Tel: 0318-519167

Chronische diarree

Iedere hond of kat heeft wel eens diarree. Oorzaken kunnen zijn het overstappen op nieuw voer, bedorven voedsel, of bijvoorbeeld een virusinfectie. Al deze oorzaken herstellen, soms zelfs zonder tussenkomst van de dierenarts binnen enkele dagen. Bij sommige dieren herstelt de diarree niet, of komt steeds weer terug. In die gevallen is er sprake van een chronisch diarree probleem.

Oorzaken van een chronische diarree

De belangrijkste oorzaken voor een chronische diarree zijn grofweg in drie groepen in te delen. Het kan gaan om een overgevoeligheid voor voedselbestanddelen, een van de vormen van immuungemedieerde darmziekten of een vorm van darmkanker.

Voedselovergevoeligheid

Sommige honden of katten hebben of ontwikkelen gedurende hun leven een overgevoeligheid voor een of meerdere voedselbestanddelen. Het blijkt nogal eens te gaan om de eiwitbronnen die in het voer zitten. Een dier kan bijvoorbeeld allergisch zijn voor rundvlees.  Omdat vrijwel alle diervoeders een mix van de dezelfde ingrediënten bevatten helpt het niet om simpelweg van voer te veranderen.

Immuungemedieerde darmziekten

Bij een immuungemedieerde ziekte van de darm raakt de darm steeds weer ontstoken zonder dat daar een duidelijke reden voor is. Bij onderzoek van de darm onder de microscoop worden grote hoeveelheden ontstekingscellen in het slijmvlies van de darm gevonden. Vaak zijn er ook zodanige beschadigingen in het slijmvlies dat de darmwand bloedinkjes vertoont. Als gevolg hiervan kan de hond of kat zwartverkleurde ontlasting produceren.

Darmkanker

Er zijn verschillende vormen van kanker van de darm bekend. Bij de vormen die leiden tot chronische diarree is vaak de hele darmwand aangetast. Bij microscopisch onderzoek worden dan overal in het slijmvlies van de darm kankercellen gezien. Het betreft meestal een kanker van de witte bloedcellen.

Verschijnselen

De verschijnselen die het gevolg zijn van voedselovergevoeligheid, een immuungemedieerde darmziekte en darmkanker lijken erg op elkaar. Als gevolg van misselijkheid hebben de honden en katten meestal minder zin in hun eten, soms slikken ze veel, en ze kunnen overgeven. Ze produceren vaker ontlasting op een dag en de ontlasting is dunner dan normaliter. Er kan slijm en bloed bij zitten. Bij honden met een voedselovergevoeligheid zijn er meestal geen andere ziekteverschijnselen.  Ze zijn vrolijk, voelen zich niet ziek en vallen bijvoorbeeld niet af. Dieren met een immuungemedieerde darmziekte en dieren met darmkanker voelen zich meestal ook wel echt ziek. Ze vermageren, zijn sloom, en krijgen een doffe vacht.

Diagnose

Als wij na onderzoek vooral denken aan een voedselovergevoeligheid moet eerst uitgezocht worden of dieetbestanddelen een ontstekingsreactie veroorzaken in de darm. Dit kan door 2 maanden een speciaal hypoallergeen dieet aan uw hond of kat te voeren. Als het inderdaad gaat om een voedselovergevoeligheid zullen de verschijnselen van misselijkheid en diarree na een aantal weken verdwijnen. Bloedonderzoek kan belangrijk zijn om andere oorzaken uit te sluiten. Om de diagnose immuungemedieerde darmziekte of darmkanker te kunnen stellen is een endoscopisch onderzoek van de darm nodig. Hierbij worden biopten genomen voor microscopisch onderzoek.

Behandeling

De behandeling van een voedselovergevoeligheid bestaat uit het levenslang voeren van speciaal dieetvoedsel. Een immuungemedieerde darmziekte wordt met hypoallergeen dieetvoer en afweeronderdrukkende medicijnen zoals prednisolon behandeld. Vormen van darmkanker waarbij de hele darmwand is aangetast kunnen in het algemeen slechts tijdelijk behandeld worden. Er bestaat hiertegen helaas geen afdoende behandeling.

Delen met: