Tel: 0318-519167

Tandheelkunde bij de hond

De tanden worden in de baarmoeder al aangelegd. Dit heet het melkgebit. Rond een leeftijd van 4-6 maanden gaat de hond wisselen. Een hond heeft bij het volwassen gebit 42 gebitselementen: 12 snijtanden, 4 hoektanden, 16 premolaren en 10 molaren (kiezen).

Tijden het wisselen kunnen er verschillende problemen ontstaan. De meest bekende zijn de persisterende melk(hoek)tanden. Dat betekend dat melktanden naast het blijvende gebit aanwezig blijven. Dit kan zorgen voor ophoping van vuil en standsafwijkingen. Deze melktanden kunnen het best verwijdend worden voor een goede verdere ontwikkeling. Met name kleine rassen hebben hier last van. Ook zien we dit probleem bij kortneuzige rassen als de franse en engelse bulldoggen.

Bij de vaccinatiebezoekjes op de kliniek zullen wij u informeren over tanden poetsen bij uw hond. Dit is van belang om problemen in de toekomst te voorkomen.

Net als bij ons ontwikkelen honden dagelijks tandplaque. Als dit niet wordt verwijderd (door bv. poetsen) kan er tandsteen ontstaan. Door de aanwezige bacteriën ontstaat tandvleesontsteking en  in verdere fases botaantasting. Dit geeft pijn, een vieze geur en bovendien is dit gevaarlijk voor de algemene gezondheid. Deze pijn merkt u als eigenaar niet altijd, honden “wennen” aan de constante pijn en blijven gewoon eten.

Wij controleren het gebit bij elk (vaccinatie) bezoek. Als er problemen zijn zullen we u adviseren een gebitsbehandeling te laten uitvoeren. Uiteraard is een voorwaarde dat uw hond verder in goede gezondheid verkeerd om een narcose te kunnen doorstaan. Hij wordt helemaal nagekeken voor wij een behandeling inzetten.

Bij een wakker dier kunnen we een inschatting maken wat de problemen zijn. Vaak is het zo dat we pas onder narcose echt goed kunnen bekijken welke tanden en kiezen aangetast zijn. Net als uw tandarts is het soms nodig röntgenfoto’s te maken van het gebit om schade wat onder het tandvlees speelt in kaart te kunnen brengen. Het komt regelmatig voor dat er meer elementen getrokken moeten worden dan verwacht.

Wij maken voor de ingreep voor u een kostenschatting. Tijdens het onderzoek onder narcose kunnen we u informeren over de bevindingen en u adviseren over de beste behandeling en de kosten hiervan.

Een gebitsbehandeling bestaat dus uit een onderzoek bij het wakkere dier, een onderzoek bij het slapende dier en een behandeladvies.

Elementen trekken bij een hond is anders dan bij mensen. De kiezen en tanden zijn van oorsprong bedoeld om te scheuren en botten te kraken. Ze zitten dus goed vast met diepe lange wortels. Vaak is dit een echte operatie wat veel tijd, geduld en de juiste techniek vraagt. Het tandvlees wordt daarna netjes gehecht zodat de genezing wordt versneld.

Onze ervaring is dat honden enorm kunnen opknappen na een behandeling waarbij de pijnlijke en ontstoken kiezen en tanden worden verwijderd.

Delen met: