Tel: 0318-519167

De oudere kat

Er zijn een aantal aandoeningen die met name gezien worden bij katten ouder dan 12-13 jaar. Hieronder volgt een korte beschrijving van deze aandoeningen en de symptomen.

Nieraandoeningen

Nierproblemen komen vaak voor bij katten. De oudere kat wordt magerder, gaat slechter eten, drinkt vaak meer en kan braken of diarree hebben. Als u deze verschijnselen ziet, is het verstandig om snel bij de dierenarts langs te gaan voor onderzoek. Vaak doen wij een urine- en bloedonderzoek waarmee we een inschatting kunnen krijgen hoe de nieren functioneren. Regelmatig zien we dat deze katten ook een te hoge bloeddruk hebben.
Slecht functionerende nieren kun je niet meer beter maken, maar je kunt de verslechtering wel remmen. De juiste voeding (speciaal nierdieet) kan de levensverwachting wel met 3x verlengen! Afhankelijk van de bloedwaarden zijn er medicijnen beschikbaar om de nierfunctie te ondersteunen. Dus als u er op tijd bij bent, heeft uw kat nog een redelijke levensverwachting.

Schildklieraandoeningen

Meestal gaat het bij katten om een te snel werkende schildklier door een (goedaardige) tumor in 1 of beide schildklieren. Soms kun je dit voelen als een bobbeltje langs de luchtpijp. Deze katten gaan juist veel meer eten maar vermageren toch, drinken meer, braken en/of hebben diarree, en zijn vaak erg onrustig en zeurderig. Door het teveel aan schildklierhormoon worden de organen, o.a. het hart en nieren teveel belast. Op lange termijn geeft dit hart- en nierfalen, maar ook hier stijgt vaak de bloeddruk met alle gevolgen van dien. De diagnose is goed te stellen met een bloedonderzoek. Deze aandoening is gelukkig goed behandelbaar en heeft dus een gunstige prognose. De schildklier eenmalig worden behandeld met radioactief jodium. De kat wordt hiervoor een week opgenomen in een kliniek. Het klinkt nogal heftig, maar deze behandeling zorgt er wel voor dat de aandoening helemaal wordt genezen. Met medicijnen (1-2x daags) is deze ziekte ook heel goed te behandelen. Deze medicijnen moeten wel levenslang worden gegeven. Ook hier is het van belang tijdig een diagnose te stellen, om schade aan organen te voorkomen.

Diabetes Mellitus

Diabetes (suikerziekte) is een bekende aandoening bij mensen, maar ook honden en katten kunnen dit krijgen. Veel eten, veel drinken, vermageren en een doffe vacht kunnen hierop wijzen. Een bloedonderzoek geeft de diagnose. Katten reageren goed op injecties met insuline. De kat moet wel 2x per dag op vaste tijden worden geprikt. Diabetes komt ook voor bij heel jonge katten.

Artrose

Artrose is gewrichtsslijtage en komt bij vrijwel alle katten op hogere leeftijd uiteindelijk voor. Door pijn en bewegingsbeperking zullen ze bepaalde bewegingen niet meer uitvoeren, waardoor ze inactiever worden, niet meer springen, met een bunnyhop de trap op- en afgaan, meer slapen, etcetera. Om de gewrichten te ondersteunen zijn voedingssupplementen beschikbaar. Ook pijnstillers en omega vetzuren worden met succes ingezet om de kat langer mobiel te houden.

Hartfalen

Dit komt ook bij jongere katten voor. Bij de jaarlijkse enting luisteren wij altijd naar het hart. Als wij een hartruis horen adviseren wij u een hartecho te laten maken. Dat kan bij ons op de kliniek, zonder narcose. Een groot deel van de hartruizen blijkt een hartprobleem als oorzaak te hebben. Vaak merkt u niets aan uw kat. Katten slapen van nature veel (18 uur per dag) en zijn vaak rustige dieren waardoor een hartprobleem niet opvalt. Als het uiteindelijk zich openbaart, is het vaak laat. De symptomen van hartfalen zijn vermageren, veel slapen, soms benauwd/ te duidelijk ademen en een bolle buik. Een hartprobleem is doorgaans niet te genezen, maar net als met nierproblemen kunnen we het proces wel vertragen met passende medicatie waardoor levensduur en welzijn worden verbeterd.

Hoge bloeddruk

Bij katten komt een hoge bloeddruk regelmatig voor, waarschijnlijk veel vaker dan we denken. Meestal is dit ten gevolge van een andere ziekte, bijvoorbeeld nierfalen, hartproblemen of schildklierproblemen, maar ook als enige (primaire) ziekte. De gevolgen van een hoge bloeddruk zijn, net als bij mensen, groot. Te hoge bloeddruk geeft o.a. hartschade, nierschade en blindheid, doordat het netvlies in het oog loslaat. Dat betekent dat een kat plots van de ene op de andere dag blind is. Dit is meestal onomkeerbaar.
Wij hebben als een van de weinige klinieken een bloeddrukmeter in huis. Een bloeddrukmeting moet in alle rust gebeuren bij de wakkere kat. Stress kan de bloeddruk namelijk flink omhoog laten gaan. Wij nemen hier de tijd voor door (met de eigenaar) in een rustige ruimte de bloeddruk meerdere malen te meten aan de voorpoot.
Als de bloeddruk te hoog is, is hier prima medicatie voor. Een controlemeting is een aantal keer nodig om te kijken of de dosering in orde is.

Zoals u ziet hebben veel aandoeningen dezelfde symptomen. Daarom is het belangrijk om er snel bij te zijn en verschillende onderzoeken toe te passen om tot de juiste diagnose te komen. Uiteraard zijn er nog vele andere aandoeningen en ziektes die voor kunnen komen, met name op oudere leeftijd. Wij doen ons uiterste best u te begeleiden in de beslissing welke weg het beste is voor uw kat en wat de (levens)verwachtingen, behandelingen maar ook de daaraan verbonden kosten zijn.Dierenkliniek Veenendaal bloeddrukmeter

Delen met: