Tel: 0318-519167

Vakantietips

Het is weer zomer en de zomervakantie staat dan ook weer voor de deur. Maar wat gaat u doen met uw huisdieren dit jaar? Gaan ze toch een pension in? Of mogen ze mee op vakantie naar het buitenland? In dit artikel geven we u een aantal vakantietips. In beide gevallen moet u goed voorbereid zijn, want zowel het pension als het buitenland vragen extra entingen.

Het pension:

Dit is vaak minder gecompliceerd dan het dier meenemen naar het buitenland. De meeste pensions verlangen van u dat het dier netjes elk jaar ingeënt is en als extra enting zullen ze voor de hond een kennelhoest (kennelkuch) enting eisen. Dit is ook het advies van ons als kliniek. Hiermee bescherm je de hond tegen de vervelendste vormen van kennelhoest. Ons advies is om dit minimaal een maand van te voren te geven aan de hond voordat hij het pension ingaat. Voor de kat bestaat er ook een neusenting, de bordetella neusenting. Sommige pensions zullen van u eisen dat u deze enting moet laten geven voordat de kat het pension ingaat. Nadeel is dat wij vaak niesende katten zien van de bordetella enting en dat is nou net niet wat je wilt. Wij adviseren dan ook deze vaccinatie niet te geven. De meeste pensions hebben deze eis nu laten varen. Bij ons kattenpension, kattenpension Castor is deze dan ook niet verplicht! Voordat de hond/kat het pension ingaat is het verstandig om ze goed te ontwormen en te ontvlooien, en ook bij thuiskomst. Staat het dier op speciaal voer of krijgt het medicatie? Bespreek dit dan goed door daar, dit kan een hoop narigheid besparen voor het dier en voor u!

Mee naar het buitenland:

Hier zitten wat meer haken en ogen aan, maar wat is er nu leuker dan je maatje meenemen op vakantie? Bereid je goed voor op de reis. Dit begint al met een bezoekje aan de dierenarts voor de entingen. Alle landen in de Europese unie verplichten een rabiës enting. Deze moet minimaal 21 dagen van te voren gegeven worden. Voor landen binnen de EU zit hier verder geen wachttijd aan verbonden en kunt u mits u dier gechipt is en in bezit van een Europees paspoort gewoon op vakantie. Gaat u buiten de EU dan kan hier een hele hoop meer werk aan zitten. Hier, op de site van het LICG kunt u alles nalezen wat voor u van toepassing is per land. De eisen wisselen zo frequent dat wij deze niet allemaal hier kunnen plaatsen.

Hoe zit het eigenlijk met de ontworming en ontvlooiing voor het buitenland?

Belangrijk is dan de hond voornamelijk goed beschermd is tegen teken (ziekte van Lyme, Babesia, Ehrlichia) en zandvliegjes (dragen o.a. de ziekte Leishmania over). Dit kan bijvoorbeeld met een band maar ook met een pipet. Vraag onze assistentes om meer informatie; wij hebben de nieuwste en veiligste middelen op de kliniek. Ook is het belangrijk om te hond vast te behandelen voor hartworm. Deze komt helaas in het buitenland frequent voor. Dit kan met een tablet maar ook met pipetjes in de nek. Vraag ook hiervoor uitgebreid advies van onze assistentes of dierenarts. Het advies is om deze vlak voor vertrek en bij terugkomst te geven. Landen buiten de EU hebben hier vaak weer een eigen regelgeving voor, check dit dus goed voordat u weggaat!

Tips voor onderweg!

  • Gaat u met de auto dan is het verstandig om de hond een tijd van te voren te laten wennen aan het reizen aan de auto. Begin met korte stukjes en bouw dit langzaam uit naar grotere afstanden.
  • Zorg voor een veilige plek in de auto, zet de hond bijvoorbeeld tijdens de reis in een bench, een kat reist liever in een wat meer afgesloten ruimte.
  • Let op dat je voldoende pauzes tussendoor neemt. Niet alleen voor jezelf is dat belangrijk, maar de hond wil ook graag even de poten strekken tussendoor en even wat drinken en misschien even plassen. Advies is om de 2 uur een pauze in te lassen.
  • Zorg voor aangename temperaturen in de auto. Stress in combinatie met warmte kan fataal worden voor een dier, dus let heel goed op hoe warm het is. Laat het dier NOOIT alleen in de auto zitten tijdens een pauze of een boodschap met hoge temperaturen.
  • Is uw dier wagenziek (misselijk, lippen likken, onrustig in de auto, hijgen), dan zijn bij ons daar tabletten voor te krijgen.
  • Gaat u met het vliegtuig naar uw vakantiebestemming is het aan te raden tijdig te informeren bij de vliegtuigmaatschappij naar het reizen met huisdieren.
  • Laat uw huisdier van te voren wennen aan een kennel of reistas.
  • Geef hem 24 uur voor het vliegen licht verteerbaar voer, wel onbeperkt water geven.
  • Kalmerende middelen is over het algemeen geen goed idee, in combinatie met de veranderende luchtdruk kan tot tot een gevaarlijke bloeddrukdaling leiden. Wilt u toch iets doen, neem dan contact op met de dierenarts voor overleg.
Delen met: