Tel: 0318-519167

Papegaaien en parkieten

Voeding

Het belang van goede voeding bij het voorkomen van gezondheidsproblemen is al vele jaren een vaststaand feit, zowel bij de mens als bij het dier. Ook bij papegaaien is een duidelijke link gelegd tussen gebrekkige voeding en het optreden van ziektes. Voorbeelden hiervan zijn het optreden van schimmelinfecties in de luchtwegen als gevolg van te weinig vitamine A, het optreden van ‘epileptiforme aanvallen’ bij grijze roodstaart papegaaien als gevolg van te weinig calcium en het optreden van aderverkalking als gevolg van voeren van te vette voeding.

Zaden en zonnepit mengsels bevatten enorm veel tekorten aan essentiële mineralen en vitaminen. Deze zaden komen vaak uit 3e wereld landen waar nog veel chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Bovendien zullen veel papegaaien alleen de lekkere dingen eruit pikken en hierdoor nog meer tekorten ontwikkelen. Wij adviseren uw papegaai over te zetten op een goed kwaliteit pellet (brokjes) voeding. Bij katten en honden is al jaren heel normaal, elk brokje bevat alles wat ze nodig hebben. Er zijn verschillende pelletvoedingen te koop. Onze voorkeur gaat uit naar de voeding van Harrison. Deze voeding is biologisch, bevat dus geen bestrijdingsmiddelen en elk brokje voldoet aan de specifieke voedingsbehoefte.

Gedrag

Voeding speelt echter ook een belangrijke rol bij het gedrag van dieren, en in het bijzonder bij papegaaien.

Uit observaties in het wild is bekend dat papegaaien in de natuur circa 5-8 uur per dag bezig zijn met het vergaren van voedsel (foerageren). In gevangenschap is het voedsel echter vrijwel altijd direct beschikbaar in een voederbakje, waardoor de tijd die besteed wordt aan foerageren gereduceerd wordt tot circa 1 uur (ongeacht of pellets of zaden worden gevoerd). Hierdoor kan verveling ontstaan met gedragsafwijkingen, bijvoorbeeld verenplukken, schreeuwen en bijten.

Het aanbieden van speelgoed waarin voer verstopt kan worden kan dit probleem voorkomen of oplossen. Papegaaien zijn intelligente dieren die afleiding en uitdaging nodig hebben.

Gedragsproblemen kunnen heel frustrerend zijn voor de eigenaar en de vogel. Wij hebben goede contacten met gedragsdeskundigen op dit gebied en kunnen u hierbij helpen.

Ziekten

Er komen verschillende virussen voor bij papegaai-achtigen, onder andere Chlamydia (papegaaienziekte), PBFD (snavel en veerrot) en PDD (kliermaagdillatatie) . Vaak wordt de vogel al besmet bij de kweker of dierenwinkel. Wij kunnen zo nodig bloed afnemen en testen of de verschillende ziekten. Dit is ook in het belang van u, er zijn ziekten die besmettelijk zijn voor mensen bijvoorbeeld papegaaienziekte.

Elke papegaaien -en parkieten soort kan weer gevoelig zijn voor een bepaalde aandoening. Belangrijk is dus of uw dierenarts verstand heeft van vogels. Bij ons bent u aan het goede adres!

ara Dierenkliniek Veenendaal
Delen met: