Tel: 0318-519167

Onzindelijkheid bij de kat

Katten zijn over het algemeen solitaire dieren maar kunnen ook met meerdere katten in een huishouden vaak prima functioneren. Gedragsproblemen komen regelmatig voor en kunnen soms behoorlijk lastig op te lossen zijn. Er spelen vaak meerdere factoren mee zoals de persoonlijkheid van de kat, trauma’s opgelopen als kitten, omgevingsfactoren etc. De meeste gedragsproblemen worden hieronder kort besproken. Herkent u deze problemen of heeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Plassen naast de kattenbak/ onzindelijkheid bij de kat

In het wild doet een kat zijn behoefte op een schone, droge, rustige plaats, waar het goed begraven kan worden.
Tegenwoordig moeten de meeste katten hun behoefte doen in een kleine plastic doos. En daarin kunnen ze heel kieskeurig zijn.
Er kunnen twee oorzaken spelen:
1. een medisch probleem
2. een gedragsprobleem

De manier waarop de kat plast, kan u al een aanwijzing geven wat de oorzaak is. Als de kat plast door te sproeien (tegen verticale oppervlakken in staande houding met trillende staart omhoog) is een gedragsprobleem het meest waarschijnlijk. Als de kat gaat zitten en op een horizontaal vlak en met gekromde rug kleine tot grote plassen doet, is een medisch probleem eerder de oorzaak. Om het medisch probleem uit te zoeken is het verstandig om altijd eerst contact op te nemen met uw dierenarts.

Medische problemen

Katten kunnen bijvoorbeeld een blaasontsteking hebben, blaasstenen of blaasgruis. Wij zullen u vragen een zo vers mogelijk (niet ouder dan 3-4 uur, bewaard in de koelkast) plasje te brengen voor onderzoek. Vaak willen we de kat zelf ook onderzoeken.

Sproeien

Als een kat gaat sproeien, kan dit komen door stress, angst of territoriaal gedrag. Meestal is er sprake van een stressvolle relatie tussen verschillende katten, tussen kat en hond of tussen kat en mens. Dit kan zijn zowel binnen als buitenshuis. Eerst moet uitgezocht worden in welke situatie de kat stress ervaart en indien mogelijk, moet deze situatie aangepast worden. Let op, het is vaak moeilijk voor eigenaars om te beoordelen of hun kat stress heeft. Er kunnen medicijnen of speciale verstuivers met geruststellende geurstoffen gebruikt worden om de stress te verminderen.

Afkeer van de kattenbak

Zowel bij gedragsproblemen als bij medische problemen kan de kat een afkeer krijgen van de kattenbak. Dit kan komen door de kattenbak zelf of door een onaangename ervaring, die de kat daar heeft meegemaakt. Hierbij kunt u denken aan elke vorm van verstoring, pijn bij het plassen of het blokkeren van de uitgang door een andere kat. Met onderstaande checklist kunt u proberen de leefomgeving in en rond de kattenbak te verbeteren en mogelijk daarmee het probleem op te lossen.

Tips

* De kattenbak moet schoon zijn: katten hebben een hekel aan een vieze kattenbak en zeker bij een medisch probleem moet de kat toch al vaker naar de kattenbak. Minimaal twee keer per dag moet de kattenbak schoongeschept en 1-2 keer per week verschoond worden. De bak mag alleen met water en een mild schoonmaakmiddel schoongemaakt worden.
* De kattenbak moet voldoende groot zijn: de lengte van de kattenbak moet minstens 1.5 keer zo groot zo groot zijn als de kat, zodat deze zich zonder problemen kan draaien.
* Gebruik geen overkapte kattenbak: door de overkapping kunnen vieze geurtjes blijven hangen en kan de kat een afkeer krijgen van de kattenbak. En door de overkapping is er minder bewegingsruimte. Indien u toch een overkapte kattenbak gebruikt met meerdere katten in huis, maak dan een tweede opening in de kattenbak om te zorgen dat de toiletterende kat niet opgesloten kan worden door een andere kat die de ingang ‘bewaakt’. Bij jonge katten of oudere katten met bewegingsproblemen is een lage instap naar de kattenbak belangrijk.
* Zorg ’s nachts voor een schemerlichtje bij de kattenbak, omdat katten in het pikkedonker niet zo goed kunnen zien als bij schemerlicht.
* Plaats de kattenbak in een rustige omgeving.
Katten zullen zich eerder gestoord voelen bij lawaai in de buurt van de kattenbak, zoals de wasmachine, droger, veel beweging door lopen of spelen van mensen, katten en honden.
* Plaats de kattenbak op een toegankelijk plaats.
Door een plaats te kiezen in de buurt van de leefomgeving (slapen, spelen) van de kat zal deze er eerder gebruik van kunnen maken.
* Plaats de kattenbak niet in de buurt van de water- en etensbakken: een kat zal zijn behoefte niet willen doen naast zijn eten en dan juist een verder gelegen plaats kiezen in uw huis.
* Als een kat zijn behoefte niet meer begraaft kan er sprake zijn van afkeer voor bepaalde kattenbakkorrels. Plaats dan twee verschillende korrels en noteer voor uzelf welke korrels voor de kat de voorkeur hebben: probeer alle varianten, van potgrond tot zelfs houtkorrels.
* Als er sprake is van afkeer van de kattenbak kan het helpen om een nieuwe kattenbak (nieuwe kleur en vorm) met nieuwe kattenbakkorrels op een andere plek in huis te zetten.
* Indien er meerdere katten in huis zijn, is het een regel om per kat een kattenbak te hebben. Bij 4 katten betekent dat 4 kattenbakken verdeeld over alle ruimtes in het huis waar de katten mogen komen.
* Voor langharige katten kan het vervelend zijn om in de korrels te lopen. Zorg voor een dun laagje kattenbakkorrels en knip eventuele lange haren tussen de tenen en rond de anus kort. Zo zal de kat zich schoner voelen na het gebruik van de kattenbak.
* Bij aanhoudende angst voor gebruik van de kattenbak kunnen zogenaamde angstremmers gebruikt worden of in de ruimte van de kattenbak speciale geruststellende geurstoffen, die u via uw dierenarts kunt verkrijgen.

Let op: Straffen heeft geen zin en kan het probleem alleen maar verergeren!onzindelijkheid bij d ekat

Delen met: