Knoflook en ui giftig

Knoflook en ui zijn giftig voor hond en kat

Een van de hardnekkigste internet fabeltjes zijn die van ontwormen van uw hond met knoflook. Hieronder staat waarom we dat absoluut afraden!

Knoflook en ui zijn giftig voor de hond, waarom?

Allium soorten (ui-achtigen: knoflook, prei, sjalotten, sierui, en bieslook) bevatten bepaalde stoffen die uiteindelijk omgezet worden in zogenaamde ‘oxidanten’ (Sulfoxide en Disulfide). Deze oxidanten kunnen de rode bloedcellen beschadigen. Rode bloedcellen hebben wel een beschermingsmechanisme in de vorm van antioxidanten, maar bij honden is de activiteit van dat mechanisme laag en rode bloedcellen van katten zijn zeer gevoelig voor beschadiging door oxidanten. Ook paarden en koeien zijn gevoelig, terwijl schapen, geiten, ratten en muizen beter tegen uien kunnen.

De giftige stoffen in Allium soorten kunnen niet onschadelijk worden gemaakt door verhitting of drogen. Ook gedroogde of gebakken uitjes zijn dus gevaarlijk! Knoflook is voor honden wat minder gevaarlijk dan ui. Bij paarden kan knoflook symptomen geven bij een dagelijks inname vanaf 0,2 gram per kg lichaamsgewicht. Terwijl mensen in staat zijn om deze stof te verteren, zijn honden dit niet. De sulfiden worden gemakkelijk geabsorbeerd in de bloedbaan van het dier, waar het de celstructuur van de rode bloedcellen afbreekt, wat resulteert in Hemolytische Anemie. Dit is een ernstige vorm van bloedarmoede en kan leiden tot schade aan vitale organen, zoals hart en nieren. Een ui is dus echt levensgevaarlijk voor de hond.

Bij katten kan consumptie van 5 gram uien per kg lichaamsgewicht leiden tot verschijnselen. Bij honden is dit 15 tot 30 gram per kg lichaamsgewicht.

De ziektesymptomen ontwikkelen zich pas na enkele dagen. De rode bloedcellen worden vernietigd waardoor er bloedarmoede zal ontstaan. Sufheid, stinkende adem, minder eten, buikpijn, diarree, bloed in de urine en zelfs geelzucht is mogelijk. De hond gaat ook sneller ademen en kan een snellere hartslag hebben.

De afbraak van de rode bloedcellen is vaak verscheidene dagen na inname van de ui zichtbaar in het bloed (laagste hematocriet (bloedbezinking) rond 5 dagen na inname). Dagelijks voeren van uien kan een toenemend (cumulatief) effect hebben, vanwege voortdurende afbraak van rode bloedcellen, dan wanneer het dier een enkele keer uien heeft gegeten met een tussenpoos tot de volgende blootstelling en dus zo het beenmerg de kans geeft de rode bloedcellen te regenereren.

Symptomen van uien en knoflook vergiftiging bij honden

Zoals hierboven beschreven is het eten van uien schadelijk voor uw hond en kan symptomen ontwikkelen die kunnen variëren van mild tot ernstig. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid die gegeten is, leeftijd, ras en grootte van van de hond. Bij inname van een kleine hoeveelheid ui, zult u misschien nog geen symptomen zien, maar kan de schade aan de rode bloedcellen wel al waar worden genomen met een bloedonderzoek.

In geval van inname van een grote hoeveelheid uien, kunnen de symptomen ernstig zijn. De hond zal gaan braken en diarree krijgen, versuft zijn en zijn eetlust verliezen. De rode bloedcellen raken beschadigd, waardoor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de organen verslechtert. Dus binnen een paar dagen, zal de hond bleke slijmvliezen, ademhalings problemen en een verhoogde hartslag krijgen. De urine van de hond kan roodachtig van kleur worden, doordat de hemoglobine van de beschadigde rode bloedcellen uitgeplast wordt. Bij dergelijke symptomen moet je direct een dierenarts raadplegen.

Symptomen

  • Donker rode-bruine urine (hemoglobine in de urine)
  • Bleke slijmvliezen
  • Snelle, zwakke pols
  • Wankelen, waggelen, duizeligheid

Behandeling

Een uien vergiftiging kan variëren van mild tot zwaar. De ernst van de vergiftiging kan worden vastgesteld a.h.v. de symptomen en na een bloedonderzoek. Een vroege diagnose en behandeling is zeer essentieel voor de overlevingskans van de hond. De hond zal een infuus krijgen met ondersteunende zorg. In het geval van ernstige symptomen, kunnen ook bloedtransfusies met vol bloed en zuurstoftherapie nodig zijn.

Knoflook en uien worden door sommigen als anti-parasieten middel aanbevolen. Zo zouden door het geven van knoflook (extract) aan de hond vlooien en teken bestreden worden en zouden uien helpen bij het ontwormen. Beide werkingen zijn echter nooit wetenschappelijk bewezen en op grond van de inhoud van dit artikel is het geven van uien of knoflook (extract) zelfs ten zeerste af te raden.

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Veenendaal

Terug
  • Ma
    8.30 - 19.30 uur
  • Di
    8.30 - 18.00 uur
  • Wo
    8.30 - 19.30 uur
  • Do
    8.30 - 19.30 uur
  • Vrij
    8.30 - 17.00 uur
  • Za
    Gesloten
  • Zo
    Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Castor 3 3902 SC Veenendaal Wij werken op afspraak Telefonisch spreekuur 13.30 - 14.00 u
ontvang een routebeschrijving via Google Maps