Tel: 0318-519167

Castratie en sterilisatie bij het konijn

Voortplantingscyclus

Vrouwelijke konijnen (voedsters) zijn elke 4 dagen vruchtbaar, werpen maximaal 5 weken nadat ze gedekt zijn een nest met 4 tot 10 jongen en worden meestal binnen een dag na de bevalling al weer opnieuw gedekt. De jongen zijn op een leeftijd van 4-5 maanden ook in staat om zich voort te planten en u begrijpt wel dat als je ze hun gang laat gaan, het binnen de kortste keren wemelt van de konijnen.

Gezondheidsvoordeel

Zowel mannetjes als vrouwtjes vertonen paargedrag, waarbij ze elkaar hinderlijk kunnen verwonden. Wanneer konijnen worden gecastreerd,  worden ze rustiger en verdwijnt het seksuele gedrag meestal.

Castratie bij de voedster

De sterilisatie, of eigenlijk castratie, want de eierstokken worden  volledig verwijderd, is bij voedsters best een ingreep. Het is een buikoperatie onder algehele narcose. Deze ingreep heeft echter een belangrijk gezondheidsvoordeel.

Veel voedsters, wel tot 70%,  krijgen op latere leeftijd  tumoren in de baarmoeder. Deze tumoren zijn beslist kwaadaardig en komen vaak pas aan het licht als er uitzaaiingen in de longen zijn en het konijn daardoor ernstig benauwd wordt. Ook tumoren in de melkklieren komen voor. Door uw voedster op jonge leeftijd te laten ‘helpen’ voorkomt u deze tumoren, zowel in de baarmoeder als in de melkklieren.

Voorkeursleeftijd

De beste leeftijd om een voedster te castreren is op een leeftijd van 5 a 6 maanden. Op deze leeftijd hoeven alleen de eierstokken te worden verwijderd en dat is toch een kleinere ingreep. Op een leeftijd vanaf 6 maanden wordt soms ook de baarmoeder verwijderd. Vanaf deze leeftijd  kunnen er namelijk al tumorcellen ontstaan. Het is dus van belang om voedsters op jonge leeftijd  te laten ‘helpen’; dat voorkomt later veel ellende. Ook het seksuele gedrag verdwijnt en dat is dan ook een hele stressfactor minder.  Omdat bij ongeveer de helft van de vrouwelijke konijnen vroeger of later baarmoederkanker ontstaat, vergroot u, bij tijdig ingrijpen, de kans op een lang en pijnvrij leven van uw huisdier.

Castratie van voedsters voorkomt ook territoriumdrift, wat betekent dat ze vaal agressief gedrag vertonen naar mensen en met andere konijnen (tot bloedens toe) gaan vechten.

Een reden om een rammelaar (mannetjeskonijn) te laten castreren is de kans om gedragsproblemen, zoals bijten, vechten en sproeien. Ook kan de urine door de hormonen erg gaan stinken.

konijn Dierenkliniek Veenendaal

Delen met: