Tel: 0318-519167

Castratie bij de cavia

Mannetjes (beertjes)

Beertjes kunnen vanaf 5 maanden worden gecastreerd. Er is geen medische indicatie, dit wordt meestal gedaan om nageslacht te voorkomen.

Vrouwtjes (zeugjes)

Een zeugje is al geslachtrijp op een leeftijd van 4 tot 6 weken oud. Vrouwtjes (zeugjes) zijn elke 3 weken een dag vruchtbaar. Als er een gecastreerd mannetje bij zit, komen er natuurlijk geen jonkies, maar het steeds vruchtbaar zijn heeft toch wel een keerzijde. Er ontstaan namelijk heel vaak afwijkingen aan de baarmoeder en de eierstokken Vooral cysten aan de eierstokken worden heel vaak gezien bij dieren van 2 tot 4 jaar oud, soms ook al jonger. Uiteindelijk krijgt bijna 90% van de zeugjes in haar leven deze cysten. Het maakt daarbij geen enkel verschil of ze wel of niet een nestje hebben gehad. De cysten kunnen heel groot worden (tot wel 7 centimeter doorsnee) en natuurlijk ontstaan er dan ook medische klachten waardoor ze uiteindelijk ontdekt worden. De buik wordt dikker, terwijl de cavia zelf iets magerder wordt. De eetlust kan iets minder zijn door misselijkheid, soms zijn er pijn- of benauwdheidsklachten,  of afwijkend hyperseksueel gedrag. Ook bloedingen uit de vagina komen voor en bij een klein deel van de patiënten wordt ook de typische kaalheid op de flanken gezien.

Diagnose en behandeling

De diagnose wordt gesteld doordat de cysten in de buik te voelen zijn. Met een echo zijn ze zeker te vinden. De behandeling bestaat uit het verwijderen van de cysten door middel van een operatie en vaak moet dan ook de baarmoeder worden verwijderd want die vertoont dan ook al afwijkingen. Dit is een zware ingreep.

Voorkomen

Het is hierom het overwegen waard om deze gezondheidsproblemen te voorkomen door het zeugje al op een leeftijd van 5-6 maanden te laten castreren. De ingreep is dan veel kleiner en eenvoudiger want er zijn dan nog geen afwijkingen. In dit geval hoeven alleen de eierstokken te worden verwijderd en dat betekent dat de wond veel kleiner is. Een bijkomend voordeel van een castratie op jonge leeftijd is dat andere kwalen, zoals tumoren van de baarmoeder en tumoren in de melkklieren daarmee ook worden voorkomen. Tegenwoordig zijn de narcoserisico’s door goede technieken en nazorg minimaal. Een cavia die gezond is kan een narcose en operatie veel beter verdragen dan een zieke cavia. Het is raadzaam om eens met ons te overleggen over deze ingreep.

castratie cavia

Delen met: