Tel: 0318-519167

Zangvogels

Soorten

Er zijn enorm veel soorten zangvogels bekend. Elke soort heeft andere behoeftes aan voeding, leefomstandigheden en huisvestingseisen zoals vochtigheidsgraad en temperatuur afhankelijk van het land van herkomst. We beperken ons hier is algemene informatie die van toepassing is bij de meest voorkomende vogels die als huisdier worden gehouden.

De meeste zangvogels in gevangenschap zijn de kanarie, zebravinken en overige volière vogels.

Voeding

Kanaries worden meestal solitair gehouden in een kooi, maar zijn gelukkiger in een volière met meer ruimte en afleiding. Het zijn leuke actieve vogels, waarvan de mannetjes prachtig kunnen zingen. Kanaries kunnen wel 12 jaar oud worden. Er zijn verschillende soorten kanarievoedingen in de dierenspeciaalzaak te vinden maar helaas zijn deze meestal gebaseerd op zaadmengsels. Een standaard zaadmengsel bevat veel tekorten en dient aangevuld te worden met de juiste vitaminen en mineralen mengsels. Het is een algemene misvatting dat zangvogels perse zaden moeten eten. In de natuur liggen er nooit zaden op de grond, zij eten hier insecten, plantjes en wat maar voor hun snavel komt om aan hun behoeftes te voorzien. Dit zorgt voor een zeer gevarieerde voeding die wij met een zaadmengsel nooit kunnen nabootsen!

Wij adviseren kanaries en overige zangvogels complete brokjesvoeding te geven van Harrison’s birdfood. Deze voeding is verkrijgbaar bij de dierenarts, en dus ook bij ons. Hier zit alles in wat ze nodig hebben en het voorkomt selectief eten. Ze zijn ook gek op een blaadje witlof of andijvie en sla.

Een voorbeeld…

Onlangs hebben wij een kanarie die al vanaf de geboorte 8 jaar lang (!) op een standaard zaadvoeding stond overgenomen van de eigenaar. Dit vogeltje kwam voor euthanasie omdat hij bijna kaal was, zeer afwijkende veren had en constant zat te trillen. Hij at nog wel en was nog best actief. Wij hebben besloten dit vogeltje op harrison kanarie brokjes te zetten.  Na enkele weken was hij hieraan gewend. Nu, enkele maanden later, komen er normale veertjes door en is het trillen gestopt. We hopen dat hij geen blijvende lever, hart en nierschade heeft overgehouden. Een mooi succesverhaal waarin we het belang van goede voeding duidelijk hebben kunnen zien!

Delen met: