Tel: 0318-519167

Castratie bij de kater

Ongecastreerde katers ontwikkelen vanaf de leeftijd vanaf een maand of 5-6 de mannelijke gedragskenmerken. Ze gaan hun woonomgeving als hun eigen territorium beschouwen en zullen dit gaan beschermen. Het gevolg is dat een kater de confrontatie aangaat met andere katers uit de omgeving en deze gevechten kunnen leiden tot vervelende verwondingen. Bovendien kunnen ze op deze manier gevaarlijke virussen gaan verspreiden of oplopen, zoals kattenaids (FIV) en kattenleukemie (FELV).
Daarnaast zal een kater door het zogenaamde “sproeien” aan de katers in zijn omgeving duidelijk maken waar de grensovergangen van zijn territorium zijn. Ze kunnen gaan zwerven en dit verhoogd de kans op auto ongelukken.

Wat is “sproeien”?

Een kater zet heel nauwgezet zijn territorium op de kaart door vooral de grenzen met urine te markeren. Misschien heeft u het wel eens zien gebeuren. U ziet de kater uitvoerig snuffelen, rondjes draaien en vervolgens draait hij zich om en plast met een strak omhoog staande staart zo hoog mogelijk tegen de uitgekozen plek. Dit kan de kat dus ook in huis gaan doen!

Wanneer castreren?

Wanneer u besluit de kater te laten castreren kunt u dit het beste doen vanaf de leeftijd van 5-6 maanden. Bij voorkeur nog voordat de mannelijke kenmerken volledig tot ontwikkeling gekomen zijn en eventueel probleemgedrag zich heeft kunnen ontwikkelen.

De operatie

Een castratie bij de kater is een relatief kleine ingreep die onder volledige anesthesie en goede pijnstilling plaatsvindt. Wij zullen voorafgaand aan de operatie het functioneren van hart en longen onderzoeken om de kans op complicaties ten gevolge van de anesthesie zo klein mogelijk te laten zijn. Als de operatie voorbij is en de kater goed wakker mag hij mee naar huis. Het is verstandig om afhankelijk van de thuissituatie de kater nog enkele dagen binnen te houden tot de wondjes genezen zijn.

Bono Kater

gezondheid_verzekerd

Delen met: