Gedragsproblemen

Mijn hond is dominant

Bovenstaande titel is misleidend: een hond “is” niet dominant; een hond kan zich hooguit dominant gedragen ten opzichte van mensen of andere honden. Een hond is bovendien nooit in iedere situatie dominant. Zo kan uw hond de baas zijn over de hond van de buren, maar is het bijvoorbeeld goed mogelijk dat hij zich ondergeschikt gedraagt tegenover de hond van de overburen.

Rangordeproblemen

Regelmatig worden er in gezinnen rangordeproblemen gezien, waarbij de hond zichzelf nogal belangrijk is gaan vinden. Vaak ontstaat dit, omdat mensen hun hond teveel “als mens” behandelen, en proberen “vrij” met de hond om te gaan. En dáár gaat het mis: een hond is geen mens en hij begrijpt niéts van een vrijblijvend beleid. Een hond voelt zich het meest prettig wanneer hij zich bewust is van zijn plaats in het gezin.

Respect afdwingen of verdienen?

Af en toe wordt aan kopers van een pup het advies meegeven om het hondje elke dag even op de rug te leggen om het te laten merken wie de baas is. Dit is niet zinvol. Indien u geluk heeft en een stabiele pup hebt getroffen, dan laat het dier het machtsvertoon gelaten over zich heen komen. Wanneer u pech hebt, wordt de hond bang voor u óf komt in opstand zodra hij groter en sterker wordt. In alle gevallen begrijpt hij absoluut niét wat u bereiken wilt en vertoont u in de ogen van uw hond vreemd gedrag. Een zelfverzekerde leider in een roedel honden gebruikt zélden fysiek geweld. Alleen een leider die niet zeker is van zichzelf vindt het nodig bij herhaling te bewijzen dat hij de leider is. Respect van uw hond kunt u niet afdwingen. Respect wordt verdiend en mag niet gebaseerd zijn op angst. In de relatie met uw hond dient het voor iedereen duidelijk te zijn, dat u “de baas” bent en dat u bepaalt wanneer er wat gebeurt. Dat is het fundament voor een duidelijke rangorde: degene die de baas is, neemt de beslissingen en de initiatieven. Bovendien heeft u alles wat de hond graag wil hebben in handen: eten, uitlaten, speelattributen en aandacht. Daar kunt u gebruik van maken door via beloningen uw hond te sturen in zijn gedrag. Als u op deze manier met uw hond omgaat, wordt niet alleen snel de rangorde duidelijk, maar u krijgt ook nog eens een gehoorzame hond. En een gehoorzame hond is een gelukkige hond, want u kunt er op rekenen dat hij het fijn vindt om samen te werken met de andere leden van de roedel!

Wat wij voor u kunnen doen

Mocht er nou ondanks alles iets ontsporen, een bijtincident plaatsvinden en u weet u zich geen raad meer? Bel ons. Wat doen wij in dat geval? Wij zullen de hond nakijken op eventuele mogelijke lichamelijke oorzaken van agressie. Daarna kunnen we u adviseren de hond een paar dagen in een pension onder te brengen terwijl u een afspraak maakt op de faculteit diergeneeskunde voor een gedragstest door de gedragswetenschappers aldaar. Zij zullen de hond testen en een diagnose stellen; is de hond te corrigeren met therapie of is hij gevaarlijk? Naar aanleiding daarvan zullen we de vervolgstappen met u doornemen.

Bron: Ingrid Bos – Kynologisch Adviesbureau Balans – Wageningen

Terug naar Diereninfo
Terug naar Honden

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Veenendaal

Terug
  • Ma
    8.30 - 19.30 uur
  • Di
    8.30 - 18.00 uur
  • Wo
    8.30 - 19.30 uur
  • Do
    8.30 - 19.30 uur
  • Vrij
    8.30 - 17.00 uur
  • Za
    Gesloten
  • Zo
    Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Castor 3 3902 SC Veenendaal Wij werken op afspraak Telefonisch spreekuur 13.30 - 14.00 u
ontvang een routebeschrijving via Google Maps