Tel: 0318-519167

Maag en darmproblemen konijn

De meest voorkomende problemen  bij konijnen zijn de stilliggende maag en darmen. Door pijn, een verstopping , verkeerde voeding of stress kunnen de darmen gaan stilliggen. Dit is een acuut en ernstige aandoening waar een konijn snel aan kan overlijden. Ook hier is het van belang de oorzaak te zoeken, maar ook vooral de darmen weer op gang te krijgen met behulp van verschillende darm stimulerende medicijnen en pijnstillers. Snel actie ondernemen kan levensreddend zijn.

Dit konijn herkent u aan ; in elkaar gedoken zitten of juist heel erg uitstrekken, een gezwollen buik/ maag, niet eten, diepliggende ogen.

Darmparasieten komen  meestal voor  bij jonge konijnen. Die kunnen diarree krijgen van bijvoorbeeld coccidiose. Worminfecties komen bij konijnen nauwelijks voor.

Let ook deze zomer weer op de gevaren van oververhitting en myasis (maden ziekte) bij uw konijn.  Zorg voor schaduwplekken en een schoon hok, en controleer af en toe of de achterkant onder de staart droog is. Vliegen leggen graag eitjes in plakpoep of diarree, de maden die hieruit komen kunnen nare wonden veroorzaken.

Delen met: