Tel: 0318-519167

Parasieten bij de kat

Wormen

Het advies van de ESCCAP, de Europese organisatie van dierenarts-parasitologen, is uw volwassen kat minimaal vier maal per jaar te ontwormen. Kittens dienen op 3, 5, 7 weken ontwormd te worden en daarna maandelijks tot een half jaar leeftijd. Katten die veel prooidieren (muizen, vogels) vangen mogen zelfs maandelijks worden ontwormd.
Goed ontwormen is niet alleen belangrijk voor uw huisdier maar ook voor u zelf en uw kinderen. Gebruik een goed en veilig ontwormmiddel. Om het u gemakkelijk te maken, hebben we zowel tabletjes als pipetjes op de huid beschikbaar.
Lintwormen krijgen katten via vlooien of het opeten van gevangen prooien (o.a. muizen). Een lintwormbesmetting is meestal wel te zien. Dit zijn de gedroogde wormsegmentjes (“rijstekorreltjes”) die u vindt op de ligplaatsen van de kat. Maar een spoelworminfectie is over het algemeen onzichtbaar. Katten kunnen zichzelf besmetten door contact met uitwerpselen, bijvoorbeeld door graven in de tuin. Ook mensen kunnen zich op deze manier (tuinieren, spelen in de zandbak) besmetten met de spoelworm. Bij mensen ontwikkelen de spoelwormeitjes zich, in tegenstelling tot de kat en hond, niet tot volwassen wormen. De larven gaan door de darmwand heen en verspreiden zich door het lichaam waarbij ze kleine ontstekingen veroorzaken. Lever, longen, hersenen en ogen kunnen aangetast worden. Uit onderzoek is gebleken dat allergische reacties bij kinderen met astma versterkt kunnen worden bij een spoelworminfectie.

Vlooien

Vlooien zijn parasieten die regelmatig voorkomen bij kat en hond. Ook binnenkatten kunnen deze oplopen door eitjes die aan kleding vastplakken en zo in huis komen. In de winter blijven de vlooien in de warme woonomgeving gewoon door ontwikkelen. Soms treedt er een ware vlooienplaag op bijvoorbeeld na een vakantie. De vlooien kunnen dan ook mensen lastig vallen. Daarom is het advies uw katten altijd te ontvlooien, het hele jaar door. Gebruik hiervoor een goed anti-vlooienmiddel.
Er zijn veel vlooien en wormmiddelen te koop in dierenwinkels en supermarkten. De meeste middelen zijn al jaren in omloop en werken niet meer optimaal doordat parasieten resistent zijn geworden. Wij hebben de meest nieuwe en veilige middelen in huis in dezelfde prijsklasse. Vaak hebben we speciale aanbiedingen en kortingen op deze producten.
Beter hoeft niet altijd duurder te zijn!Dierenkliniek Veenendaal: vlooien bij de kat

Delen met: