Tel: 0318-519167

Misverstanden over voeding

Met enige regelmaat krijgen wij vragen van klanten over honden- en kattenvoeding. Deze vragen variëren van heel algemeen – wat is een goede voeding voor mijn hond of kat? – tot heel specifiek. Veel honden- en katteneigenaren hebben ook al informatie ingewonnen bij de dierenspeciaalzaak of via internet. Het blijkt dat deze informatie nogal wisselend van kwaliteit is en helaas soms ronduit onjuist is. Ook nu circuleert er weer een artikel op internet waarin veel onjuiste beweringen worden gedaan die totaal niet worden ondersteund door de wetenschap.

Hieronder worden kort enkele punten die regelmatig vragen oproepen besproken: Met name het onderwerp ‘granen in honden- en kattenvoeding’ is een onderwerp van discussie. Wij kunnen hierover zeggen dat de granen die verwerkt worden in honden- en kattenvoeding op een dusdanige manier bewerkt zijn, dat zowel honden als katten deze prima kunnen benutten als energiebron. Het feit dat katten carnivoren zijn is dus geen argument om katten een voeding te geven die meer vlees en geen of minder granen bevat. Bovendien krijgen wilde katten in de natuur ook granen binnen via het maagdarmstelsel van hun prooi. Dat eiwitten die van plantaardige oorsprong minder geschikt zijn als energiebron dan eiwitten van dierlijke oorsprong is niet per definitie waar. Het lichaam kan namelijk niet ‘zien’ of een eiwit van dierlijke of plantaardige oorsprong is. Het is afhankelijk van welke plantensoorten gebruikt worden of het eiwit goed benut kan worden of niet.

Fabrikanten van kwalitatief goede voeding zullen hier rekening mee houden door gebruik te maken van hoogwaardige eiwitbronnen zoals erwten en soja. In brokken zit geen ‘afval’. Wel worden producten gebruikt die wij als mens niet graag eten, maar die wel geproduceerd zijn volgens de normen voor de humane consumptie (bijvoorbeeld orgaanvlees zoals uiers en longen). Deze producten zijn zeer voedzaam en zeer zeker geen afval!

Tussen de vele verschillende merken zitten wat kwaliteit en wat kostprijs betreft aanzienlijke verschillen. Hierdoor zult u voor een voeding van hoge kwaliteit vaak wat meer betalen dan voor een voeding van mindere kwaliteit. De fabrikanten van deze voedingen zijn namelijk continu bezig om hun product te optimaliseren, bovendien wisselt de grondstofsamenstelling veel minder dan die van goedkope producten. Hierdoor bent u verzekerd van een constante kwaliteit. Kiest u voor een goedkopere voeding dan zal de kwaliteit hiervan vaak ook minder zijn. Dit kan zich uiten in het produceren van meer ontlasting, een mindere vachtconditie en qua smaak kan het zijn dat de hond of kat er met minder plezier van eet.

Het feit dat onze huisdieren ouder dan ooit worden, bewijst wat ons betreft dat commerciële brokken zeker geen ‘rotzooi’ zijn maar juist de beste basis voor een goede gezondheid. Met vragen over de juiste voeding voor uw hond of kat kunt u uiteraard bij ons terecht. Wij zullen u een eerlijk en betrouwbaar advies geven, of het nu gaat om de juiste soort voeding of de juiste hoeveelheid die uw huisdier nodig heeft om op een gezond gewicht te blijven. Bovenstaande tekst is gebaseerd op wetenschappelijke feiten en wordt ondersteund door dierenartsen die deskundig en gespecialiseerd zijn op het gebied van honden- en kattenvoeding.

Dierenkliniek Veenendaal misverstanden over voeding

Delen met: