Tel: 0318-519167

Artrose bij de hond

Artrose bij de hond is een aandoening waarbij er slijtage optreedt aan het kraakbeen van een of meerdere gewrichten, ten gevolg van een verkeerde belasting van het gewricht.

Oorzaken en risicofactoren

 • erfelijke afwijkingen; zoals heupdysplasie of elleboogdysplasie (afwijkende aanleg van gewrichten)
 • trauma; zoals een afgescheurde kruisband in de knie.
 • overgewicht; bij elk extra gewicht worden de gewrichten ook extra belast.

Artrose kan bij elk type hond voorkomen, maar wordt wat meer gezien bij (oudere) honden van de grotere rassen.

Verschijnselen

 • moeilijk opstaan uit de mand na lang liggen (zgn. startkreupelheid)
 • een stramme of kreupele gang
 • minder graag uitgaan
 • blijven staan of gaan liggen tijdens de wandeling

Na een (te) lange wandeling zijn de klachten vaak extra duidelijk aanwezig.

Diagnostiek

Middels klinisch beeld en lichamelijk onderzoek kan een dier van artrose worden verdacht, maar de enige manier om artrose 100% vast te stellen is door middel van röntgenfoto’s. Bij zeer pijnlijke gevallen wordt soms gekozen de foto’s onder sedatie te maken.

Behandeling

Artrose is een chronische aandoening: de aanwezige schade is niet meer te herstellen. De behandeling richt zich er dan ook op om de pijn te bestrijden en verergering van de artrose zoveel mogelijk te vertragen. Voor een succesvolle behandeling van artrose is het volgende belangrijk:

 • een gezond gewicht: een slanke hond zal minder snel artrose ontwikkelen en er vervolgens ook minder last van hebben dan een hond met overgewicht.
 • soort en mate van beweging: rechtlijnige bewegingen aan de lijn, verdeeld over meerdere korte wandelingen per dag. Soms kan fysiotherapie of zwemmen bijdragen aan de behandeling.
 • kraakbeen en gewricht ondersteunde medicatie: glucosamines, chrondroïtines en omega-3 vetzuren. Deze kunnen gegeven worden in de vorm van speciale voeding of supplementen. Er zijn vele producten op de markt;slechts een aantal daarvan leveren echt een bijdrage; vraag ons dan ook om advies!
 • Pijnstillers/ontstekingsremmers: soms is de artrose al zo ernstig dat deze vaak levenslang gegeven moet worden. Door voorgaande tips ter harte te nemen kan de dosering van pijnstillende medicatie zo laag mogelijk worden gehouden.

Het artrose consult

Regelmatig zien we oudere honden die stram zijn en niet meer zo lang willen lopen. De eigenaren wijten dit vaak aan ‘ouderdom’ en zijn vaak bijzonder blij verrast als hun hond enorm op blijkt te knappen als er behandeld wordt voor artrose. Wij vinden dat eigenaren zich hier veel meer bewust van moeten worden en hebben daarom het artrose consult in het leven geroepen. Samen met u begeleiden we uw hond tijdens ons artrose consult. Hierbij wordt ingegaan op de achtergrond en symptomen van artrose en wordt een individueel uitgebreid behandelplan opgesteld voor uw hond. Vervolgens wordt tijdens een aantal vervolgafspraken besproken of de ingestelde behandeling zijn vruchten afwerpt en zo nodig bij gestuurd. Bent u geïnteresseerd in ons artrose consult? Bel 0318-519167 voor een afspraak.

Gezond

Gezond

Artrose

Artrose
Delen met: