Tel: 0318-519167

Seniorprogramma voor de kat

Ouderdom is geen ziekte!

Dagelijks horen wij katteneigenaren zeggen: ‘mijn kat slaapt heel veel’ of ‘mijn kat wordt wel wat magerder’, vaak direct gevolgd door een berustend ‘maar ja, hij is ook oud…’
Een misverstand dat wij graag voor eens en altijd uit de wereld willen helpen: ouderdom is geen ziekte!
Wél is het zo dat met het ouder worden van uw kat, net als bij de mens, vaak allerlei ouderdomskwalen ontstaan. De meest voorkomende aandoeningen bij de oudere kat zijn: hartproblemen, nierziekten, tumoren, gebitsproblemen, gewrichtsslijtage (artrose), een te hard werkende schildklier of een verhoogde bloeddruk.
Katten zijn ware meesters in het verbergen van kwaaltjes. In de natuur is het immers een teken van zwakte om te laten merken dat je ziek bent; om te overleven zal een dier zich dan ook zo lang mogelijk sterk en gezond voordoen, totdat het écht niet meer gaat.
Door deze overlevingsdrang worden, ook bij onze huiskatten, problemen vaak (te) laat ontdekt. Soms pas op het moment dat de aandoening niet meer te behandelen is, terwijl dit in een eerder stadium wél goed mogelijk was geweest.
Wees vooral alert als uw oudere kat gaat vermageren of meer gaat drinken, dan is er zeker iets aan de hand. Wacht nooit af totdat het te laat is, maar ga met uw kat naar de dierenarts!
SeniorCare, iets voor uw kat?
Vanaf de leeftijd van elf jaar is uw kat echt ‘senior’ en is het extra belangrijk om op symptomen te letten die kunnen wijzen op onderliggende aandoeningen.
Speciaal voor katten vanaf 11 jaar hebben wij daarom het SeniorCare programma opgezet. Dit is erop gericht om veel voorkomende ziektes in een vroeg stadium op te sporen, zodat uw kat langer en gezonder leeft. Bovendien kan vroegtijdige diagnose mogelijk toekomstige kosten (operaties, medicijnen) beperken.
Komt u met uw kat voor de SeniorCare dan zal de dierenarts een vragenlijst met u doornemen, het gewicht van de kat controleren en een uitgebreid lichamelijk onderzoek uitvoeren. Ook wordt er een bloedonderzoek en een urine-onderzoek gedaan.
Voor het urine-onderzoek is het belangrijk dat u zelf van tevoren urine meeneemt van uw kat. Vraag eventueel van te voren tips voor het opvangen van urine bij ons op.
Met behulp van een urineonderzoek zal vastgesteld worden of er eiwit in zit (signaal dat de nieren mogelijk minder goed werken), rode bloedcellen (blaasontsteking) of suiker (aanwijzing voor suikerziekte). Verder wordt er gekeken naar kristallen, de zuurgraad en andere cellen.
Met het bloedonderzoek worden de nieren, de lever en de schildklier gecontroleerd. Ook wordt het suikergehalte bepaald. Deze onderzoeken worden direct op de praktijk gedaan, zodat u dezelfde dag de uitslag al heeft.
Wilt u deelnemen aan dit seniorcare programma, bel ons voor een afspraak.

seniorprogramma voor de kat

de senior kat: ouderdom is geen ziekte

 

Delen met: