een steriele ontsteking op. In alle gewrichten kan artrose optreden.

Een hond met artrose heeft vaak last van startkreupelheid; moeite met opstaan uit de mand na lang liggen en stram of mank lopen. Hij wil meestal minder graag uit of blijft staan of gaat zelfs liggen tijdens de wandeling. Na een (te) lange wandeling zijn de klachten vaak extra duidelijk aanwezig.

De enige manier om artrose 100% vast te stellen is door middel van röntgenfoto’s. Meestal zal het gewricht erg gevoelig zijn, daarom is het vaak vriendelijker om de hond een licht roesje te geven voor het maken van de röntgenfoto’s.

Als de diagnose ‘artrose’ eenmaal gesteld is, wordt een behandelplan opgesteld. Artrose is een chronische aandoening: de aanwezige schade is niet meer te herstellen. De behandeling richt zich er dan ook op om de symptomen te verlichten,  de steriele ontsteking te stoppen, de pijn te bestrijden én verergering van de artrose zoveel mogelijk te vertragen.

Gewicht en beweging

Voor een succesvolle behandeling van artrose is het belangrijk om meerdere factoren aan te pakken. Belangrijk is een gezond gewicht: een slanke hond zal minder snel artrose ontwikkelen en er vervolgens ook minder last van hebben dan een hond met overgewicht. Daarnaast is de soort en mate van beweging een punt van aandacht. Voor een hond met artrose is het niet goed om twee uur lang in het bos te gaan rennen, de beweging kan beter over de dag verdeeld worden in meerdere kortere wandelingen, bij voorkeur op een vlakke ondergrond. Fysiotherapie en/of zwemmen bijdragen aan de behandeling.

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen kunnen een grote bijdrage leveren aan de vermindering van de gevolgen van artrose. Flexadin Advanced bevat Collageen type II (UCII). Het Collageen type II (UCII) zorgt dat het lichaamseigen collageen in de gewrichten minder snel wordt afgebroken door de eigen afweer. Hierdoor stopt de steriele ontsteking en zal de pijn ontstaan door osteoartritis verminderen.

Ook Omega 3 vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en ondersteunen het kraakbeen. Het zit verwerkt in bepaalde gewrichtsondersteunende voeding maar is ook los te verkrijgen.

Bij klinische artrose zijn specifieke glucosamines en chrondroïtines heilzaam. Deze kunnen gegeven worden in de vorm van dieetvoeding of supplementen die bijdragen aan de samenstelling van de gewrichtsvloeistof en het gewrichtskraakbeen. Er zijn vele producten op de markt, maar een beperkt aantal daarvan leveren écht een bijdrage; vraag ons om advies!

Medicatie

Soms is de artrose al zo ernstig dat er (soms tijdelijk maar vaak levenslang) pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie (NSAID’s) gegeven moet worden. Deze medicatie vertraagt het proces van artrose en remt de aanwezige ontsteking. Door voorgaande tips ter harte te nemen (gezond gewicht, regelmatig bewegen en ondersteunende supplementen) kan de dosering van pijnstillende medicatie mogelijk uitgesteld worden.

Regelmatig zien we oudere honden die stram zijn en niet meer zo lang willen lopen. De eigenaren wijten dit vaak aan ‘ouderdom’ en zijn vaak blij verrast als hun hond enorm op blijkt te knappen als er behandeld wordt voor artrose. Wij vinden dat eigenaren zich hier veel meer bewust van zouden moeten worden en hebben daarom het artrose programma in het leven geroepen. Ouderdom is geen ziekte maar een levensfase die met de juiste ondersteuning voor uw hond een plezierige oude dag kan worden.

Professionele begeleiding en fysiotherapie

Graag bieden wij u ons artroseprogramma bij een van onze gediplomeerde paraveterinairen. Tijdens een kosteloos intakegespek bespreken we wat voor u en uw hond een geschikt programma is, op basis van onze pijlers (beweging, gezond gewicht, voedinggssupplementen, fysiotherapeutische oefeningen en medicatie).

Vervolgens wordt tijdens een vijftal afspraken besproken of de ingestelde behandeling zijn vruchten afwerpt en zo nodig bijgestuurd moet worden. Fysiotherapie is ook een deel van het programma; tijdens elk consult worden er verschillende oefeningen met u besproken en geoefend met de hond.

Het artrose consult zorgt voor een goede begeleiding van bovengenoemde factoren om de progressie van de ziekte zoveel mogelijk te vertragen en de kwaliteit van leven aanzienlijk te verbeteren.

Kosten van ons artroseprogramma zijn 97,50 voor de 5 consulten; de intake is gratis.

Bent u geïnteresseerd in ons artroseprogramma? Bel 0318-519167 voor een afspraak.

Dierenkliniek Veenendaal artrose consult oude hond

Delen met: