Gezondheidsproblemen

  • Hyperthyreoïdie
  • Onzindelijkheid
  • Suikerziekte

Hyperthyreoïdie

Te snel werkende schildklier bij de kat

Een te snel werkende schildklier noemen we ook wel hyperthyreoidie. Vaak is de oorzaak hiervan een goedaardige tumor die in 1 of beide kwabben van de schildklier kan voorkomen. die goedaardige tumor produceerd dan meer hormoon dan normaal en luistert dan niet meer naar signalen uit het lichaam. Er is een te hoog gehalte van het hormoon T4 aanwezig. Het is een aandoening die alleen bij oudere katten voorkomt (>10 jaar). het schildklier hormoon heeft invloed op bijna alle cellen in het lichaam. de stofwisseling wordt versneld, de hartfrequentie schiet omhoog. ook de nieren krijgen het zwaar te voortduren.

Symptomen hyperthyreoidie

De verschijnselen kunnen erg verschillen per kat. het kan langzaam in ernst toenemen. het meest voorkomende verschijnsel is dat de kat zal afvallen, zowel vet als spier massa, terwijl de kat wel een goede of zelfs toegenomen eetlust heeft.  verder drinken en plassen ze vaak meer dan eerst en kunnen ze ander gedrag gaan vertonen. bijvoorbeeld onrustig of agressief zijn en soms zoeken ze bewust naar koude plekken om te liggen. ook kan het zijn dat ze meer miauwen, braken of diarree hebben of hun vacht slechter verzorgen wat resulteert in een doffe mottige vacht.

Behandeling

Met een bloedonderzoek is vast te stellen dat er inderdaad een te hoog gehalte aan het schildklier hormoon aanwezig is. wanneer dat zo is zijn er verschillende opties om dit te behandelen. De 2 meest gangbare opties worden hieronder nader toegelicht.

Radioactief jodium

Behandeling met radioactief jodium zorgt ervoor dat de tumorcellen zullen worden vernietigd en neemt dus de oorzaak van te veel aan hormoon weg. Eén behandeling is vaak voldoende om de hyperthyreoidie te laten verdwijnen. gezonde schildkliercellen worden niet beschadigd omdat zij niet veel van dit jodium zullen opnemen. Er zijn bij deze behandeling weinig bijwerkingen. Nadeel van deze behandeling is dat het maar op een aantal plekken in Nederland plaats kan vinden en dat de kat 4-5 dagen opgenomen moet worden in een kliniek vanwege de straling. De kosten van radioactief jodium zijn in het begin wel wat hoger, maar bij een relatief jonge kat die verder geen bijkomende problemen heeft, is dit zeker de beste optie. wanneer je jarenlang medicatie zou moeten gebruiken zal dit radioactief jodium uiteindelijk nog voordeliger zijn. hiermee genees je de hyperthyreoidie volledig en zijn verdere behandelingen of controles niet meer nodig.

Schildklier medicatie

Deze medicatie remt een bepaald enzym die nodig is voor het aanmaken van het schildklier hormoon. door dit te remmen wordt er minder geproduceerd. de medicatie wordt vaak 2x per dag gegeven. na een aantal weken heeft dit pas zijn maximale effect. hier zitten wel wat bijwerkingen aan. de meeste bijwerkingen worden vooral in het begin gezien en gaan vanzelf weer weg wanneer de medicatie langer wordt gebruikt. de meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid en braken. er kunnen afwijkende waardes van verschillende type bloedcellen ontstaan, daarom is het van belang dat het bloed regelmatig wordt gecontroleerd. ook de hormoonspiegels moeten in de gaten worden gehouden om het instellen van de juiste dosis te bewerkstelligen en eventueel bij te sturen. Met medicatie zal de schildklier concentratie nooit helemaal normaliseren. iets wat met radioactief jodium wel het geval is.

Onzindelijkheid

Katten zijn over het algemeen solitaire dieren maar kunnen ook met meerdere katten in een huishouden vaak prima functioneren. Gedragsproblemen komen regelmatig voor en kunnen soms behoorlijk lastig op te lossen zijn. Er spelen vaak meerdere factoren mee zoals de persoonlijkheid van de kat, trauma’s opgelopen als kitten, omgevingsfactoren etc. De meeste gedragsproblemen worden hieronder kort besproken. Herkent u deze problemen of heeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Plassen naast de kattenbak/onzindelijkheid bij de kat

In het wild doet een kat zijn behoefte op een schone, droge, rustige plaats, waar het goed begraven kan worden. Tegenwoordig moeten de meeste katten hun behoefte doen in een kleine plastic doos. En daarin kunnen ze heel kieskeurig zijn. Er kunnen twee oorzaken spelen:

  1. Een medisch probleem
  2. Een gedragsprobleem

De manier waarop de kat plast, kan u al een aanwijzing geven wat de oorzaak is. Als de kat plast door te sproeien (tegen verticale oppervlakken in staande houding met trillende staart omhoog) is een gedragsprobleem het meest waarschijnlijk. Als de kat gaat zitten en op een horizontaal vlak en met gekromde rug kleine tot grote plassen doet, is een medisch probleem eerder de oorzaak. Om het medisch probleem uit te zoeken is het verstandig om altijd eerst contact op te nemen met uw dierenarts.

Medische problemen

Katten kunnen bijvoorbeeld een blaasontsteking hebben, blaasstenen of blaasgruis. Wij zullen u vragen een zo vers mogelijk (niet ouder dan 3 - 4 uur, bewaard in de koelkast) plasje te brengen voor onderzoek. Vaak willen we de kat zelf ook onderzoeken.

Sproeien

Als een kat gaat sproeien, kan dit komen door stress, angst of territoriaal gedrag. Meestal is er sprake van een stressvolle relatie tussen verschillende katten, tussen kat en hond of tussen kat en mens. Dit kan zijn zowel binnen als buitenshuis. Eerst moet uitgezocht worden in welke situatie de kat stress ervaart en indien mogelijk, moet deze situatie aangepast worden. Let op, het is vaak moeilijk voor eigenaars om te beoordelen of hun kat stress heeft. Er kunnen medicijnen of speciale verstuivers met geruststellende geurstoffen gebruikt worden om de stress te verminderen.

Afkeer van de kattenbak

Zowel bij gedragsproblemen als bij medische problemen kan de kat een afkeer krijgen van de kattenbak. Dit kan komen door de kattenbak zelf of door een onaangename ervaring, die de kat daar heeft meegemaakt. Hierbij kunt u denken aan elke vorm van verstoring, pijn bij het plassen of het blokkeren van de uitgang door een andere kat. Met onderstaande checklist kunt u proberen de leefomgeving in en rond de kattenbak te verbeteren en mogelijk daarmee het probleem op te lossen.

Tips

De kattenbak moet schoon zijn

Katten hebben een hekel aan een vieze kattenbak en zeker bij een medisch probleem moet de kat toch al vaker naar de kattenbak. Minimaal twee keer per dag moet de kattenbak schoongeschept en 1-2 keer per week verschoond worden. De bak mag alleen met water en een mild schoonmaakmiddel schoongemaakt worden.

De kattenbak moet voldoende groot zijn

De lengte van de kattenbak moet minstens anderhalf keer zo groot zo groot zijn als de kat, zodat deze zich zonder problemen kan draaien.

Gebruik geen overkapte kattenbak

Door de overkapping kunnen vieze geurtjes blijven hangen en kan de kat een afkeer krijgen van de kattenbak. En door de overkapping is er minder bewegingsruimte. Indien u toch een overkapte kattenbak gebruikt met meerdere katten in huis, maak dan een tweede opening in de kattenbak om te zorgen dat de toiletterende kat niet opgesloten kan worden door een andere kat die de ingang ‘bewaakt’. Bij jonge katten of oudere katten met bewegingsproblemen is een lage instap naar de kattenbak belangrijk.

Zorg ’s nachts voor een schemerlichtje bij de kattenbak

Katten kunnen in het pikkedonker niet zo goed zien als bij schemerlicht.

Plaats de kattenbak in een rustige omgeving

Katten zullen zich eerder gestoord voelen bij lawaai in de buurt van de kattenbak, zoals de wasmachine, droger, veel beweging door lopen of spelen van mensen, katten en honden.

Plaats de kattenbak op een toegankelijk plaats

Door een plaats te kiezen in de buurt van de leefomgeving (slapen, spelen) van de kat zal deze er eerder gebruik van kunnen maken.

Plaats de kattenbak niet in de buurt van de water- en etensbakken

Een kat zal zijn behoefte niet willen doen naast zijn eten en dan juist een verder gelegen plaats kiezen in uw huis.

Afkeer voor kattenbakkorrels

Als een kat zijn behoefte niet meer begraaft kan er sprake zijn van afkeer voor bepaalde kattenbakkorrels. Plaats dan twee verschillende korrels en noteer voor uzelf welke korrels voor de kat de voorkeur hebben: probeer alle varianten, van potgrond tot zelfs houtkorrels.

Afkeer voor de kattenbak

Als er sprake is van afkeer van de kattenbak kan het helpen om een nieuwe kattenbak (nieuwe kleur en vorm) met nieuwe kattenbakkorrels op een andere plek in huis te zetten.

Meerdere katten in huis

Indien er meerdere katten in huis zijn, is het een regel om per kat een kattenbak te hebben. Bij 4 katten betekent dat 4 kattenbakken verdeeld over alle ruimtes in het huis waar de katten mogen komen.

Langharige katten

Voor langharige katten kan het vervelend zijn om in de korrels te lopen. Zorg voor een dun laagje kattenbakkorrels en knip eventuele lange haren tussen de tenen en rond de anus kort. Zo zal de kat zich schoner voelen na het gebruik van de kattenbak.

Angst

Bij aanhoudende angst voor gebruik van de kattenbak kunnen zogenaamde angstremmers gebruikt worden of in de ruimte van de kattenbak speciale geruststellende geurstoffen, die u via uw dierenarts kunt verkrijgen.

Let op: straffen heeft geen zin en kan het probleem alleen maar verergeren!

Suikerziekte

Wat is suikerziekte?

Suikerziekte bij de kat wordt ook wel diabetes mellitus genoemd. bij deze aandoening is er constant een te hoog glucose (suiker) gehalte in het bloed aanwezig. normaal gesproken zorgt het hormoon insuline ervoor dat dit suiker opgenomen wordt in de lichaamscellen. bij suikerziekte wordt er door de alvleesklier niet genoeg insuline geproduceerd of reageren de cellen niet meer goed op insuline. Er blijft daardoor teveel glucose in het bloed en de cellen en organen krijgen een tekort aan brandstof.

Symptomen suikerziekte bij de kat

katten met suikerziekte zullen meer willen eten en drinken. Dit drinken doen ze omdat ze meer vocht uit plassen wanneer er suiker in de urine terecht komt. door veel te drinken zullen ze het vochtverlies aanvullen. ondanks dat deze katten veel eten, zullen ze afvallen omdat de brandstof de cellen niet in kan en ze hun reserves moeten aanspreken. ook voelen katten zich niet lekker in hun vel en zullen ze meer slapen en hun vacht slechter verzorgen.

Behandeling suikerziekte bij de kat

Insuline

Bij de meeste katten moet katten 2x per dag insuline worden toegediend. Het is heel belangrijk dat er regelmaat is in het leven van de kat. om dezelfde tijd, dezelfde hoeveelheid insuline en om dezelfde tijd eten. in de eerste periode zijn regelmatige controles van de glucosespiegel nodig om de juiste dosering insuline te bepalen.

Dieet

Daarnaast is het belangrijk om een speciale voeding te gaan geven. het is wetenschappelijk bewezen dat katten met suikerziekte baat hebben bij een hoger vezel gehalte en een hoger eiwit gehalte. in plaats van snelle koolhydraten zorgen complexe koolhydraten uit vezels ervoor dat de glucose trager vrij komt. zo blijft de glucose spiegel in het bloed veel constanter. verder is het belangrijk om eventueel overgewicht aan te pakken omdat dit een oorzaak van suikerziekte kan zijn. Als suikerziekte in een vroeg stadia ontdekt wordt, kan er met afvallen veel bereikt worden. Als katten afvallen en meer gaan bewegen verdwijnt bij 1 op de 4 katten geheel.

Terug naar Diereninfo
Terug naar Katten

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Veenendaal

Terug
  • Ma
    8.30 - 19.30 uur
  • Di
    8.30 - 18.00 uur
  • Wo
    8.30 - 19.30 uur
  • Do
    8.30 - 19.30 uur
  • Vrij
    8.30 - 17.00 uur
  • Za
    Gesloten
  • Zo
    Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Castor 3 3902 SC Veenendaal Wij werken op afspraak Telefonisch spreekuur 13.30 - 14.00 u
ontvang een routebeschrijving via Google Maps